Ένα αμάξι, δύο καρδιές και μια κοινή επιθυμία για εξερεύνηση. Εσωτερική, σε επίπεδο μεταφοράς, αλλά και εξωτερική, σε κυριολεκτικό

Περνάτε φάση στη σχέση σας; Μπείτε στο αμάξι και ξεκινήστε. Ίσως στο τέλος να βρεθείτε στην ανανέωση που χρειάζεστε. Δεν απαιτεί πολλά υλικά το σκηνικό για να στηθεί.

Γεμάτο ντεπόζιτο. Γυαλιά ηλίου. Ένας χάρτης να υπάρχει στο ντουλαπάκι. Και ένας δίσκος του Πασχαλίδη να παίζει. Δεν ξέρω γιατί του Μίλτου.

Ίαως επειδή η φωνή και τα τραγούδια του συνδυάζουν τη μελαγχολία για όσα χάθηκαν στην προηγούμενη στροφή με την προσμονή για όσα θα έρθουν στην επόμενη. Εικόνες να περνάνε από το παράθυρο, κάνοντας χώρο για τις επόμενες που θα έρθουν σε λίγο. Αυτή μήπως δεν θα ήταν και μία πετυχημένη παρομοίωση για τη ζωή ή για μία σχέση; Ένα ταξίδι. Με soundtrack τη φωνή του Μίλτου.

Ο χώρος μέσα στο αμάξι είναι περιορισμένος. Η αλληλεπίδραση επομένως αναπόφευκτη. Τι καλύτερη ευκαιρία για να ξαναβρεθεί η χαμένη οικειότητα; Σε τόσο μικρούς χώρους, ό,τι και αν έχει προηγηθεί θα χαθεί στην έλλειψη απόστασης.

Ο καλύτερος τρόπος για να περάσει η ώρα σε ένα μεγάλο ταξίδι με αμάξι είναι η κουβέντα. Θα βρείτε την ευκαιρία να συζητήσετε πολύ περισσότερο από όσο συνήθως, σίγουρα περισσότερο από όσο οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής επιτρέπουν σε καθημερινή βάση. Στην αρχή λίγο πιο μαγκωμένα, ίσως, με κάποια αμηχανία. Αλλά καθώς περνάει η ώρα, όλο και πιο πολύ θα χαλαρώνει το κλίμα και όλο και πιο εύκολα θα ανοίγεστε και θα ρέει η θετική ενέργεια.

Το άρωμα από το χαμόγελό της σύντομα θα επικρατήσει και θα γεμίσει το χώρο. Και όσο πνίγεσαι μέσα του, τόσο θα θυμάσαι πιο έντονα τη βραδιά που την έκανες πρώτη φορά να γελάσει.

Το προφίλ του θα διαγράφεται στον συνεχώς εναλλασσόμενο καμβά που περνάει από το παράθυρο, ενώ εκείνος κοιτάει το δρόμο μπροστά. Και όσο αλλάζουν τα τοπία, τόσο θα θυμάσαι πιο έντονα την πρώτη βραδιά που ένιωσες την καρδιά σου να σκιρτάει όταν έπιασες με την άκρη του ματιού σου το προφίλ του να διαγράφεται με φόντο το φεγγάρι.

Κάπου εκεί, ανάμεσα στα καθίσματα, θα συναντηθείτε ξανά. Ίσως να γνωρίσετε ξανά ό ένας τον άλλο ή ίσως ένα καινούριο κομμάτι του άλλου. Σε ένα ταξίδι η διαδρομή είναι που αξίζει. Όχι ο προορισμός. Σαν τις σχέσεις, ένα πράγμα.

Όλες οι σχέσεις κάποτε τελειώνουν. Σημασία έχει η διαδρομή που οδήγησε στο τέλος μίας σχέσης. Άξιζε το ταξίδι; Τότε άξιζε και η σχέση.

Και μετά έρχεται ο ρεαλισμός. Η λιγούρα της οδήγησης. Δεν υπάρχει πιο ρομαντικό πράγμα από το να γουρουνιάζεις στο αμάξι ενώ ταξιδεύεις. Πατατάκια, κριτσίνια, κεφτεδάκια για τους πιο μερακλήδες. Και μετά γλυκά, σοκολάτες, καραμέλες. Και όσο τρως τόσο πεινάς, σαν να τρέφεται και το αμάξι από την κοιλιά σου. Και εκείνη να σε ταΐζει ενώ οδηγείς. Ο ορισμός του γήινου ρομαντισμού.

Και μία στάση μετά, σε ένα ξέφωτο πάνω από τον Κορινθιακό. Με τη θάλασσα να στραφταλίζει από κάτω και να σε τυφλώνει η ανάκλαση του φωτός. Μία αγκαλιά σε ένα παγκάκι για λίγο, ίσα για να ξεπιαστεί το οδηγικό δίδυμο και ύστερα πάλι ενάντια στα χιλιόμετρα.

Έτσι ανανέωνονται οι αναμνήσεις. Αυθόρμητα και χωρίς μεγάλα σχέδια και λόγια.

Και κυρίως χωρίς χάρτη. Εξερευνητές είμαστε όλοι σε αυτό το ταξίδι. Αχαρτογράφητα τα νερά και οι στεριές που μας περιμένουν. Είτε μιλάμε για σχέσεις είτε για ταξίδια.

Κάθε στροφή και μία έκπληξη. Ένα κλικ της μηχανής που απαθανατίζει στιγμές και τις αποθηκεύει στη συλλογική μνήμη της σχέσης. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον σε μερικά χρόνια να προσπαθήσετε να θυμηθείτε μαζί αυτές τις κοινές στιγμές από το δρόμο. Και να δείτε πόσο διαφορετικά έχουν αποθηκευτεί στο μυαλό και των δύο.

Έτσι πρέπει να κρατάμε τις σχέσεις. Απρόβλεπτες. Για να είναι ενδιαφέρουσες και προκλητικές. Ερεθιστικές για το μυαλό και την καρδιά.

Εκείνη δίπλα σου θα τιτιβίζει για αναμνήσεις παιδικών ταξιδιών.

Εκείνος δίπλα σου θα περιγράφει το πρώτο του ταξίδι με το πρώτο του αμάξι.

Και ο χιλιομετρητής να ανεβαίνει. Και όσο χάνονται τα χιλιόμετρα, θα μένουν πίσω και όσα σας κρατούσαν μακριά προτού μπείτε στο αμάξι.

Και οι αναμνήσεις θα χτίζονται ξανά σε κάθε στροφή. Σε σκηνικά πρωτόγνωρα, έξω από τα συνηθισμένα που κάθε μέρα βαριέσαι να ζεις.

Κάτω από νέους ουρανούς βρίσκονται τα μυστικά που θα σας δείξουν το δρόμο για να συναντηθείτε ξανά.  

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Κυριάκος