Κάποιες σχέσεις τελειώνουν, άλλες αρχίζουν. Καμιά φορά όμως το κόλλημα με τους πρώην γερά κρατεί. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα πολλές φορές ψάχνεις απεγνωσμένα να τους ξαναδείς, να τους συναντήσεις δήθεν τυχαία στο δρόμο. Κάνεις άσκοπες βόλτες με το αυτοκίνητο ή επιλέγεις έναν συγκεκριμένο δρόμο για τη δουλειά σου, ώστε να περνάς κοντά από το σπίτι ή τη δουλειά του πρώην αμόρε σου. Το βράδυ που γυρίζεις σπίτι σου δεν πηγαίνεις από τον σύντομο δρόμο, γιατί η αλήθεια είναι πως δε σε περιμένει κάτι και να γυρίσεις. Αντιθέτως περνάς από την πλατεία όπου είναι όλα τα μαγαζιά, μην τυχόν και τον/την πετύχεις  τυχαία.

Όταν σου λένε φίλοι να βγείτε, επιδιώκεις να πάτε στα στέκια που πήγαινες με τον/την πρώην ή στα μαγαζιά που ξέρεις πως συχνάζει. Αλλά προσπαθείς κιόλας να το κάνεις να φαίνεται σαν να μην είναι δική σου ιδέα. Μη σε πουν και οι φίλοι σου κολλημένο. Θες να ξαναδείς τις γωνιές που κάτσατε μαζί, να ξαναπαίξεις στο μυαλό σου σκηνές που πρωτοπαίχτηκαν καιρό πριν σε κάποιο μικρό, ζεστό μαγαζί. Μα πάνω απ’ όλα έχεις την ελπίδα μήπως, μήπως λέμε, τον/την συναντήσεις τυχαία για άλλη μια φορά. Μήπως το κάρμα, η θεά τύχη ή μια σύμπτωση τέλος πάντων, σας φέρει πάλι πρόσωπο με πρόσωπο. Με το που πατάς το πόδι σου στο μαγαζί, τσεκάρεις κάθε γωνία, κάθε παρέα μην τυχόν δεις το πρώην ταίρι. Δε βλέπεις τίποτα. Τα συναισθήματα διπλά και αντικρουόμενα, απογοήτευση και ανακούφιση μαζί. Άντε να τα εξηγήσεις τώρα σε κάποιον που δεν έχει μπει ποτέ σε αυτή τη διαδικασία, σε κάποιον που δεν μπορεί να σε νιώσει. Άντε να εξηγήσεις και να παραδεχτείς όλα τα παράλογα πράγματα που σε βάζει να κάνεις ο έρωτας σε κάποιον που σκέφτεται λογικά!

Έχεις και τους φίλους που σου λένε ότι πας γυρεύοντας και η αλήθεια είναι πως έχουν δίκιο. Όσο και να μην το παραδέχεσαι, όσο και να ισχυρίζεσαι πως απλώς σ’ αρέσει το συγκεκριμένο μαγαζί, πως έχει γίνει στέκι, πως έχεις ξεπεράσει τον πρώην και πως δε θα ήθελες με τίποτα να τον/την δεις μπροστά σου, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Κατά βάθος θέλεις να πετύχεις το πρόσωπο που σου είχε κλέψει την καρδιά, τη σκέψη και τη λογική. Οπότε σταμάτα να κοροϊδεύεις τους φίλους σου και πάνω απ’ όλα τον εαυτό σου. Αν δεν αλλάξεις στέκια, αν δεν αρχίσεις να παίρνεις διαφορετικό δρόμο για τη δουλειά, αν δε σταματήσεις να περνάς δήθεν τυχαία από τα μαγαζιά στην πλατεία που πηγαίνατε μαζί, σημαίνει πως θέλεις να συναντηθείτε. Αν θες να αποφύγεις να δεις κάποιον μπορείς να το κάνεις. Αν όντως δε θες να συναντήσεις πρώην, μπορείς απλώς να αποφεύγεις τα μέρη που θα ήταν πολύ πιθανό να τον/την συναντήσεις. Να βρεις καινούρια μαγαζιά να πηγαίνεις, νέα στέκια. Έτσι θα δώσει την ευκαιρία στον εαυτό σου να συναντήσει κι άλλο κόσμο, θα ανοίξεις την πόρτα σε νέες πιθανότητες και εμπειρίες. Γι’ αυτό λοιπόν, άλλαξε όλα τα γνωστά για να προχωρήσεις μπροστά.

Τώρα, αν δυσκολεύεσαι να αλλάξεις διαδρομή, να αλλάξεις στέκι και αν μέσα σου καρδιοχτυπάς στο ενδεχόμενο να τον/την ξαναδείς, αναρωτήσου. Αναρωτήσου τον λόγο που είναι πρώην, τον λόγο που αποτελεί παρελθόν, τον λόγο που δεν είστε μαζί αυτή τη στιγμή. Σκέψου τι είναι αυτό που σε έχει κάνει να μην μπορείς να ξεκολλήσεις και αν τελικά αξίζει να μην αφήνεις τον εαυτό σου να προχωρήσει.

Συντάκτης: Ρέα Τσαπατσάρη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.