Απελπισμένοι. Πίσω από τόνους καλοστρωμένου μακιγιάζ, μέσα σε στενά φορέματα και κολλητά παντελόνια του σωρού, με το βάρος του σετ τρέσα-βλεφαρίδα-οδοντοστοιχία-υαλουρονικό, βγήκαν σεργιάνι να βρουν τον έρωτα.  Κι αφού εξάντλησαν κάθε άλλη δυνατότητα να αγαπηθούν στον έξω κόσμο, απευθύνθηκαν στα κανάλια. Τάχα μου με την προσδοκία ότι αν μαζεύονταν όλοι οι νέοι, ωραίοι κι ατυχείς στον ίδιο χώρο θα έκαναν προκοπή.

Το ονόμασαν κοινωνικό πείραμα. Δεν έχει στ’ αλήθεια ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς πώς συμπεριφέρονται καμιά δεκαπενταριά θηλαστικά προκειμένου να ζευγαρώσουν; Και πάντα με φυσικότητα. Άσχετα αν ξέρουν πού να ποζάρουν, πώς να καθίσουν για να αναδείξουν τα «ψυχικά» τους προσόντα και πώς να πουλήσουν τελικά αυτό που υποτίθεται πως έψαχναν να αγοράσουν.

Λεξικό. «Αγοραίος έρωτας». Έρωτας που προσφέρεται με την καταβολή αμοιβής. Πόσο απέχει τελικά το κακό απ’ το χειρότερο; Φοβόμαστε τις πράξεις ή το χαρακτηρισμό τους; Πώς λέγεται αυτός που πληρώνεται για να συμμετέχει σε ένα ριάλιτι και να ψάχνει την αγάπη; Ασκεί κάποιο επάγγελμα; Εκπαιδεύτηκε; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε;

Παύση. Διακοπή για διαφημίσεις. Μπόλικες. Μάλλον πουλάει, έχει τηλεθέαση. Είναι ο εργαζόμενος που χαλαρώνει στον καναπέ, η νοικοκυρά που κάνει κάτι τελευταία συμμαζέματα, ο νέος που τους ξέρει όλους αυτούς. Μπαινοβγαίνουν στην οθόνη του κινητού του μέρα και νύχτα. Τους φωνάζουν πια με τα μικρά τους. Ταυτίζονται και με εκείνα τα ενδοσχεσιακά τους θέματα. Ή τους κοροϊδεύουν.

Ποιος κοροϊδεύει ποιον τελικά; Πόσο πουλιέται η αυτοεκτίμηση στο χρηματιστήριο αξιών; Ανταλλάσσεται με μπόλικη δόξα κι άλλους τόσους ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Εξασφαλίζει το ποσό ζωή χαρισάμενη; Θέλω να με ξέρουν άσχετα του πώς με έμαθαν. Θέλω να λένε για μένα άσχετα του τι θα συζητούν. Θέλω να συνδυάσουν την καθημερινότητά τους με το ψέμα μου. Θέλω να ξέρουν ότι είναι ψέμα κι όμως να μην μπορούν να με απαρνηθούν. Άλλωστε και στα άλλα κανάλια ψέματα δεν παίζουν;

Κάπως έτσι η αγάπη απέκτησε αξία. Δες τι γίνεται για την αναζήτησή της. Όλοι πρόθυμοι να υποκριθούν για να τη βρουν. Κι όλοι πρόθυμοι να τη βρουν, για να προκριθούν. Κι ο κόσμος κλασικά διχασμένος σε εκείνους που χαίρονται με τη χαρά τους και σε εκείνους που ανυπομονούν για το χωρισμό τους. Και για να μην είναι βαρετό για κανέναν απ’ τους δύο, έλα να ανανεώσουμε ομορφονιούς κι ομορφονιές κάθε τόσο, ώστε να φτιάξουμε ίντριγκες. Φρέσκο πράμα.

Πασέ οι ρομαντικές κομεντί και τα ρομαντικά δράματα; Ξενερώσαμε στο επαγγελματικά σκηνοθετημένο και το γυρίσαμε στο ερασιτεχνικά προσποιητό; Άλλωστε το συζητάνε και στο τρένο δυο φίλοι, δυο κυρίες στη στάση του λεωφορείου, δυο κοπέλες στην ουρά στο ΙΚΑ. Στην αρχή μπερδεύεσαι. Νομίζεις πως λένε για κάποιους γνωστούς τους. Κι ύστερα ξανασκέφτεσαι. Οι γνωστοί τους δεν ερωτεύονται. Σπάνια κανείς ερωτεύεται.

Κενές ζωές ολόγυρά μας. Μαζεμένα απωθημένα σκαλωμένα στα κόμπλεξ. Κόλλησε το σύστημα. Ακατάλληλα πρότυπα λανσαρίστηκαν κι όλοι ένιωσαν και σήμερα λίγο πιο λίγοι από χθες. Γιατί τους λείπουν κάμποσα μαλλιά, γένια, μέτρα πόδι, χείλη κι όχι τίποτα άλλο, αλλά αυτά έρχονται σε πακέτο προσφοράς με δώρο έρωτα. Το προϊόν δεν πωλείται χωριστά.

Κάνε τη σούμα. Τι σου κοστίζει το ρεκτιφιέ για να δικαιούσαι μια ευκαιρία στον έρωτα; Πόση αλλοίωση χρειάζεσαι για να μη θυμίζεις αυτό που δεν μπόρεσες ποτέ να υποστηρίξεις και να γίνεις αυτό που θα υποστηρίξει την ανασφάλειά σου; Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποιος είναι ο ωραιότερος ψεύτικος στον κόσμο;

Τέλος οι διαφημίσεις. Ό,τι είπαμε, είπαμε. Τώρα ξαναρχίζει. Απόλυτη ησυχία.  Κάποιος πιάνει το κινητό του και κάτι αναζητά. Φόρμα δήλωσης συμμετοχής. Νιώθει έτοιμος. Νιώθει πως έχει όλα όσα χρειάζονται, ώστε να αγαπηθεί επιτέλους μέσα σε εκείνους τους τοίχους που έχουν και μάτια και αυτιά.

Ωραίο το προϊόν ε; Μόνο που δεν κοιτάξαμε ημερομηνία λήξης. Κι αν είναι σαν το γάλα και ξινίσει;

 

Συντάκτης: Εβίτα Λυκούδη
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή