pillow91223

Γυμναστική. Μια λέξη που σε μερικούς προκαλεί αισθήματα μίσους και σε άλλους αισθήματα πάθους. Τη γυμναστική συνήθως τη θυμόμαστε όταν το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και η γνωστή υστερία μάς έχει καταλάβει. Τα «ωραιότερα κορμιά του κόσμου» παρελαύνουν προκλητικά στην οθόνη της T.V. κι εμείς συνειδητοποιούμε ξαφνικά ότι το στομαχάκι μας δεν είναι αυτό που θα θέλαμε κι η καταραμένη κυτταρίτιδα επιμένει να βρίσκεται εκεί. Τέτοιες μαύρες σκέψεις επισκιάζουν τη χαρά των ανέμελων εξορμήσεων στις πλαζ και οδηγούν σε λύσεις απελπισίας.

Εξαντλητικές δίαιτες και εξουθενωτικά προγράμματα γυμναστικής της τελευταίας στιγμής, που έχουν μάλλον αρνητικά αποτελέσματα τόσο για την υγεία όσο και για την εμφάνισή μας. Η γυμναστική είναι για πολλούς κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Για άλλους πάλι, μία βαρετή ανάγκη. Κάποιοι βλέπουν την άσκηση ως απαραίτητο συστατικό για μια καλή ζωή και άλλοι τη θεωρούν χάσιμο χρόνου. Το θέμα είναι να αντιληφθούμε πως τα οφέλη της γυμναστικής είναι πολλά όχι μόνο για την υγεία μας ή για τη βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης, αλλά και για τον ψυχισμό μας, μιας και μας βοηθάει να διαχειριστούμε καλύτερα προσωπικά μας προβλήματα. Πώς γίνεται αυτό;

Αρχικά υπάρχουν τόσα μέσα και τρόποι σωματικής άσκησης που καθένας μπορεί να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα. Μπορείς να διαλέξεις κάτι ατομικό, ομαδικό ή ακόμη και κάποιο είδος χορού που να περιέχει το στοιχείο της άσκησης. Σίγουρα θα βρεις κάτι κατάλληλο για σένα και σε κάνει να αισθάνεσαι ευεξία. Η γυμναστική μπορεί να έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας, όπως ότι βελτιώνεται η αιμάτωση και η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, ότι αυξάνεται η μάζα, η δύναμη, η ελαστικότητα και η απόδοση των μυών, καθώς και ότι οι αρθρώσεις αποκτούν μεγαλύτερη ευκαμψία. Τα παραπάνω συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης και στην πρόληψη νόσων του μυοκαρδίου, ενώ περιορίζουν και τους τραυματισμούς των μυών και τους πόνους στη μέση και καθυστερούν ή αποτρέπουν την οστεοπόρωση. Η άσκηση εκτός από προληπτικό μέσο προτείνεται και θεραπευτικά σε νοσήματα, όπως η στεφανιαία νόσος, η αρτηριακή υπέρταση, οι πνευμονοπάθειες, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση.

 

 

Η άσκηση εκτός από το ότι είναι σύμμαχος στην καταπολέμηση προβλημάτων υγείας, αποτελεί και φάρμακο για την ψυχολογία και τη διαχείριση προσωπικών προβλημάτων. Με ποιο τρόπο; Είναι σύνηθες η καθημερινότητά μας να είναι πολύ έντονη, με αρκετό στρες και συχνά ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό μας. Οι απαιτήσεις και η ρουτίνα μάς κάνουν πολλές φορές να μη διαχειριζόμαστε κατάλληλα τα προβλήματά μας, να τα καλύπτουμε κάτω από το χαλάκι του χολ και να περιμένουμε μέχρι κάποια στιγμή να μαζευτούν τόσα που να μην αντέχουμε άλλο. Σε αυτό, λοιπόν, το σημείο η γυμναστική έρχεται να δώσει τη λύση.

Αρχικά μέσω της άσκησης ξεσπάς και εκτονώνεις τα αρνητικά συναισθήματα. Αυτό συμβαίνει διότι εκείνη η ώρα είναι αφιερωμένη μόνο σε σένα και μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα χωρίς να σε νοιάζει ποιος βρίσκεται γύρω σου. Επίσης, η ενασχόληση με τη γυμναστική τονώνει την αυτοπεποίθηση, μιας και με το πέρασμα του χρόνου βλέπεις αισθητές διαφορές στο σώμα σου και αισθάνεσαι χαρούμενος για τον εαυτό σου και για το αποτέλεσμα. Έτσι, εφόσον αισθάνεσαι καλά με σένα, νιώθεις περισσότερη σιγουριά και τα βγάζεις πέρα πιο εύκολα. Ακόμη, σκέψου ένα άτομο το οποίο δε μιλάει για όσα του συμβαίνουν. Η γυμναστική για αυτόν μπορεί να είναι ένας τρόπος να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.

Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το άγχος, που είναι αγαπημένος γνώριμος των ημερών. Στο τέλος μιας πιεστικής μέρας νιώθουμε την ανάγκη να χαλαρώσουμε. Βάζοντας την άσκηση στην καθημερινότητά μας ξεφεύγουμε έστω για λίγο από τις έγνοιες και αφήνουμε τον εαυτό μας να σκεφτεί κάτι άλλο, κάνοντας στην άκρη όσα μας απασχολούν. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που γυμνάζονται σε τακτική βάση έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, φαινόμενο το οποίο συναντάται σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας. Συνεπώς, η γυμναστική (οποιασδήποτε μορφής) μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των προσωπικών κρίσεων, διότι μας φέρνει πιο κοντά στον εαυτό μας και μας βοηθά να εκφραστούμε ελεύθερα.

Αυτό το άρθρο εύχομαι να γίνει για πολλούς η κινητήριος δύναμη να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους. Εμένα η γυμναστική ήταν από πάντα στη ζωή μου και από προσωπική εμπειρία με έχει βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Αν βάλουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας, έχουμε καλές πιθανότητες να την καλυτερέψουμε. Καθένας από εμάς μπορεί να διαλέξει όποιον τύπο άσκησης του αρέσει και τον κάνει να αισθάνεται χαρούμενο. Όταν η άσκηση γίνει τρόπος ζωής και όχι αυτοσκοπός, θα μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί τα ουσιαστικά οφέλη της. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Συντάκτης: Εβίτα Πίσσα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.