«Τι δώρο θες να σου φέρει φέτος ο Άγιος Βασίλης;», άκουσε χθες ο Μαρκήσιος Παπαχώστας, μια λινάτσα παλιόγρια να λέει σε ένα παιδάκι και επειδή είναι μεγαλόψυχος και δεν του αρέσει να κοροϊδεύει τον κόσμο, όταν βρήκε ευκαιρία είπε στο παιδάκι οτι δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης και έφυγε, αφήνοντας τους γονείς του να έχουν να αντιμετωπίσουν την κατακερματισμένη ψυχολογία του. Πολύ το χάρηκε.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γεμίζουμε με εικόνες και διαφημίσεις του χοντρού πρόσχαρου τύπου, που λέει Χο Χο Χο μπαίνει από την καμινάδα (αν και είναι 700 κιλά όποτε μάλλον το κάνει με μαγικά), ακόμα και αν δεν έχεις καμινάδα (οπότε σου χτίζει ένα πρόχειρο τζάκι) και αφήνει δώρα στις κάλτσες, κάτω από το δέντρο και μέσα στον φούρνο, τρώει μπισκότα και γάλα (ε, πως να μην είναι σαν μπουλντόζα αν πλακώνει τα μπισκότα σε κάθε σπίτι;) και μετά φεύγει.

Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε για τον Άγιο Βασίλειο ή Santa Claus (εκ του άγιου Νικολάου) όπως έχει ονομαστεί στας Αμερικές.

Δυστυχώς αυτό βεβαία δημιουργεί δυο προβλήματα: Αρχικά και πιο ουσιαστικό το ιστορικό.

Όλες οι οικογένειες που γιορτάζουν την συγκεκριμένη εικόνα του Αγίου Βασίλη, ουσιαστικά γιορτάζουν την εικόνα που έφτιαξε ο κύριος Χαντον Σαντμπλομ για την κόκα κόλα το 1930, αν και ιστορικά οι πρώτοι που τον χρησιμοποίησαν ως χοντρό κοκκινοφορεμένο ήταν η White Rock Beverages για να πουλήσει ανθρακούχο νερό και μπύρα.

Η εικόνα του συγκεκριμένου Άγιου Βασίλη, βασίστηκε στον Sinterclass, που είναι η φωνητική προφορά του Αγίου Νικολάου στα ολλανδικά, και που έχει απίστευτα πολλά κοινά στοιχεία με τον Odin. Τον μπαμπά του Θωρ. Με το ένα μάτι. Αυτόν που έδιωξε τον Θωρ στην Γη για να γνωρίσει την Natalie Portman και να ιδρύσει τους Avengers.

Άρα τι λες στο παιδί σου ρε; Οτί του φέρνει δώρα ο άγιος Βασίλης, και του λες ότι μοιάζει με μια μπασταρδεμένη εικόνα του άγιου Νικολάου και του βασιλιά της Asgard. Ούτε βίκινγκ είσαι -αν είσαι πάσο- ούτε στέλεχος της Κόκα Κόλας, ούτε καν μορφωμένος γιατί του τα λες άλλα ‘ντι άλλων.

Ο καημένος ο Άη Νίκολας, πάπας ήταν κι έκανε θαύματα να αναστήσει νεκρούς (υποτίθεται) και έδινε λεφτά σε φτωχές οικογένειες κρυφά για να μην τους κάνει ρόμπα.

Δεν έμπαινε στα σπίτια να τους φάει τα κουλούρια.

Ο δε άγιος Βασίλειος που γιορτάζουμε εμείς 1η του έτους, γνωστός και ως ο Μέγας, ήταν φιλόσοφος, φιλάνθρωπος, γαμώ τα άτομα ιστορικά και δεν έκανε και ιδιαίτερα θεαματικά θαύματα. Άρα καμιά σχέση.

Το δεύτερο είναι το ηθικό. Σκίζεσαι όλο το χρόνο για να έχει το παιδί σου τα καλύτερα και να του πάρεις δώρο τα Χριστούγεννα. Κι αντί να του πεις «Ξέρεις μικρέ Κωστάκη, είναι μια γιορτή που όλοι όσοι αγαπιόμαστε κάνουμε δώρα για να το δείξουμε» και να καταλάβει την έννοια της θυσίας για να ικανοποιήσεις κάποιον που αγαπάς, του τριβελίζεις το μυαλό ότι έρχεται ένας μαγικός χόντρος πάνω σε ένα έλκηθρο από τον Βόρειο Πόλο και του δίνει δώρα, because reasons.

Δεν καταλαβαίνει λοιπόν ότι είναι πράξη αγάπης και σου λέει χόντρος είναι, ξόρκια κάνει, ας του ζητήσω την μάνα μου και τον πάτερα μου.

Πέραν αυτού, όταν εν τελεί το μάθει κάποια στιγμή, σοκάρεται που του λεγες ψέματα τόσα χρόνια. Υπάρχουν αναφορές για παιδιά που πέσανε σε κατάθλιψη.

Άσε δε, που τριβελίζεις το παιδί να είναι κάλο γιατί δεν θα ρθει ο Αη Βασίλης, και αυτό όταν δεν παίρνει το δώρο που ήθελε, αρχίζει και πιστεύει ότι κάτι δεν έκανε καλά και ο μαγικός χόντρος το τιμωρεί.

Αφού τα πρήζετε σε όλο τον ντουνιά πόσο έξυπνο, πόσο ώριμο και πόσο σπουδαίο είναι το παιδί σας, γιατί δεν κάθεστε να του εξηγήσετε τι συμβαίνει να φύγει αυτή η λαίλαπα της παχυσαρκίας και της χαράς που γεμίζει την Αθήνα κάθε Χριστούγεννα;

Δεν είναι πιο ωραίο να καταλαβαίνει το παιδί την άξια της αγάπης από τους γονείς και όχι από τον μαγικό χοντρό;

Στο κάτω κάτω, άει γαμήσου μαγικέ χοντρέ που θα μας πεις αν ήμασταν κάλοι ή άτακτοι! Εσύ όλο τον χρόνο τον παίζεις και ξυπνάς για να δουλέψεις μια μέρα. Που δε δουλεύεις εσύ. Βάζεις τον καημένο τον Ντομπι, τον Λεγκολας και τα άλλα ξωτικά να σου φτιάχνουν τα παιχνίδια και εσύ παίρνεις το credit. Απατεώνα.

Δεν είναι ενάντια στα παραμυθία ο Μαρκήσιος. Τα λατρεύει τα παραμύθια.

Άλλα τα λάτρεψε γιατί ακριβώς ήξερε από μικρός ότι είναι παραμύθια.

Αν κάνει πότε παιδιά, θα τους πει «Δεν υπάρχει άγιος βασιλης, άλλα άμα θες προσευχησου στον Οντιν. Είναι και πιο μούρη, έχει τσεκούρι, και θα σε σφάξει αν δεν κόψεις τις μαλακίες.»

 

Συντάκτης: Μαρκήσιος Παπαχώστας