Υπάρχουν φορές, ή ίσως απλά λίγες στιγμές, που οι έγνοιες , οι προβληματισμοί, οι σκέψεις σου και μόνο, σε πονάνε τόσο, σαν να σου τρώνε τα σωθικά, γιατί σε βασανίζουν σε κάθε άγγιγμά τους. Κι ενώ γνωρίζεις πως η βάση της ανθρώπινης σκέψης αποτελείται από αυτούς τους «κακούς», σύνθετους μηχανισμούς, που εμμένουν να πυροδοτούν τον πόνο, εσύ προσπαθείς ακόμα περισσότερο να ξεφύγεις από αυτούς που σου στερούν τη χαρά σου και να ξαναβρείς το οξυγόνο σου.

Κάθε ένα άτομο που «πλήττεται» από αυτούς τους περίπλοκους μηχανισμούς λοιπόν, θέλοντας να απαλλαγεί από αυτήν την αρνητικότητα, γιατί απλά αναζητά την εσωτερική του γαλήνη, απευθύνεται σε οικεία άτομα, που να μπορεί να επικοινωνεί μαζί τους χωρίς να πει πολλά, που η επικοινωνία αυτή, κατευνάζει κάθε δαίμονα κι ανακουφίζει κάθε πληγή.

«Οι προσωπικοί μας ψυχολόγοι» λοιπόν, είναι εκείνοι που διαλέξαμε εμείς. Είναι οι φίλοι  αυτοί που μοιράζοντας κάθε σκέψη σου μαζί τους, έχουν τη μοναδική ικανότητα να σε ηρεμούν, να ημερεύουν μέσα σου αυτό το «θηρίο» που γέννησαν οι σκέψεις σου και με τη συζήτηση μαζί τους, να απομακρύνουν οποιαδήποτε σκιά. Κι είναι και οι ίδιοι που ενώ τους αναφέρεις πως μπορεί το τελευταίο διάστημα μπορεί να μην είσαι απόλυτα ειλικρινής μαζί τους, δε θα σε παραγκωνίσουν ούτε θα σε κατακρίνουν. Περιμένουν υπομονετικά, τη στιγμή εκείνη που θα είσαι έτοιμος να το μοιραστείς.

Οι άνθρωποι αυτοί, έχουν τη μοναδική ικανότητα να σε ηρεμούν, να γαληνεύουν τις σκέψεις σου, να καταπραΰνουν τα σημάδια του πόνου και να σε ακούν.  Καταφέρνουν να σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα με το να σε «μαστιγώνουν» λεκτικά όπου χρειάζεται και την ίδια στιγμή, θα σε πάρουν αγκαλιά κι όλα θα βελτιωθούν. Κι ίσως αυτό, να είναι και το δυνατό τους σημείο. Κι ίσως γι’ αυτό τους θαυμάζεις. Γι’ αυτήν την πολύπλευρη μορφή τους. Ίσως όμως περισσότερο, για τη δίκαιη στάση τους.

Αυτό βέβαια, ισχύει και στις αντίθετες περιπτώσεις, καθώς οι «προσωπικοί ψυχολόγοι», είναι τα άτομα αυτά που θα απευθυνθείς όταν η χαρά ξεχειλίζει από μέσα σου, έχοντας επίγνωση πως θα μοιραστούν μαζί σου τη χαρά με τεράστια θέρμη. Μόλις αντικρίσεις το πλατύ χαμόγελο να απλώνεται στο πρόσωπό τους, συνειδητοποιείς τον λόγο που τους διάλεξες. Που επέλεξες να είναι εκείνοι, αυτοί που θα προσφέρεις την ψυχή σου και θα την κρατήσουν σαν να τους χάρισες το πιο πολύτιμο δώρο.

Το γεγονός όμως αυτό δεν αναιρεί την αναγκαιότητα του ψυχολόγου και δη, της συστηματικής ψυχοθεραπείας. Όσο καλή κι ουσιώδη επαφή κι αν έχεις με τους φίλους σου, με τον ψυχολόγο σου η σχέση θα είναι καθαρά θεραπευτική. Με αυτήν και μόνο λοιπόν την ιδιότητα, θα καταφέρει να σου ξεκλειδώσει κάθε ενδόμυχη σκέψη σου που, ενδεχομένως,  δεν είχες εντοπίσει κι εσύ ο ίδιος μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, πολλές φορές, θα έχετε εντοπίσει, πως αδυνατούμε να ακολουθήσουμε τις συμβουλές που μας δίνουν οι φίλοι μας, όσο λογικές κι αν μας ακούγονται κι ο λόγος είναι επειδή αυτές οι συμβουλές δεν έρχονται από μέσα μας. Ο ψυχολόγος, δε θα σας δώσει μια έτοιμη συμβουλή, την οποία θα προτείνει να ακολουθήσετε, αλλά θα σας καθοδηγήσει ώστε να βρείτε εσείς την απάντηση σε όλα σας τα προβλήματα.

Και προφανώς κι ένας επιστήμονας θα εντρυφήσει στην επίλυση του δικού σου προβλήματος, ακολουθώντας μια επιστημονική πορεία, πολύ περισσότερο, αλλά ο δικός σου προσωπικός ψυχολόγος θα σε μάθει να μιλάς. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς είναι να ακούγεσαι. Πόσο πολύτιμος νιώθεις όταν όλοι γύρω σου έχουν σωπάσει για να μιλήσεις εσύ και πόσο μάλλον, όταν σκέφτεσαι πως τον σεβασμό αυτόν μεταξύ σας, τον μάθατε μαζί. Απ’ τα πρώτα σας «εφηβικά προβλήματα», μέχρι σήμερα.

Γιατί, αυτοί οι ψυχολόγοι, μπορεί να μην καταφέρνουν να αντικαθιστούν τη θεραπευτική παρουσία ενός γνήσιου ψυχολόγου, μπορούν όμως να συμβάλλουν στην προσωπική μας ευτυχία. Γιατί είναι οι δικοί μας κι είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας.

 

Συντάκτης: Ιωάννα Καμπουρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη