Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός λένε. Σκέψου όταν αυτή η αρχή αναφέρεται στη νέα σου σχέση, πόσο καλή θα ήθελες να είναι. Συχνά, όμως, πέφτουμε στις παγίδες των γνωστότερων κλισέ, που έχουν πιάσει τεράστιες σελίδες σε μεγάλα περιοδικά με μεγάλα και φωτεινά γράμματα. Κάποια ίσως και να βοηθούν, κάποια άλλα όμως σίγουρα σε δυσκολεύουν και δε σε αφήνουν να απελευθερωθείς. Παρακάτω ακολουθούν δέκα κλισέ περί νέων αρχών που καλό είναι να σπάσουν επιτέλους.

 

1. Το να ζητήσεις να βγείτε είναι θέμα φύλου

Αμ, δε. Είτε είσαι γυναίκα, είτε άντρας είσαι ελεύθερος να διεκδικήσεις τον άνθρωπο που σου αρέσει και σε έλκει. Μάλιστα, καμιά φορά και με πιο ευθύ τρόπο από τον γνωστό ρομαντικό και την πεπατημένη. Άλλωστε γιατί να χαθεί χρόνος από λόγω ανούσιων παλιακών αντιλήψεων περί σχέσεων που δεν έχουν καμία σχέση με τη σήμερα;

 

2. Το πρώτο ραντεβού πρέπει να είναι τέλειο

Μη ζητάς την αψεγάδιαστη τελειότητα, άλλωστε δεν ταιριάζει και με τους καιρούς που ζούμε. Ζήτα από τον άνθρωπο που θα είναι εκεί, να είναι αληθινός κι αυθόρμητος. Μην περιμένεις λευκά άλογα, αποζήτα τη σοβαρότητα, τη σωστή συμπεριφορά αλλά και την καλή διάθεση του άλλου.

 

3. Μην κάνετε σεξ πριν τα τρία πρώτα ραντεβού

Κάθε άνθρωπος που έλκεται από έναν άλλον, θα προσπαθήσει να τον πλησιάσει ερωτικά. Αρχικά, για να δει αν υπάρχει χημεία! Οι πιθανότητες στο να προχωρήσει η σχέση δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των ραντεβού, εξάλλου μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ως κριτήριο. Άλλωστε πολλές μακροχρόνιες σχέσεις ξεκίνησαν από ένα πολύ καλό one night stand. Επομένως σαν θέλει η νύφη και ο γαμπρός, ή ο γαμπρός κι ο γαμπρός, ή νύφη και η νύφη τελοσπάντων, προχωρήστε, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πάντα.

 

4. Σκωτσέζικα ντουζ

Ξεκινάς να παγώνεις και να θερμαίνεις τη σχέση σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με την προοπτική να κολλήσει μαζί σου. Εσένα, αν σου γυρνούν τη βρύση διαρκώς ζεστό κρύο και ανάποδα, θα σου αρέσει το μπάνιο σου; Άσε λοιπόν τους Σκωτσέζους στην παραγωγή whiskey και δείξε ό,τι νιώθεις πραγματικά για τον σύντροφό σου. Άλλωστε ο κανόνας μάλλον δεν αρμόζει στα δεδομένα της εποχής.

 

5. Δε στέλνεις και δεν τηλεφωνείς ποτέ πρώτα εσύ

Πάντα βέβαια με την πρόφαση της δύσκολης μέρας ή την ομπρέλα του δε θέλω να ενοχλώ. Παιχνίδι κι αυτό, με τη λογική ότι αυτός που στέλνει πρώτος δείχνει και το ενδιαφέρον του. Δε λέμε να στέλνεις κι ολημερίς, αλλά μερικές φορές μπορείς να δείξεις κι εσύ το ενδιαφέρον σου. Άλλωστε αυτό θα βοηθήσει και την άλλη πλευρά να είναι πιο ανοιχτή.

