Έχει πλάκα να παρατηρείς τον κόσμο καθώς βραδιάζει. Είναι λες κι είμαστε όλοι λίγο πιο χαλαροί, πιο ελεύθεροι, καμιά φορά και πιο ευάλωτοι. Πιο άνετοι, πιο οικείoι με την διπλανή παρέα. Μια μεγάλη παρέα, όλοι μαζί. Πόσο όμορφοι είναι οι άνθρωποι έτσι. Κάπως έτσι κι απόψε στο μπαρ. Φτάνει μπροστά μου το «συνηθισμένο» χωρίς να το έχω καν παραγγείλει. Έχει φροντίσει ο Κώστας (ο μπάρμαν) γι’ αυτό και τον ευχαριστώ. Αυτό είναι ένα από τα θετικά του να σε ξέρουν μέσα σ’ ένα μπαρ με το μικρό σου.

Πίνω την πρώτη γουλιά κι αρχίζω να κοιτάζω τριγύρω. Γνωστές κι άγνωστες φάτσες και σήμερα στο μικρό μας στέκι. Προσπαθώ να βρω κάτι να παρατηρήσω μέχρι ν’ αποφασίσουν οι υπόλοιποι να εμφανιστούν στο ραντεβού μας. Ευκολάκι! Λέω ν’ αρχίσω με το με τι είναι γεμάτο το ποτήρι του καθενός. Αν προτιμάνε τα πολύχρωμα κοκτέιλ, ένα απλό σκέτο ποτό ή το κλασικό μπιράκι. Με μια πρόχειρη ματιά οι περισσότεροι κρατάνε μεγάλα παγωμένα ποτήρια με μπίρα. Γιατί να παραγγείλεις μπίρα ενώ έχεις τόσες επιλογές; Να μια ωραία ερώτηση. Και συνεχίζω: Γιατί να παραγγέλνεις πάντα μπίρα γενικότερα; Αρχίζω να συζητάω τις σκέψεις μου με τον μπάρμαν, μιας κι ευτυχώς σήμερα δεν πήζει και μπορούμε να πάρουμε τη γνώμη ενός ειδικού.

-Την προτιμούν λόγω γεύσης. (Ο κλασικός τύπος) Είναι σαν να παραγγέλνεις πάντα πατάτες με κρέας. Πόσο λάθος να πάει από τη μία, αλλά βρε παιδάκι μου, δε θες και μια μακαρονάδα;

-Την προτιμούν γιατί δεν ξέρουν από ποτά κι από κοκτέιλ και ντρέπονται να παραγγείλουν κάτι που δεν ξέρουν. (Ο ντροπαλός τύπος)

-Την προτιμούν γιατί βαριούνται λιγάκι να διαβάσουν τον ατέλειωτο κατάλογο. (Ο βιαστικός τύπος)

-Την προτιμούν γιατί είναι ελαφριά κι αφού έχουν ξυπνήσει νωρίς ένα ποτάκι θα τους χτυπήσει αμέσως. (Ο ασφαλής τύπος)

– Μπορεί από την άλλη να πίνουν μπίρες που είναι μεγάλα brand και viral, απλώς για τη δημοφιλία τους. (Ο ευεπηρέαστος τύπος)

-Είναι κι οι 35+ που έχουν μείνει ακόμη στην εφηβεία και δεν αλλάζουν το εφηβικό τους ποτό με τίποτα! (Ο αιώνιος έφηβος)

-Την προτιμούν εκείνοι που ξέρουν να σου πουν με κάθε λεπτομέρεια τι γεύση έχει η κάθε μπίρα, που το έχουν ψάξει πολύ και που ίσως έχουν δοκιμάσει να κάνουν τη δική τους μπίρα σπίτι τους. (Οι γνώστες)

-Την προτιμούν γιατί βγήκαν έξω από το σπίτι με το ζόρι και δεν είναι για πολλά πολλά, οπότε θέλουν να τελειώσουν την μπίρα τους γρήγορα και να γυρίσουν σπίτι να βάλουν πυτζάμες. (Ο βγήκα για την παρέα τύπος)

-Και για το τέλος άφησα την αγαπημένη μου ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου που πίνει πάντα μπίρα. Είναι αυτοί οι τύποι που είναι η ψυχή της παρέας, που δεν παραγγέλνουν μπίρα γιατί δεν ξέρουν τι γεύση έχουν τα άλλα ποτά. Είναι οι άλλοι, που θα κάνουν διάλειμμα από την μπίρα τους για ένα σφηνάκι ουίσκι, αλλά μετά θα πάρουν άλλη «μια μεγάλη βαρέλι (μαύρη, ξανθιά ή κόκκινη) σε παγωμένο παρακαλώ». (Οι ροκάδες)

Από την πόρτα μπαίνουν όλοι μαζί οι αργοπορημένοι φίλοι μου. Κι οι περισσότεροι ζητάνε από τον μπάρμαν -φίλος Κώστας- μπίρες. Ανταλλάζουμε γέλια με τον Κώστα μετά τη συζήτηση που είχαμε και παίρνουμε το μυστικό μαζί μας. Έπειτα, γελάσαμε, συμφωνήσαμε και διαφωνήσαμε, όπως πάντα, λέγοντας τα δικά μας. Κεράσαμε και μερικά σφηνάκια τους φίλους μας και μαζευτήκαμε για τα σπίτια μας. Αύριο πάλι, «το γνωστό», στο γνωστό.

Συντάκτης: Μίκα Παντελάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου