Ένα απ’ τα χειρότερα κομμάτια στο χωρισμό είναι το σημείο που αφού έχεις ξεπεράσει το αρχικό κλάμα και τις υστερίες, συνειδητοποιείς ότι η μισή σου περιουσία έχει ξεμείνει στο σπίτι του πρώην σου. Γιατί, θα μου πεις, δεν έχει αφήσει κι αυτός δικά του πράγματα στο σπίτι σου; Τόσο καιρό είχατε σχέση. Αναπόφευκτο να μην υπάρχουν πράγματα που να σας θυμίζουν την παρουσία του ενός τη ζωή του άλλου.

Αν είστε απ’ τους τυχερούς που κατάφεραν να δουν τη σχέση τους να φτάνει στο τέρμα έχοντας κάνει τον κύκλο της, τότε δεν έχεις να φοβάσαι κάτι. Οι συνειδητές αποφάσεις είναι κι οι πιο εύκολες άλλωστε. Αν όμως δε χωρίσατε και πολύ ομαλά, καλό θα ήταν πριν σηκώσεις το τηλέφωνο για να ζητήσεις το ραντεβού της ανταλλαγής, να αφήσεις την οργή σου ή την οργή του να ξεσπάσουν. Αν ξεστομίσατε βαριές κουβέντες ο ένας στον άλλον, αφήστε τα νεύρα σας να ξεθυμάνουν πριν μπείτε στη διαδικασία του ξεκαθαρίσματος και πληγωθείτε ακόμα μια φορά.

Ένα απ’ τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει κανείς σε ένα χωρισμό, είναι το να ζητήσει αμέσως πίσω τα πράγματά του ως έναν τρόπο για να πληγώσει ακόμα πιο πολύ τον πρώην του ή ως έναν τρόπο για να τα ξαναβρεί με το άλλο του μισό. Γιατί ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Συνήθως όσα αφήνουμε πίσω μας όταν χωρίζουμε είναι μια ακόμη αφορμή για να τα ξαναβρούμε.

Μην περιμένεις ωστόσο πολύ για να κανονίσεις τη συνάντηση. Δεν υπάρχει λόγος να τραβάς περισσότερο το χωρισμό. Αυτές οι καταστάσεις κουράζουν ψυχικά. Το θέμα είναι να δείτε μετά τις αποστάσεις που θα πάρετε αν όντως ήταν ή όχι η σωστή απόφαση. Τα άσκοπα πισωγυρίσματα δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα σε κανέναν σας. Η πάροδος του χρόνου πρέπει να είναι καθοριστική για την πορεία σας. Ό,τι παρατραβιέται, φθείρεται και τελικά ξεθωριάζει.

Δώσε κουράγιο στον εαυτό σου, ζύγισε τις επιθυμίες σου και γίνε ο πιο δυνατός σου εαυτός. Αποφάσισε τι πραγματικά χρειάζεσαι και κάνε ό,τι χρειαστεί για να το αποκτήσεις.

Χρειάζεσαι όντως εκείνη την μπλούζα ή κρύβεσαι πίσω από προφάσεις; Όλοι μας κάπου κάπου έχουμε φτιάξει ιστορίες στο μυαλό μας για να πείσουμε τον εαυτό μας ότι έχουμε δίκιο που θέλουμε να μιλήσουμε ξανά με τον πρώην σύντροφό μας. Η αλήθεια είναι ότι θα σου βγει σε καλό το να αγοράσεις μια άλλη μπλούζα στην περίπτωση που δεν μπορείς να χαλιναγωγήσεις τα όσα νιώθεις.

Οι αναμνήσεις που θα σου έρθουν απ’ τη στιγμή που θα περάσεις το κατώφλι του σπιτιού του ή εκείνος του δικού σου, θα σου θυμίσουν όλες τις όμορφες στιγμές που ζήσατε. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να κρατάμε έξω απ’ το μυαλό μας όλα τα άσχημα έχουμε περάσει την ώρα που αυτό δε θα έπρεπε να συμβεί. Ακόμα και στο άκουσμα της φωνής του άλλου επικίνδυνα συναισθήματα μπορεί να σε πλημμυρίσουν.

Σίγουρα είναι προτιμότερο να διευθετήσετε οι ίδιοι αυτό το θέμα απ’ το να χρησιμοποιήσετε κάποιον μεσάζοντα. Έτσι θα αποδεχτείτε κι οι δύο ευκολότερα τη νέα πραγματικότητα του χωρισμού. Ακόμα κι αν εσύ ήσουν αυτός που είπε το τέλος, μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο θα ήταν μια καλή χειρονομία εκ μέρους σου.

Αν ο πρώην σου δε ζει σε κανένα λοφτ με θυρωρό που μπορεί να κρατήσει τα πράγματα σου μέχρι να πας να τα πάρεις, πρόσεξε όταν πας σπίτι του να μην πέσεις στην παγίδα του αποχαιρετιστήριου σεξ. Λίγο η νοσταλγία, λίγο ότι σου έλειψε δε θέλει και πολύ. Δες μέσα σου αν όντως έχει τελειώσει η ιστορία για σένα. Και στην πορεία αυτού διατηρήστε ο ένας για τον άλλον τον απαιτούμενο σεβασμό.

Κρατήστε ο ένας τα δώρα του άλλου. Τα δώρα δεν έχουν φτιαχτεί για να τα ζητάμε πίσω. Όταν τα αγόραζες είχες σκεφτεί εκείνον. Δε θα μπορέσεις να τα χαρίσεις κάπου αλλού και δεν υπάρχει καν λογική σε μια τέτοιου είδους σκέψη. Θα προσβάλλεις τον πρώην σου και θα προσβληθείς εξίσου αν σου ζητηθεί κάτι αντίστοιχο. Αν υποπέσετε σε τέτοιες μικρότητες, τότε ή παραείστε εγωιστές ή δε σημαίνατε και τίποτα ο ένας για τον άλλον.

Ο χωρισμός είναι πολλά παραπάνω απ’ το τέλος μιας σχέσης. Είναι το τέλος μιας εκδοχής μας. Με λίγες λέξεις, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν. Δεν μπορείς να μη νιώσεις τίποτα. Η αίσθηση της απώλειας θα είναι αισθητή ακόμα κι αν εσύ αποχώρησες πρώτος. Δεν μπορεί κανείς να διαγράψει το γεγονός ότι έστω για όσο κράτησε η ζωή σου ήταν συνδεδεμένη με αυτόν τον άνθρωπο. Δεν είναι εύκολο το ν’ ανοίξεις ένα νέο κεφάλαιο, όμως θα τα καταφέρεις.

Συντάκτης: Μαρία Τσιρίγου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη