Λίγο μετά τη γιορτή της μητέρας και εκτός από τη φωτεινή επιγραφή που μπορεί να αναβοσβήνει μέσα σου στο άκουσμα, θέλω να σου πω μια ιστορία για μια διαφορετική “μάνα”, όπως τη χαρακτηρίζουν ουκ ολίγοι. Τι εννοείς πως διακρίνεις μια ειρωνεία στον τόνο μου; Ουδεμία.

Να σου συστήσω την Αγία Αθανασία του Αιγάλεω η οποία μακροβίωσε από το 1928 μέχρι το 2020. Πως να μην μακροημερεύσεις βέβαια όταν έχεις την ευλογία της Παναγίας σε live μετάδοση. Η Αθανασία Κρικέτου Σάμαρη ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να επικοινωνήσει με την αντίπερα όχθη και τα θεία, χωρίς να χρησιμοποιήσει ouija board. Χρησιμοποίησε κάτι έμφυτο, μια σπάνια δερματική νόσο (κνιδωτικός δερμογραφισμός) και μέσω αυτής αναγράφονταν συχνά στη στήθος της μηνύματα από την Παναγία. Ανορθόγραφα μεν, αλλά ποιοί είμαστε εμείς να κάνουμε επιμέλεια στο θείο κείμενο; Το πρώτο notification που έλαβε από ψηλά ήταν σε ηλικία 12 ετών, στο χωριό της στην Ηλεία, στο λόφο Κουνουπέλι, όπου έβοσκε τα πρόβατα της οικογενείας μετά το θάνατο του πατέρα της. Το 1945 θα μου πεις, notifications δεν υπήρχαν, πιο πολύ έπαιζε να δεις τον άλλο αυτοπροσώπως, οπότε μην είστε και εσείς κατηγορηματικοί.

 

Δύο χρόνια μετά η Αθανασία ξαναλαμβάνει μήνυμα της Παναγίας αλλά αυτή τη φορά πιο επιθετικό marketing. Αναφέρει πως όταν την άγγιξε, σκίστηκε το φόρεμα της σε σχήμα σταυρού και εμφανίστηκαν στο στήθος της ένας σταυρός και ένα “Π” κεφαλαίο. Η συγκεκριμένη είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», αφού με προτροπή του τότε επισκόπου Ηλείας Γερμανού έγινε λιτανεία παρουσία πλήθους κόσμου. Εσύ που τα διαβάζεις τώρα και είτε γελάς είτε αμφιβάλλεις γιατί σου λεω αυτή την ιστορία, πρόκειται για τόσο καλοστημένη μπίζνα με τόσο μεγάλη αφ’ενός απήχηση και αφ’ετέρου έκταση που τη στήριξαν πολιτικοί, ιερείς και επιφανή πρόσωπα. Ο όρος μπίζνα είναι περιπαικτικός αλλά αν γκουκγλάρεις την Αγία Αθανασία του Αιγάλεω, στην ιδιότητα θα σου βγάλει “καινοτόμος, επιχειρηματίας”.

 

Μπορεί να με καταριέσαι τώρα με πρόφαση πως χλευάζω τα θεία αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εξάλλου σε θέματα θρησκείας και πίστης από αρχαιοτάτων χρόνων κυριαρχεί το διαίρει και βασίλευε. Το Σχίσμα καλά κρατεί. Συνεπώς είναι μια χρόνια αμφιλεγόμενη καυτή πατάτα που τόσοι και τόσοι επεδίωξαν να καταχραστούν. Η Αθανασία όμως τα κατάφερε με μεγάλη επιτυχία. Ας αφήσουμε το θεωρητικό κομμάτι με τα μηνύματα στο στήθος της που παρουσίαζε και πλήθος πιστών έκαναν ουρά να αγγίξουν έστω το χέρι της για να γίνει ένα θαύμα στη ζωή τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως μεγάλη μερίδα κόσμου την επέλεγε για κουμπάρα ή νονά των παιδιών τους, μόνο και μόνο για να λάβουν λίγη “ευχούλα”. Η Αθανασία δεν άργησε να ξαναβαφτιστεί από το ευρύ κοινό ως “Αγία” και άρχιζε να βγάζει πολλά χρήματα αγιάζοντας πιστούς. Όσο για τα κτήματα που ανέφερα στην αρχή μην αγχώνεστε για το ποιος πρόσεχε τα πρόβατα τώρα που η Αθανασία είχε άλλες δουλειές. Μπόλικοι εθελοντές ανέλαβαν να δουλεύουν αφιλοκερδώς στα χωράφια της θεωρώντας πως τους ξεπληρώνει σε “θαύματα”. Στις 14 Μαΐου του 1959 ώρα 3μ.μ. γίνεται η Φανέρωση της Παναγίας, παρουσία πλήθους κόσμου, στον συνοικισμό Χαϊδαρίου, στάση Κουνέλια, όπου υπεδείχθη στην  Αδελφή Αθανασία από την Παναγία το σημείο, για να κτιστεί η εκκλησία της. Προς επισφράγιση του θεόσταλτου αυτού γεγονότος σχηματίστηκαν στο στέρνο της Αδελφής Αθανασίας τα γράμματα «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ».  Έτσι και ονόμασε το γηροκομείο της που μέχρι σήμερα θα βρεις στη Μάνδρα Αττικής. Φυσικά κάθε ηλικιωμένος που επιθυμούσε να στεγαστεί στο εν λόγω ίδρυμα, έπρεπε να καταθέτει ολόκληρη τη σύνταξή του (ξέρω σε αυτό το σημείο οριακά τη λυπάσαι τη δόλια την Αθανασία αλλά τότε δεν ήταν πενιχρά τα ποσά. Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ όλα αυτά, που τρώγαμε με.. χρυσά κουτάλια). Δεν αρκούσε όμως μόνο η σύνταξη των γερόντων αλλά και όσα περιουσιακά στοιχεία διέθεταν έπρεπε να θυσιαστούν για το “σκοπό”.

