Article of the day: Η Ελένη Σωτηροπούλου μάς μιλά για αδιαφορία που φέρνει καψούρα. Δες εδώ!

pillow9106

Κάθε χώρα έχει τη δική της μοναδική κουζίνα που βασίζεται πάντα στο τι υπάρχει διαθέσιμο ή μπορεί να βρεθεί στη φύση. Κάποια φαγητά μπορεί να μας φαίνονται περίεργα κι αν ακούσουμε μερικές παραδοσιακές συνταγές σίγουρα θα παραξενευτούμε. Παρ’ όλα αυτά, κάθε παραδοσιακό πιάτο φέρει τη δική του κουλτούρα και ιστορία, γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, όσο ξένο κι αν είναι στα δικά μας γούστα. Πάμε να δούμε περίεργες γεύσεις ανά τον κόσμο;

 

1. Shirako, Ιαπωνία

Shirako σημαίνει «άσπρα παιδιά» και πρόκειται για «παράγωγα» ψαριού. Κοιτάζοντάς το μοιάζει σαν μια μάζα από μικρούς μαλακούς εγκεφάλους. Αν το δοκιμάσουμε θα παρατηρήσουμε πως έχει κρεμώδη υφή και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Αυτός ο Ιαπωνικός μεζές λέγεται πως έχει αρκετά ωφέλημα συστατικά και προσφέρει ενέργεια και δύναμη.

 

2. Balut, Φιλιππίνες

Το Balut είναι το αβγό πάπιας, το οποίο μαγειρεύεται ζωντανό (συνήθως το βράζουν). Το συνδυάζουν με ξύδι, αλάτι και τσίλι, ενώ πριν ξεκινήσουν να τρώνε ανοίγουν μια τρύπα στο κέλυφος για να αφαιρέσουν κόκκαλα, φτερά και άλλα μη βρώσιμα στοιχεία. Εσύ, έχεις δοκιμάσει;

 

3. Hormigas Culonas, Κολομβία

Πρόκειται στην ουσία για τα θηλυκά μυρμήγκια που κυοφορούν. Μαζεύονται με το χέρι όταν είναι η εποχή του ζευγαρώματος και τηγανίζονται ελαφρώς με προσθήκη αλατιού. Όσοι τα δοκίμασαν λένε πως είναι τραγανά και σου βγάζουν κάτι σαν γεύση σιδήρου. Περιέχουν πρωτεΐνη και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά.

 

4. Morcilla, Ισπανία

Πρόκειται για λουκάνικο αίματος, φτιαγμένο από αίμα χοίρου, ρύζι, κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά. Το αφήνουν να αποξηραθεί μέχρι να αποκτήσει το χαρακτηριστικό του μαύρο χρώμα. Η γεύση είναι ήπια και σχεδόν γλυκιά, ενώ η υφή του ιδιαίτερα απαλή. Θα του έδινες μια ευκαιρία;

 

5. Σούπα φράουλας, Πολωνία

Μια γλυκιά αλλιώτικη σούπα φτιαγμένη από φράουλες, ζάχαρη, φρέσκια κρέμα και μακαρόνια. Αυτή η σούπα μοιάζει πιο πολύ με γλυκό, παρ’ όλα αυτά οι Πολωνοί το τρώνε σαν κυρίως. Αν το καλοσκεφτείς δεν ακούγεται και τόσο άσχημος συνδυασμός. Μπορείς αν περάσεις από Πολωνία, να επιδιώξεις να δοκιμάσεις.

 

6. Kimchi, Κορέα

Το Kimchi έχει θέση σε κάθε κορεάτικο τραπέζι, ενώ έγινε μόδα τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού περιέχει προβιοτικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Παραδοσιακά γίνεται με λάχανο, τσίλι και αλάτι, ενώ αποτελεί προϊόν ζύμωσης. Ακόμα κι αν δεν ανήκει στις γεύσεις σου, αξίζει να πάρεις μια μπουκιά.

 

7. Bunny Chow, Αφρική

Το Bunny Chow φτιάχνεται από ολόκληρο ψωμί. το οποίο γεμίζουν με σάλτσα κάρυ από λαχανικά και μερικές φορές από κρέας. Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί έμπνευση από Ινδούς μετανάστες, οι οποίοι το έβρισκαν πιο εύκολο και οικονομικό σε σχέση με το παραδοσιακό κάρυ με ρύζι.

 

8. Hakarl, Ισλανδία

Είναι καρχαρίας, ο οποίος αλατίζεται και κρεμιέται κάπου ψηλά, στο ταβάνι, προκειμένου να γίνει ζύμωση. Έχει πολύ έντονη μυρωδιά και χρειάζεται 2μιση μήνες μέχρι να εξαφανιστούν οι βλαβερές τοξίνες του ψαριού και να είναι έτοιμο προς κατανάλωση χωρίς να χρειαστεί να μπει στη φωτιά.

 

9. Τηγανιτά μπαλάκια βουτύρου, Αμερική

Η Αμερική λατρεύει τα τηγανιτά και το βούτυρο. Αν τα συνδυάσεις αποκτάς μια νοστιμιά που οι Αμερικάνοι συμπαθούν ιδιαίτερα. Το  βούτυρο τηγανίζεται, αφού πρώτα παναριστεί για να μη λιώσει. Για να αποκτήσουν γλυκιά γεύση τα τηγανιτά μπαλάκια βουτύρου, συνήθως  σερβίρονται παρέα με κάποιο σιρόπι.

 

10. Γεμιστή καρδιά ελαφιού, Καναδάς

Η γέμιση περιλαμβάνει σέλινο, σκόρδο, κρεμμύδι και διάφορα βότανα. Την καρδιά την ψήνουν στον φούρνο και την κόβουν σε κομματάκια για να καταναλωθεί. Λένε ότι έχει πολλή πρωτεΐνη και σίδηρο, ενώ η γεύση του μοιάζει μεταλλική. Θα τολμούσες να παραγγείλεις αυτό το πιάτο σαν βρεθείς Καναδά;

 

Οι γεύσεις πολλές, διαφορετικές μεταξύ τους, κάποιες άγνωστες σε σχέση με αυτά που έχεις συνηθίσει και κάποιες περισσότερο δελεαστικές. Πριν τις απορρίψεις, σκέψου πως σε κάποιους αρέσουν. Ίσως, λοιπόν, αν τους δώσεις μια ευκαιρία να είσαι κι εσύ μέσα σ’ αυτούς!

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.