Σε μια αρκετά επιβαρυμένη καθημερινότητα, ένας από τους κύριους στόχους που πρέπει όλοι μας να φροντίζουμε να επιτύχουμε είναι να κρατάμε τη σωματική μας υγεία ακέραιη. Όλοι έχουμε αρκετές δουλείες κάθε μέρα, υποχρεώσεις, κάποιοι οικογένεια και παιδιά, τα οποία συνοδεύονται από μπόλικο στρες που μας κάνει να τρεφόμαστε λάθος. Βασικό λοιπόν διατροφικά, είναι μην παραλείπουμε τα κύρια γεύματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό), τα οποία είναι ικανά να μας κρατήσουν για πολλές ώρες παραγωγικούς. Τι γίνεται όμως όταν παραλείπουμε τα μεσογέυματα- ή αν θέλετε αλλιώς snacks;

Αν για παράδειγμα καταναλώσουμε πρωινό στο σπίτι πριν τη δουλειά ή πριν πάμε τα παιδιά σχολείο και ξεκινήσει κι επίσημα η μέρα μας, σημαίνει πως μέχρι το μεσημεριανό θα περάσουν περίπου 8 ώρες μέχρι το επόμενο κυρίως γεύμα. Αυτό το σύνολο ωρών που μεσολαβεί, μπορεί να είναι αρκετά σημαντικό, παραγωγικό και σίγουρα σε έντονους ρυθμούς, με αποτέλεσμα, στερώντας από τον οργανισμό μας ενέργεια (που όπως ξέρουμε, μεταφράζεται σε τροφή) να μην είμαστε τόσο αποδοτικοί και το σώμα μας να ατονεί ή να νιώθει πιο έντονα εξάντληση-κούραση.

Σήμερα, είμαστε εδώ για να δούμε ποιες τροφές θα μπορούσαμε να π άρουμε από το σπίτι ως δεκατιανό ή ως απογευματινό (εξαρτάται το πρόγραμμα και την καθημερινή ρουτίνα του καθένα), έτσι ώστε και γρήγορο να είναι το συγκεκριμένο μεσόγευμα αλλά και να μας κρατάει μέχρι το επόμενο κυρίως γεύμα.

 

1. Το αβγό είναι πάντα η τέλεια λύση

Εύκολο αλλά και γρήγορο. Μπορείτε να έχετε βρασμένα αβγά στο ψυγείο σας και να τα βάζετε στο ταπεράκι της δουλειάς σας σε χρόνο ρεκόρ. Αν από την άλλη έχετε χρόνο το πρωί, πριν ξεκινήσει η μέρα σας μπορείτε να κάνετε και μια γρήγορη ομελέτα κι αφού την αφήσετε να κρυώσει να την αποθηκεύσετε για τη δουλειά. Το αβγό είναι πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, βοηθώντας επίσης στην παραγωγή χολίνης που μόνος τους ο οργανισμός μας δεν μπορεί να κάνει. Και για να σας προλάβω, το γεγονός ότι τα αβγά είναι υπεύθυνα για την αύξηση της χοληστερίνης είναι πέρα για πέρα μύθος σύμφωνα με τελευταίες έρευνες.

Ένας επαναπροσδιορισμός μελετών του 2016 υποστηρίζει πως ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι μειωμένος σε άτομα που καταναλώνουν 1 αυγό καθημερινά ενώ σε πρόσφατη μελέτη από τη Φινλανδία φάνηκε πως αυτό ισχύει ακόμη και για άτομα με γενετική προδιάθεση για καρδιακά προβλήματα (mednutrition). Αυτό που αυξάνει τελικά τη χοληστερόλη του αίματος είναι η υπερκατανάλωση κορεσμένου λίπους (λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά), ζάχαρης κι επεξεργασμένων τροφίμων.