 

6. Εγώ, εσύ και οι πρώην μας

Σίγουρα, κάθε άνθρωπος που σε ενδιαφέρει ερωτικά κουβαλά το παρελθόν του κι ίσως εσύ θες να το μάθεις απ’ έξω και ανακατωτά. Το ξεκίνημα μιας σχέσης όμως δεν είναι η καλύτερη περίοδος. Μάθε όσα σε αφήνει και σε ενδιαφέρουν και μη σκαλίζεις τις στάχτες γιατί μπορεί να βρεις κανένα αναμμένο κάρβουνο. Καλό θα ήταν να μη φέρνεις στο προσκήνιο ούτε δικές σου προσωπικές εξομολογήσεις.

 

7. Ωραιοποίηση, τώρα!

Σαφέστατα στην αρχή θέλεις να εντυπωσιάσεις. Μην υπερβάλλεις όμως και μην παρουσιάζεις τα πάντα ωραιοποιημένα, εξάλλου αν η σχέση πάει παρακάτω, ένα-ένα τα γυάλινα κάστρα σου θα ξεσκεπάζονται και σίγουρα δε θέλει κανείς να βρεθεί σε αυτή τη θέση. Προχωράει μαζί σου γιατί προφανώς του αρέσεις ως άνθρωπος και δε χρειάζονται κότερα κι ελικόπτερα για τον ψήσεις.

 

8. Σ’ αγαπώ πολύ, πιο πολύ κανείς!

Οκ, τα κλισέ και οι κανόνες είναι για να σπάνε, αλλά όχι να αντικαθιστώνται από άλλα με σοβαρότερη σημασία. Δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου στον άλλον, αλλά αυτά μπορούν να είναι έρωτας, θαυμασμός, σεβασμός. Δεν είναι κακό να το πεις, αλλά είναι σίγουρα κακό που δε θα το εννοείς.

 

9. Η αξία της άρνησης

Δε θα γίνετε πιο θελκτικοί στο έτερον ήμισυ αν σε οτιδήποτε σας ζητάει είστε θετικοί, αντιθέτως ίσως κουράσετε και πρώτα και κύρια τον ίδιο σας τον εαυτό με τη συγκαταβατικότητά σας. Σίγουρα είστε άνθρωποι με κοινωνική ζωή, εργασία κι ασχολίες και ήσασταν και πριν από αυτή τη σχέση, επομένως δεν είναι κακό να αρνηθείτε κάτι που σας πρότεινε. Το κλισέ εδώ είναι η άρνηση να προέρχεται από τακτική κι όχι από γνήσια θέληση ή μη, επομένως οι αρνήσεις ας είναι ειλικρινείς, όπως και ό, τι δέχεστε.

 

10. Και με τη ζήλια; 

Δε γεννήθηκε κανένας άνθρωπος την ημέρα που μας γνώρισε -που θα μπορούσαμε να συνυπάρχουμε ερωτικά έστω. Το αίσθημα είναι καινούριο και το πάθος στα ντουζένια του, η ζήλια σου επίσης; Κι αν δε ζηλέψεις, ή δε λάβεις ζήλια σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον; Δεν είναι δεδομένο ότι θα βλέπεις παντού αντιπάλους κι εχθρούς, ούτε λέει κανείς πως όποιος δε ζηλεύει δε νοιάζεται. Ή τουλάχιστον, όποιος το λέει, είναι λίγο κλισέ, δε νομίζεις;

 

Οι σχέσεις χρειάζονται χρόνο για να δείξουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα. Μην αφήνεσαι στις αρχικές παρεξηγήσεις, πάρε τον αυθορμητισμό σου και το πιο αληθινό σου πρόσωπο και ζήσε με το πρόσωπο αυτό που σου συμβαίνει για όσο κρατήσει και όπου καταλήξει. Πάλεψε για ό, τι έχεις και όχι για ό, τι θα ήθελες να έχεις κάπου, κάποτε, με κάποιον. Εδώ και τώρα με τον άνθρωπο αυτό.

 

Συντάκτης: Αγγελική Μαλιόρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου