Ο Μαρκήσιος Παπαχώστας αναρωτιέται αν ζούμε στο 2014 η στον Μεσαίωνα.

Η σπουδαία αυτή απορία του μεγάλου φιλοσόφου γεννήθηκε όταν προχθές μια γκόμενα η οποία τον εγούσταρε κάργα όπως είναι φυσικό, του είπε ότι μάλλον είναι ματιασμένη. Αφού την κορόιδεψε όσο δεν παίρνει, σηκώθηκε κι έφυγε γιατί με βλαμμένους ο Μαρκήσιος δεν κάνει παρέα.

Το βράδυ όμως, κάθισε και σκέφτηκε και κατέληξε ότι δυστυχώς δεν είναι η μονή η οποία πιστεύει σε τέτοιες παπαριές. Δε θέλει να εντάξει όλους όσους πιστεύουν σε κατηγορία, γιατί η βασική τους κατηγορία θα είναι άλλη.

Μπορεί να είναι κονιόρδοι, χίπστερ, κάμπιες η οποιαδήποτε από τις κατηγορίες που έχει αναφέρει ο διδάσκαλος στα άρθρα του.

Οι ευκολόπιστοι είναι σαν prestige class, που το κολλάς πάνω στην ήδη υπάρχουσα κατηγορία σου. Είναι αυτοί οι οποίοι θα δουν ειδήσεις και θα πιστέψουν ό,τι βλακεία τους τσαμπουνάνε οι δημοσιογράφοι, που θα φάνε αμάσητο ό,τι τους πουλάνε οι διαφημίσεις (χάστε 120 κιλά σε ένα τρίωρο ας πούμε), και που πιστεύουν στο μάτι, στα ταρώ, στα όνειρα και στη Μαντάμ Σουσου.

Αναρωτιέται πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι κάποιος, ο οποίος ανήκει -έστω και υποτυπωδώς- σε ένα είδος το οποίο έχει πάει στο φεγγάρι, έχει φτιάξει υπολογιστές, έχει αποκωδικοποιήσει το DNA κι έχει ανακαλύψει το ουίσκι, για να πιστεύει ό,τι του λέει ο οποιοσδήποτε.

Κάθε ένα τρίμηνο, όλο και κάποια μαλάκια βγαίνει και γίνεται viral κι αρχίζουν να την πιστεύουν όλοι.

Τελευταίο σπουδαίο κατόρθωμα είναι το ότι θα σκοτεινιάσει ο ουρανός για έξι μέρες.

Το πίστεψαν όλοι και συζητούσαν για το τέλος του κόσμου (πάλι!). Άλλοι έλεγαν ότι θα έρθει ο Ασμοδαίος, ο Κθούλου, ο Νιαρλαχοτέπ και ο Σαουρόν και θα μας κατακτήσουν.

Ρε μπετόβλακες, του Μαρκησίου του πήρε 21 δευτερόλεπτα στο Google για να μάθει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Γαμώ το σπίτι σας γαμώ, υπάνθρωποι.

Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν στα πάντα. Συνήθως δε, έχουν και μια θεωρία για να το υποστηρίξουν «Α! εγώ πιστεύω στα ζώδια. Πάντα μου βγαίνουν».

Θα σου κάνω εγώ μια πρόβλεψη βλάκα «Μεθαύριο αν βγεις από το σπίτι θα σε περιμένω να σου βγάλω το μάτι με οδοντογλυφίδα».

Άλλη δουλειά δεν είχε το σύμπαν από το να ασχολείται με την πάρτη σου όταν γεννήθηκες. Σε σχέση με το σύμπαν, είσαι μικρότερος και από ψύλλο στην ουρά σαπακιασμένης γάτας.

Δεν νοιάζεται για σένα το σύμπαν. Για την ακρίβεια σε έχει χεσμένο.

Το μόνο που ισχύει, είναι η αμυδρή αλλαγή της συμπεριφοράς τις ήμερες της πανσελήνου, και αυτό όχι γιατί η πανσέληνος είναι στον Υδροχόο, άλλα γιατί από τότε που ήσουν Νεάντερταλ, και ζούσες σε σπηλιές, τα βράδια που είχε φως έπρεπε να κυνηγήσεις και υπήρχαν ζώα που θα σε κυνηγούσαν. Είναι βιολογική συμπεριφορά, όχι μαγική.

Δεν υπάρχει μαγεία, ούτε τρόπος να δεις το μέλλον.

Αν μπορούσαν όλα αυτά τα μέντιουμ να δουν όντως το μέλλον θα καθόσαντο να διαβάζουν τον καφέ και να σου πάρουν το πενηντάρικο; Δε θα παίζανε χρηματιστήριο; Στοίχημα; Τζόκερ; Με εσένα θα ασχολιόταν;

Άλλα την ξέρει ο Μαρκήσιος την συζήτηση.

«Χαχανητά καλά τα λες, εγώ πιστεύω μόνο στο μάτι/ενεργεία/ζώδια/φαντάσματα. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά» .

Που έχει ρε αποδειχτεί επιστημονικά; Καθησύχασαν στο Cern και το έψαξαν ρε βλήτο;

«E εντάξει, το έχει όμως αποδεχτεί η θρησκεία», θα σου πούνε με στόμφο οι τρισκατάρατοι και θα νομίζουν ότι κερδίσανε.

Δεν θα σχολιάσει ο Μαρκήσιος τι απάντηση θα έδινε σε αυτό το τρανταχτό επιχείρημα, γιατί θα δημιουργήσει flame war, άλλα θα πει ότι «Tο ότι κάτι το έχει αποδειχτεί μια θρησκεία από τις δώδεκα τρισεκατομμύρια που υπάρχουν, δεν το κάνει αληθινό.»

Δεν ζούμε σε μια εποχή που δεν μπορείς να ψάξεις την αλήθεια αν σε ενδιαφέρει. Πρέπει να ‘σαι full χαζός για να μην το κάνεις.

Αν μετά από όλα αυτά σιχαμερέ αναγνώστη πιστεύεις ακόμα στις παπάρες, ετοιμάσου να σε κάψουμε στην πυρά, μαζί με τις μάγισσες, τις χαρτορίχτρες, τους αστρολόγους, την Ιωάννα της Λωραίνης και την Μαντάμ Σουσού.

Έτσι σου αρμόζει.

 

Συντάκτης: Μαρκήσιος Παπαχώστας