Ο Μαρκήσιος Παπαχωστας καταλαβαίνει. Γενικά. Το μόνο που δεν καταλαβαίνει σε αυτή την ζωή είναι πόσο ψυχανώμαλος πρέπει να ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμπνεύστηκε το κοκορέτσι. Δηλαδή αφού έσφαξε το αρνί, αποφάσισε να παίξει «γύρω γύρω όλοι» με τα άντερα του.

Μέσα στην γενικότερη νόηση των πραγμάτων και του σύμπαντος που έχει, έχει και την νόηση ότι κάποιοι άνθρωποι -γυναίκες, άλλα και άντρες- ερωτεύονται σφόδρα άτομα με τα οποία εμφανώς δεν έχουν καμιά ελπίδα.

Ήρθε στην αντίληψη του το θέμα, όταν βγήκε με μια φίλη του, ας την πούμε Γενοβέφα, και μιλούσαν περί ανεμών και υδάτων, και σκέφτηκε να την ρωτήσει πως της ήρθε να πάνε στο συγκεκριμένο μαγαζί. «Συχνάζει ο τάδε εδώ», του είπε «και θέλω να με δει με άλλον για να ζηλέψει». Την ρώτησε ο μέγας Ψυχαναλυτής των Stars, αν έπαιζε κάτι μεταξύ τους, και όταν εκείνη του είπε πως όχι, απόρησε. Αν δεν έπαιζε τίποτα μεταξύ τους γιατί να ζηλέψει ο άλλος; Πιο πιθανό θα ήταν να πει «Ευτυχώς βρήκε γκόμενο η Καριόλα και θα ησυχάσει το κεφάλι μου».

Δε λέει ο Μαρκήσιος, το καταλαβαίνει να φας ένα σκαλωματάκι με κάποιον που σου γυάλισε, άλλα όταν δεις ότι δεν το ψήνει ο άνθρωπος, τι κολλάς; Δηλαδή δεν έχει δικαίωμα άπλα να μην σε γουστάρει; Πρέπει ντε και καλά να σε δει επειδή σκάλωσες εσύ και να πει «πωπώ Πανάγια μου αυτή με θέλει, θα την θέλω και εγώ;» Δεν λειτουργεί έτσι το πράγμα.

Το να γουστάρεις κάποιον, δεν είναι μόνο θέμα χημείας, ομορφιάς, η ενδιαφερόντων, κι εξού δεν ισχύει αυτό που λένε οι φίλες μεταξύ τους «γιατί να μη σε θέλει και όμορφη είσαι, και έξυπνη είσαι κτλ κτλ». Ναι μπορεί να του γυάλισες στην αρχή και μετά να είδε ότι δεν του κάνεις για γκόμενα, άλλα του κάνεις για φίλη. Ή ότι δεν του κάνεις ούτε για γκόμενα ούτε για φίλη. Δεν είναι κακό.

Θα γούσταρες να είναι μαζί σου ένας άνθρωπος με τον οποίο δε θα νιώθεις ότι είναι ερωτευμένος; Όχι.

Όσο και να νομίζεις ότι ταιριάζετε, η όσο και να ταιριάζετε, αυτό δεν λέει τίποτα. Αν έλεγε, θα ερωτευόμασταν μόνο τους σωστούς ανθρώπους, περίπου ένα εκατομμύριο ταινίες δε θα είχαν βγει πότε, και ο Χίου Γκραντ με την Μενγκ Ράιαν θα μένανε χωρίς δουλειά.

Όταν δε, ο άλλος έχει καταλάβει ότι τον γουστάρεις και δε σου δίνει δικαιώματα και εσύ τρέχεις από πίσω του σαν το σκυλάκι να πας εκεί που συχνάζει μπας και τον πετύχεις τυχαία, άπλα δείχνεις πόσο απελπισμένη είσαι και τότε είναι που δεν πρόκειται να σου κάτσει στον αιώνα τον άπαντα.

Αν οι γυναίκες όμως ξεφτιλίζονται μια φορά σε αυτό, διακόσιες ξεφτιλίζονται οι άντρες.

Καμιά γυναίκα φιλαράκι δε θα πει «α μωρέ δεν τον εγουστάρω, άλλα ήρθε και μου έκανε φορμάτ τον υπολογιστή, μου παράγγειλε και από το ίντερνετ μια εσάρπα που δεν ήξερα πώς να το κάνω, και τώρα θέλω τα παιδιά του.»

Σταμάτα να κάνεις πράγματα για γκόμενες, εκτός αν θα τα έκανες και για άντρες. (Αν τα κάνεις για όλους είσαι θύμα, και θέλω να σου πω ότι ο υπολογιστής του Μαρκησίου τελευταία πετάει κάτι μαλακιούλες. Έλα από ‘δώ.)

Γενικά μιλώντας και για να μπει μια τελεία στο θέμα, όταν έχεις περάσει τα δεκαέξι και είσαι σε μια ηλικία που θεωρείται ώριμη, δε δικαιολογείται να έχεις τέτοιες καψούρες. Ούτε στα δεκαέξι δικαιολογείται, άλλα πες ότι τότε είσαι μικρός και δεν ξέρεις. Στα τριάντα όμως;

Δεν έμαθες τριαντάχρονο γομάρι ότι αν είναι να παιχτεί κάτι με κάποιον, θα παιχτεί την πρώτη, άντε την δεύτερη βδομάδα; Πολύ σπάνια θα γίνει οτιδήποτε μεταξύ σας αν έχει περάσει αυτός ο καιρός, όποτε παρ’το απόφαση, ότι η θα μπεις στο friendzone ή ότι θα πας για άλλα.

Μην παιδεύεις τον εαυτό σου, μην κάνεις τον άλλον να αισθανθείτε άβολα και κυρίως μην ενοχλείς τη Μαντάμ Σουσού σου με τέτοιες χαζομάρες γιατί είναι που είναι, την αποβλακώνεις τελείως και μετά μας τα πρήζει στην συντακτική ομάδα.

Όπως και να χει, ξεκόλλα!

 

Συντάκτης: Μαρκήσιος Παπαχώστας