 

Δεν άργησαν να φουντώσουν οι καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο γηροκομείο και ακόμα και σκάνδαλο ξέσπασε για τον υποτιθέμενο αυτόχειρα ιερέα του ιδρύματος που βρέθηκε απαγχονισμένος. Φημολογείται πως γνώριζε πάρα πολλά για να μπορέσει να αποχωρήσει σιωπηλά από την καινοτόμο επιχείρηση. Μέχρι το 1980 δεν είχε βρεθεί σε δικαστήριο η πρωταγωνίστρια μας. Τότε ξεκίνησαν δίκες απανωτά αλλά σε κάθε μια εξ’ αυτών η Αθανασία ως δια μαγείας, αθωωνόταν. Ο λόγος; Λόγω ομαδικής βλακείας. Ναι, καλά διάβασες. Πως να κατηγορηθεί για πράξεις που φαινομενικά οικειοθελώς έκαναν οι ακόλουθοί της; Το 1987 δεν ήταν τόσο διαδεδομένη η ορολογία “χειριστικός”. Η πρακτική κρατεί από αρχαιοτάτων χρόνων.

Παρόλο που το ίδρυμα “Παναγία η Φανερωμένη” χαρακτηρίστηκε ως κολαστήριο, όπου οι ηλικιωμένοι ήταν σε καταστολή με ηρεμιστικά, καθηλωμένοι μέχρι να αποδημήσουν εις Κύριον, η Αγία Αθανασία δεν έχασε ακόμα τους φανατισμένους οπαδούς της. Εξάλλου ο κακός ο λύκος μεταμφιέζεται σε διάφορες μορφές για να σε εξαπατήσει να τον πας στη γιαγιά σου. Το 1967 η εκκλησία της Ελλάδος αφορίζει την Αθανασία Κρικέτου με απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάτι που έρχεται να αποκατασταθεί το 1980 και ξανά προς τη δόξα τραβά (και επισήμως). Κακό timing από πλευράς δημοσιογράφων βέβαια γιατί το ΄80 ήταν που η φήμη της έφαγε πολύ πόλεμο από δημοσιογράφους όπως ο Χαρδαβέλας, ο Γιάννης Δημαράς και ο Γιώργος Λιάνης. Το 1990 η Αγία Αθανασία μένει παράλυτη μετά από απανωτά εγκεφαλικά και χάνει πλήρως την ικανότητα ομιλίας της.

 

Μπορεί το Αιγάλεω να έχει βγάλει κοτζάμ Ζαμπέτα αλλά εδώ λίγο μας τα χάλασε. Θα μου πεις το Αιγάλεω τι φταίει, μια περιοχή είναι. Όλα ξεκινάνε από την ασυγκράτητη ανάγκη μας να πιστέψουμε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς και να μας σώσει. Όλοι είμαστε εν δυνάμει επιρρεπείς σε μια μορφή απάτης, ανάλογα με τη φάση ζωής μας, το πόσο ανυπεράσπιστοι νιώθουμε κατά περιόδους και μπορεί να την πατήσουμε από κάτι που τώρα στο άκουσμα του μας φαίνεται γελοίο μέχρι τα μπούνια. Την αποκαθήλωση της Αγίας Αθανασίας παρόλα αυτά την είδαμε να έρχεται όταν ήδη είχε γίνει το κακό.

Συντάκτης: Δάφνη Κανελλοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη