Στα 3 eBook το 1 δώρο με το εκπτωτικό κουπόνι 3for2! Ανακάλυψέ τα!

iygug

Ο Χόρχε Μπουκάι γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Γιατρός και ψυχοθεραπευτής, ειδικεύτηκε στη θεραπεία των νοητικών ασθενειών εργαζόμενος σε νοσοκομεία και κλινικές και δίνοντας διαλέξεις σε χώρες της Αμερικής αλλά και της Ευρώπης. Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγγραφή είδε περισσότερα από δώδεκα βιβλία του να μεταφράζονται σε πάνω από είκοσι γλώσσες και να τοποθετούνται πρώτα στις λίστες των προτιμήσεων των αναγνωστών. Έχει δουλέψει ως ψυχοθεραπευτής ενηλίκων, ζευγαριών και κοινωνικών ομάδων.

Για όσους έχουν διαβάσει βιβλία του, ο Χόρχε σίγουρα δεν είναι ένας συμβατικός ψυχοθεραπευτής ούτε ένας συμβατικός συγγραφέας. Χρησιμοποιεί ιστορίες, γνωμικά και ανέκδοτα στις συζητήσεις του. Πιστεύει πως «ένας μύθος, ένα παραμύθι ή ένα ανέκδοτο μπορεί να αποτυπωθεί στη μνήμη εκατό φορές πιο ανεξίτηλα από χίλιες θεωρητικές εξηγήσεις, ψυχαναλυτικές ερμηνείες ή επιχειρήματα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Έρχεται με τα βιβλία του να μας δείξει πως δε χρειάζεται ο ψυχοθεραπευτής σου να φοράει κοστούμι, να είναι στην πένα και να έχει τακτοποιημένο γραφείο. Δε χρειάζεται καν να σου μιλάει με το σεις και με το σας για να πεις ότι είναι καλός. Καταρρίπτει όλους τους τύπους για να σταθεί μόνο στην ουσία. Έρχεται με τις ιστορίες του να μας κάνει να σκεφτούμε, να δώσουμε απαντήσεις, να αναθεωρήσουμε, να επουλώσουμε πληγές. Παρακάτω ακολουθούν 10 + 1 φράσεις-αποφθέγματα από τα βιβλία του που μας κάνουν να σκεφτόμαστε διαφορετικά για την ζωή και τον έρωτα:

 

1. «Υπάρχουν κάποιοι που περπατούν στο κάστρο της ζωής τους προσπαθώντας να μην τους κοστίσει τίποτα, και δεν μπορούν να το ευχαριστηθούν. Υπάρχουν άλλοι που βιάζονται τόσο να φτάσουν νωρίς, που χάνουν τα πάντα χωρίς και αυτοί να ευχαριστηθούν τίποτα. Κάποιοι λίγοι μαθαίνουν αυτό το μάθημα και παίρνουν τον χρόνο τους για κάθε διαδρομή. Ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν την κάθε γωνιά, το κάθε βήμα. Ξέρουν πως δε θα είναι δωρεάν, αλλά καταλαβαίνουν ότι το κόστος του να ζεις, αξίζει τον κόπο.»

«Βασίσου πάνω μου»

 

2. «Ο ελεύθερος άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του είναι γενναιόδωρος, αλληλέγγυος, ευγενικός και ικανοποιείται εξίσου όταν δίνει όπως κι όταν παίρνει. Γι’ αυτό, κάθε φορά που συναντάς ανθρώπους που κοιτάζουν μόνο την πάρτη τους, μην τους μισείς. Αρκετά προβλήματα έχουν με τον εαυτό τους.»

«Ιστορίες να σκεφτείς»

 

3. «Ο πιο απλός αλλά παραπλανητικός τρόπος να πετύχω τον στόχο μου είναι να ρίξω πρώτα το βέλος στο δέντρο και μετά να ζωγραφίσω τους κύκλους γύρω του.»

«Βασίσου πάνω μου»

 

4. «Ζούμε πιστεύοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ένα σωρό πράγματα, απλώς επειδή μια φορά, πριν από πολύ καιρό, όταν ήμασταν μικροί, προσπαθήσαμε και δεν τα καταφέραμε. Χαράξαμε στη μνήμη μας αυτό το μήνυμα: Δεν μπορώ, δεν μπορώ και ποτέ δε θα μπορέσω. Ο μοναδικός τρόπος να μάθεις εάν μπορείς, είναι να προσπαθήσεις πάλι με όλη σου την ψυχή!»

«Να σου πω μια ιστορία»

 

5. «Η σχέση βοηθάει την προσωπική μας εξέλιξη, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Η σχέση προσθέτει. Γι’ αυτό αξίζει τον κόπο. Αξίζει… τον κόπο (δηλαδή, αξίζει να κοπιάσουμε γι’ αυτήν). Αξίζει το βάσανο που προκαλεί. Αξίζει τον πόνο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κι όλα αυτά αξίζουν, γιατί όταν θα τα έχουμε ξεπεράσει δεν θα είμαστε πια οι ίδιοι: θα έχουμε αναπτυχθεί, θα είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι, θα αισθανόμαστε πιο ολοκληρωμένοι.»

«Ιστορίες να σκεφτείς»

 

6. «Έρωτας είναι να αγαπάς τις ομοιότητες και αγάπη, να ερωτεύεσαι τις διαφορές. Ο έρωτας είναι ένας αυθαίρετος και σχεδόν αναπόφευκτος παραλογισμός, μια εικόνα τρελής σύγχυσης σε μανιακή έξαρση. Η αγάπη, αντιθέτως, είναι ένα προϊόν λογικής και κόπου. Διαρκεί περισσότερο και είναι λιγότερο ταραχώδης, αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά για να τη διατηρήσεις.»

«Να βλέπεις στον έρωτα με τα μάτια ανοιχτά»

 

7. «Ευτυχία είναι η σιγουριά ότι δεν είσαι χαμένος!» 

«Ο δρόμος της ευτυχίας»

 

8. «Όποιος λέει ότι αγαπάει πολύ τους άλλους και λίγο τον εαυτό του, απλώς λέει ψέματα σε ένα από τα δυο: ή στο ότι αγαπάει πολύ τους άλλους ή στο ότι δεν αγαπάει πολύ τον εαυτό του.»

«Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό»

 

9. «Αν ό, τι βλέπεις ταιριάζει γάντι με την πραγματικότητα που σε βολεύει τότε μην πιστεύεις στα μάτια σου!»

«Να σου πω μια ιστορία»

 

10. «Το μόνο λάθος σχεδόν πάντα, είναι να πιστεύω πως η θέση όπου βρίσκομαι, είναι η καλύτερη για να διακρίνω την αλήθεια. Ο κουφός πάντα νομίζει ότι όσοι χορεύουν είναι τρελοί.»

«Να σου πω μια ιστορία»

 

10+1.  «Εσύ είσαι όπως είσαι.

Που σημαίνει:

Εσύ δεν είσαι όπως χρειάζομαι να είσαι.

Εσύ δεν είσαι όπως ήσουν.

Εσύ δεν είσαι όπως συμφέρει εμένα.

Εσύ δεν είσαι όπως εγώ θέλω.

Εσύ είσαι όπως είσαι.

Το να δεχτώ αυτό, σημαίνει ότι σε σέβομαι και δεν σου ζητώ να αλλάξεις

«Ιστορίες να σκεφτείς»

 

 

Αυτές και πολύ περισσότερες ακόμη ιδέες που έχει αναπτύξει στα βιβλία του είναι από τους λόγους που τον αγαπάμε. Όσοι τον διαβάζουν, ερωτεύονται τον συγγραφέα, ζηλεύουν το μυαλό και εκτιμούν τον άνθρωπο. Με τον απλό, άμεσο και ζεστό τρόπο που πραγματεύεται φιλοσοφικές και υπαρξιακές αναζητήσεις έχει καταφέρει κερδίσει ταυτόχρονα και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και τον μέσο αναγνώστη.  Αν δεν τον έχεις διαβάσει μήπως ήρθε η ώρα;

Συντάκτης: Ρέα Τσαπατσάρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου