Κάθε άνθρωπος, βυθισμένος στις σκέψεις των προβλημάτων του, αναζητά αυτό το κάτι που θα τον παρηγορήσει, που θα αλαφρύνει τις ανησυχίες του και θα τον κάνει να ξεχαστεί ή ακόμα καλύτερα να δει τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Ψάχνει το κάτι που θα του φέρει ηρεμία και θα κάνει τα πάντα να μοιάζουν ξεκάθαρα. Μια λύση-σωσίβιο που θα βάλει σε τάξη τις σκέψεις του. Οι επιλογές ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ η φύση κάθε προβληματισμού είναι διαφορετική.

Για κάποιους υπάρχει ένα βιβλίο που κατάφερε να τους κερδίσει με τον τίτλο του, ίσως και με την περιγραφή του. Το περιεχόμενό του δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να απομακρύνει τους προβληματισμούς και να τους εκμηδενίσει. Κάποια βιβλία έχουν την ικανότητα να σε κάνουν να αναθεωρείς και να κάνεις στροφή 180 μοίρες. Μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να καταλάβει ότι ο τρόπος που έβλεπε τα πράγματα δεν ήταν ορθός ή ακόμη καλύτερα ότι τελικά δεν είναι τόσο σημαντικό το πρόβλημα όσο το είχε στο μυαλό του. Οι άνθρωποι σκέφτονται αυτά που δεν μπορούν να πουν και διαβάζουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε όσα δεν έχουν τη δυνατότητα να σκεφτούν.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μια ταινία ή ένα τραγούδι. Στην ταινία το άτομο θα δει τις σκέψεις του εν δράση, απλώς με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, άγνωστους προς αυτό. Θα ταυτιστεί με την αντίδραση του ηθοποιού, με την τόλμη, την αποφασιστικότητα ή την οξυδέρκειά του. Με το τέλος της ταινίας θα συνειδητοποιήσει το ηθικό δίδαγμα, καταλαβαίνοντας ότι κάπου στις σκέψεις και στα προβλήματά του κάτι βλέπει λάθος. Το τραγούδι από την άλλη, μέσα από τους στίχους θα εκφράσει όσα έχει κανείς στην ψυχή του και θα ταξιδέψει τη σκέψη σε άλλους ορίζοντες κάνοντάς τη να καταλάβει ότι υπάρχει διέξοδος. Μέσα από τους στίχους κάποιος μπορεί να παθιάζεται γιατί νιώθει πως βρίσκει παρηγοριά και κατανόηση.

Είναι κι αυτοί που επιλέγουν έναν άλλο τρόπο διαφυγής από τα προβλήματα. Πόσες φορές έχουμε ακούσει έναν φίλο να λέει ότι η ζωγραφική τον εκφράζει. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Μέσα από τη ζωγραφική χάνεται στα όμορφα χρώματα και η σκέψη του πλανάται σε μέρη μακρινά. Είναι αυτή η δυνατότητα που έχει η τέχνη να ταξιδεύει τους προβληματισμούς κάθε ανθρώπου και να δίνει απαντήσεις που μοιάζουν να λύνουν το πρόβλημα.

Μια άλλη συνήθης επιλογή είναι η γυμναστική. Συχνά ακούγεται ότι όσοι τρέχουν έχουν την αίσθηση ότι φεύγουν μακριά από ό,τι τους απασχολεί. Κυριαρχεί η αίσθηση ότι οι σκέψεις τους τους εγκαταλείπουν έστω και για λίγο. Άλλοι πάλι χτυπούν έναν σάκο του μποξ και νιώθουν ότι μ’ αυτό τον τρόπο εξουδετερώνουν και τα προβλήματά τους. Η γυμναστική τους βοηθάει να εκτονωθούν και να απομακρύνουν την ένταση, ώστε να σκεφτούν πιο καθαρά.

Το σημαντικότερο είναι όλοι να ψάξουν να βρουν αυτό που θα τους κάνει να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και αν καταφέρουν και να βρουν λύση ακόμη καλύτερα. Όλοι ψάχνουν αυτό το κάτι που συνδέεται με την αίσθηση της εκτόνωσης και αγαλλιάζει την ψυχή τους. Ό,τι κι αν είναι αυτό είναι σημαντικό κάθε άτομο να αφήσει τον εαυτό του να πειραματιστεί μέχρι να το ανακαλύψει. Αξίζει να είσαι ανοιχτός σε νέα πράγματα και -ποιος ξέρει;- ίσως η επόμενη δοκιμή σε φέρει πιο κοντά σ’ αυτό που ψάχνεις.

Συντάκτης: Άντρη Χατζηγιάγκου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.