 

white egg on white surface

 

 

2. Φρουτοσαλάτα με τσαχπινιές

Τα φρούτα σίγουρα δε θα μπορούσαν να λείπουν από το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής μας, πόσο μάλλον από την επιλογή δεκατιανού και απογευματινού. Μπορείς να τα συνοδεύσεις σε ένα μπολ με μέλι, ταχίνι ή φυστικοβούτυρο και σπόρους. Η μπανάνα σίγουρα δε θα λείπει από αυτή τη δροσερή σαλάτα, καθώς είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και κάλιο που βοηθάει στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι φράουλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, μίας από τις σημαντικότερες βιταμίνες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος! Είναι εντυπωσιακό ότι σε 100 μόλις γραμμάρια φράουλες (λιγότερο από 1 φλιτζάνι καθαρισμένες φράουλες) περιέχεται πάνω από το 60% της συνολικής ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά. Τα φρούτα γενικότερα, είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στον αγώνα του ανθρώπου για υγεία κι ευεξία. Καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα κι αντιοξειδωτικά, κατέχουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας. Τα αντιοξειδωτικά αιχμαλωτίζουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν φθορά στον οργανισμό και τις αποβάλλουν.

 

selective focus photography of fork on top of disposable cup

 

3. Οι ξηροί καρποί δεν πρέπει να λείπουν από την τσέπη σου

Μπορείς να τους έχεις πάντα μαζί σου καθότι δεν παθαίνουν το παραμικρό, και να τους εναλλάσσεις αφού στο εμπόριο υπάρχουν σε πληθώρα. Οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια, τα καρύδια, τα κουκουνάρια και τα καρύδια τύπου pecan είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί κι ωφέλιμοι για την υγεία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση ανάλατων ξηρών καρπών, δηλαδή 5 μερίδων εβδομαδιαία (1 μερίδα=1 χούφτα) βοηθάει να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης, άρα μειώνει η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως επίσης συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας (medicalnews-mednutrition.gr). Τέλος μπορείς να τους συνδυάσεις με αποξηραμένα φρούτα και να τα έχεις πάντα μαζί σου, είτε σε σακουλάκι μόνα τους είτε μέσα σε σαλάτες.

 

brown and black nuts on white ceramic bowl

 

4. Σπιτικά καναπεδάκια

Ετοίμασε στο μπολάκι σου κράκερ, χαμηλά στο αλάτι κατά προτίμηση και μπορείς να το συνοδεύσεις με διάφορες εναλλακτικές. Θέλεις να είναι αλμυρά; Τότε μπορείς να βάλεις τυρί κρέμα, αγγουράκι ή ντομάτα, σπόρους, τόνο ή και μικρή ποσότητα σολομού καπνιστού με άνηθο και πιπέρι. Αν από την άλλη θέλεις να είναι γλυκά μπορείς να βάλεις μια επάλειψη γιαουρτιού, μέλι, ξηρούς καρπούς, κανέλα και φρούτα όπως μήλο ή μπανάνα. Αν από την άλλη δε σου αρέσει το γιαούρτι, χρησιμοποιήστε ως βάση ταχίνι, αμυγδαλοβούτυρο ή φυστικοβούτυρο.

 

brown biscuits on white ceramic plate

 

5. Γιαούρτι 2% είναι η λύση

Εύκολο, ταιριάζει με πολλούς συνδυασμούς και σίγουρα τονωτικό. Τι είναι; Ναι καλά διαβάσατε. Το γιαούρτι. Ταιριάζει τέλεια με δημητριακά (ό,τι είδους θέλεις), αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, κριτσίνια, μέλι, ξηρούς καρπούς και μόνο του για τους λάτρεις. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως το γιαούρτι έχει τεράστια διατροφική αξία. Το γιαούρτι βοηθά στην ανάπτυξη και σωματική διάπλαση των παιδιών, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η οξίνιση και τα ένζυμα του γιαουρτιού είναι από τα πιο βοηθητικά για να πέψουμε την τροφή αλλά και για να απορροφήσουμε ό,τι χρειάζετι ο οργανισμός μας (naturanrg.gr). Συν του ότι μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε περισσότερα αντισώματα. Ως τροφή το γιαούρτι βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου, φωσφόρου και σιδήρου του γάλακτος.

 

white ceramic bowl with brown and black beans

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελευθερία Νάκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου