Article of the day: Η Κατερίνα Κεχαγιά σε μια ειλικρινή καταγραφή όλων των «εγώ θέλω».  Δες εδώ το άρθρο.

bvilhvlv

Η διατροφή είναι τρόπος ζωής, είναι υγεία και σου χαρίζει απλόχερα τη δική σου υγεία. Πόσο πιο αμφίπλευρη θα μπορούσε να είναι αυτή η σχέση; Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που σταθερά ακολουθούν ένα διατροφικό μοτίβο, υπάρχουν όμως κι εκείνοι που εποχικά κάνουν την προσπάθειά τους. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε, κάθε φορά που αποφασίζουμε να κάνουμε μια προσπάθεια για το σώμα μας, τις κατάλληλες οδηγίες, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε.

Υπάρχει ένα κοινο διατροφικό μυστικό, που ακούει στο όνομα «κρυφές θερμίδες», γι’ αυτό σήμερα θα κάνουμε μια εκτενή αναφορά σε αυτού του είδους τα διατροφικά διαβολάκια. Έχετε ξεκινήσει να κάνετε συστηματικά άσκηση, έχετε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής, τρώτε όλα τα σωστά πράγματα και τα τηρείτε όλα κατά γράμμα. Τι συμβαίνει όμως όταν το αποτέλεσμα δεν είναι εμφανές;

 

1. Προσέχω τις ετικέτες

Πριν ξεκινήσετε να διαμαρτύρεστε γιατί δε λέει να κουνηθεί η ζυγαριά, σκεφτείτε να συζητήσετε με τον διατροφολόγο σας ακριβώς τι προϊόντα και από ποιο brand τα καταναλώνετε. Γιατί το λέω αυτό; Για τις θερμίδες που είναι κρυμμένες και δεν αναγράφονται στα συστατικά, καθώς μπορεί να τις περιέχει το τρόφιμο αυτούσιο, όπως το παίρνουμε από τη μητέρα γη. Αυτές οι «κρυφές» θερμίδες συσσωρεύονται γρήγορα και μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια λίπους ή ακόμα και να τη σταματήσουν.

 

2. Αλκοόλ κι ενεργειακά ποτά

Τα ποτά, στην πλειοψηφία τους, περιέχουν αρκετές κρυφές θερμίδες. Με τον όρο ποτά, αναφερόμαστε και στους χυμούς τους συσκευασμένους, τα ενεργειακά ποτά, που αγοράζουμε από το εμπόριο γιατί δεν έχουμε χρόνο να φτιάξουμε δικά μας ροφήματα. Ακόμη κι αν η ετικέτα γράφει «χωρίς προσθήκη ζάχαρης», σας εγγυώμαι πως υπάρχει ζάχαρη κι είναι η λεγόμενη «κρυφή».

 

3. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, επίσης, παρουσιάζονται ως μια υγιεινή επιλογή (κι είναι), ωστόσο πρέπει να ξέρετε πως είναι θερμιδικά πυκνοί. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι ένα καλό και υγιεινό σνακ, όταν όμως καταναλώνονται με έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και για άλλα Super foods όπως τα goji berry κι άλλα αποξηραμένα φρούτα.

 

4. Φυσικοί χυμοί

Όταν προσέχουμε τη διατροφή μας και πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένο ποσό θερμίδων μέσα στην ημέρα, δεν μπορούμε να πίνουμε ανεξέλεγκτα και χωρίς μέτρο ακόμη και φυσικούς χυμούς. Ένας φρέσκος χυμός δεν είναι απαλλαγμένος θερμίδων όπως το νερό. Επίσης, χρειάζεται προσοχή, καθώς ένα ποτήρι χυμού έχει περισσότερες θερμίδες από ένα φρούτο, αφού για να γεμίσει ένα ποτήρι χρειάζεται να στυφτούν τουλάχιστον 3 φρούτα. Κατά συνέπεια, προτιμάμε φρέσκους-φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών. Από χυμούς του εμπορίου επιλέγουμε φυσικούς, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και δεν πίνουμε ανεξέλεγκτα. Και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι η καλύτερη επιλογή είναι να τρώμε το φρούτο ολόκληρο.

 

Όπως έχετε ήδη καταλάβει, χρειάζονται όλα ένα μέτρο και σωστή καθοδήγηση, καθώς δεν υπάρχουν κακά φαγητά ή κακά υλικά, μόνο κακή χρήση, που καθιστούν αυτά τα προϊόντα αιτίες για προβλήματα βάρους. Συνεπώς, θα φάμε και τρόφιμα με «κρυφές» θερμίδες ή junk food αλλά όταν υπάρχει ένα μέτρο -στο οτιδήποτε στη ζωή, όχι μόνο στη διατροφή- τότε όλα κυλούν με τη ροή (with the flow που λένε). Δεν κάνει να στερούμε τίποτα από τον εαυτό μας ούτε να αγχωνόμαστε για το σώμα μας, για τα κιλά μας, για την παραλία, για το καλοκαίρι, για τον Μπάμπη ή τη Σοφία. Γυμνάζουμε το μυαλό μας με κατάλληλο τρόπο κι όλα θα βρούνε αυτό το ρυάκι για να ακολουθήσουν.

Και μην ξεχνάτε: «Εάν θέλεις να δεις πώς ήταν η τροφή σου χθες, κοίτα το σώμα σου σήμερα. Εάν θέλεις να δεις πώς θα είναι το σώμα σου αύριο, κοίτα την τροφή σου σήμερα.»

Συντάκτης: Ελευθερία Νάκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου