pillowextra

Όλα ξεκίνησαν τον 8ο αιώνα μ.Χ. στην Αιθιοπία. Η επικρατέστερη υπόθεση σχετικά με την ανακάλυψη του καφέ είναι ότι ένας βοσκός από την Αιθιοπία, ο Khaldi, παρατήρησε πως οι κατσίκες του είχαν περισσότερη ενέργεια και διάθεση όταν έτρωγαν τον καρπό από συγκεκριμένα δέντρα με κόκκινους καρπούς σαν μικρά κεράσια. Μοιράστηκε, λοιπόν, αυτή τη γνώση με τους μοναχούς μιας μονής εκεί κοντά, οι οποίοι προσπάθησαν να ανακαλύψουν τη δράση των μικρών κόκκινων καρπών. Δεν άργησαν πολύ να καταλάβουν ότι το κουκούτσι ήταν ικανό να προσφέρει ένα ρόφημα μ’ αυτές τις ιδιότητες. Η φήμη του διαδόθηκε στα καραβάνια που βρήκαν τη δράση του χρήσιμη για τα ταξίδια τους. Η συνεχής μετακίνηση των καραβανιών έφερε τον καφέ στην Ευρώπη όπου και ξεκίνησε η ανάπτυξή του.

Ο καφές στις μέρες μας έχει γίνει τέχνη και επιστήμη ταυτόχρονα. Για να πετύχεις ένα απολαυστικό φλιτζάνι καφέ θέλει γνώση, φαντασία, όρεξη και μεράκι. Αυτό το υπέροχο ρόφημα μάς συντροφεύει καθημερινά και είναι εκεί σε κάποιες απ’ τις πιο όμορφες στιγμές μας. Το πώς πίνει καθένας τον καφέ του είναι προσωπική υπόθεση. Πολλά είδη καφέ, διαφορετικές παρασκευές και τεχνικές μάς δίνουν μια πληθώρα επιλογών. Κάποιοι θέλουν στον καφέ τους έξτρα ζάχαρη ή γάλα, λίγα παγάκια ή πολύ χτύπημα. Είναι όμως κι εκείνοι που πίνουν τον καφέ τους με τυρί, αυγό ή αλάτι!

Νομίζεις πως έχεις παραξενιές ή ιδιαιτερότητες στον τρόπο που σ’ αρέσει να πίνεις τον καφέ σου; Διάβασε την παρακάτω λίστα με τους 10 πιο περίεργους καφέδες στον κόσμο και ίσως αναθεωρήσεις.

1. Kopi Luwak, Ινδονησία

Κάποιοι θα ενθουσιαστούν, ενώ κάποιοι άλλοι θα αηδιάσουν. Ο Κopi Luwak είναι από τους πιο διάσημους, σπάνιους και ακριβούς καφέδες στον κόσμο. Έχει μοναδικό άρωμα και χαρακτηριστική γεύση. Πέρα από την τιμή και τη γεύση του είναι γνωστός για τον ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής του. Οι κόκκοι του καφέ συλλέγονται από τα περιττώματα του αιλουροειδούς Luwak! Πρόκειται για νυκτόβιο τετράποδο που μοιάζει με αγριόγατα και τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με καρπούς από καφεόδεντρα. Η διαδικασία πέψης και τα οξέα στο στομάχι της Luwak επιδρούν στον καφέ δίνοντάς του μοναδικό άρωμα και γεύση. Με αυτόν τον τρόπο οι κόκκοι υποβάλλονται σε μια φυσική διαδικασία ζύμωσης που δε μοιάζει με καμία άλλη. Ένα φλιτζάνι καφέ Kopi Luwak μπορεί να κοστίσει μέχρι και 50 ευρώ. Εσύ θα δοκίμαζες;

2. Kopi Joss – Καφές με καυτό κάρβουνο, Ινδονησία

Δεν εξηγείται αλλιώς, είναι τρελοί αυτοί εκεί στην Ινδονησία! Ένας καθόλα συνηθισμένος καφές, με μοναδική εξαίρεση ότι μόλις ετοιμαστεί του προσθέτουν ένα κομμάτι καυτό κάρβουνο, το οποίο δημιουργεί βρασμό. Το κάρβουνο εξουδετερώνει την οξύτητα του καφέ και κάνει καλό στο στομάχι και στη δυσπεψία. Ο Kopi Joss ξεκίνησε από έναν ιδιοκτήτη καφέ στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας, ο οποίος έψαχνε έναν εντυπωσιακό τρόπο σερβιρίσματος για να προσελκύσει στο μαγαζί του τουρίστες. Έτσι αντί να προσθέτει ζεστό νερό στον καφέ, άρχισε να βάζει ένα αναμμένο κάρβουνο, το οποίο ζέσταινε το ρόφημα, έκανε θόρυβο και έβγαζε ατμούς. Τι καλύτερο για να προσελκύσεις τουρίστες απ’ αυτή τη θεατρική παρουσίαση. Ευχαριστώ, αλλά δε θα πάρω!

3. Kaffeost – Καφές με τυρί, Σουηδία-Φιλανδία

Ναι. Οι Σκανδιναβοί αγαπούν το τυρί. Αυτό το ξέραμε. Αλλά να το συνδυάσουν ακόμη και με το ζεστό καφέ; Ο συγκεκριμένος καφές συνοδεύεται από κύβους παραδοσιακού τυριού που μοιάζουν σαν μικρά σφουγγαράκια από τυρί στο ζεστό καφέ. Τόσο η γεύση του καφέ όσο και του τυριού συνδυαστικά βελτιώνονται, δίνοντας στο ρόφημα μοναδική γεύση και υφή. Ο καφές αυτός συχνά προσφέρεται ως καλωσόρισμα και ένδειξη φιλοξενίας. Αν ποτέ βρεθείς στη Σκανδιναβία και σου προσφέρουν καφέ με τυρί, μην αρνηθείς, είναι αγένεια.

4. Egg Coffee – Καφές με αβγά, Βιετνάμ

Ένας αρκετά διάσημος συνδυασμός καφέ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1946. Πρόκειται για καφέ που συναντάς στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι. Περιέχει κρόκο αβγού, συμπυκνωμένο γάλα, στιγμιαίο καφέ σε σκόνη και ίσως κάποιο είδος τυριού. Η ανάμειξη αυτών των συστατικών δημιουργεί μια παχύρρευστη κρέμα που δίνει χρώμα και γεύση στον καφέ. Εδώ και δεκαετίες έχει γίνει σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας του Βιετνάμ. Φανταστείτε, λοιπόν, γεύση τιραμισού σε ρόφημα!

5. Καφές με θαλασσινό αλάτι, Ταϊβάν

Στην Ταιβάν αγαπούν το θαλασσινό αλάτι και συνηθίζουν να πασπαλίζουν τα γλυκά και τα φρούτα με αυτό. Αυτή η συνήθεια έδωσε έμπνευση σε μια αλυσίδα καφέ να δημιουργήσει καφέ με θαλασσινό αλάτι. Αυτή η ένωση συνδυάζει το γλυκόπικρο του καφέ με το αλμυρό του αλατιού και δίνει ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα. Καφές με αλάτι, λοιπόν! Πού να το φανταζόμασταν.

6. Jamaican Blue Mountain, Τζαμάικα

Αν θέλαμε με μια φράση να περιγράψουμε τι εστί Jamaican Blue Mountain αυτή θα ήταν αδιαμφισβήτητα ένας στίχος από γνωστό άσμα: «Γύρω απ’ το όνομα σου επικρατεί ένας μύθος». Θεωρείται ο πιο σπάνιος καφές του κόσμου. Παράγεται στα μαγευτικά Blue Mountains της Τζαμάικα και είναι γνωστός για τη γλυκιά, εκλεπτυσμένη γεύση του και την πλούσια, κρεμώδη υφή του. Οι γεωλογικές και καιρικές συνθήκες του νησιού είναι αυτές που δίνουν στον Blue Mountain αυτή την εξαιρετική γεύση. Ο μικρός όγκος παραγωγής καφέ στην Τζαμάικα μαζί με το γεγονός ότι το 80% της ποσότητας εξάγεται στην Ιαπωνία, τον καθιστά σπάνιο και ακριβό. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι είναι ένας από τους πιο gourmet και ποθητούς καφέδες στον κόσμο. Δεν είσαι πραγματικός λάτρης του καφέ αν δεν έχεις δοκιμάσει έστω μια φορά Jamaican Blue Mountain!

7. Charcoal Latte – Καφές με ενεργό άνθρακα

Στην πραγματικότητα είναι καλύτερος απ’ ότι ακούγεται. Ο Charcoal Latte ή αλλιώς Goth latte φτιάχνεται από ενεργό άνθρακα. Δεν περιέχει καφεΐνη, αλλά γάλα και οφείλει το γκρι χρώμα του στον ενεργό άνθρακα, ο οποίος θεωρείται πως βοηθά στην απομάκρυνση των ανεπιθύμητων ουσιών και τοξινών από το σώμα. Είναι ένα απόλυτα φυσικό και υγιεινό ρόφημα. Απόδειξη ότι δεν είναι όλα όπως φαίνονται!

8. Avolatte -Καφές με αβοκάντο, Μελβούρνη

Και αν δε σας έχουν κάνει εντύπωση τα προηγούμενα περίεργα έρχεται ο Avolatte, ο οποίος είναι ένας latte που σερβίρεται μέσα σε μια κούπα-κέλυφος από αβοκάντο. Αναλόγως τα γούστα, μπορείτε να προσθέσετε και χυμό αβοκάντο μέσα στο ρόφημα. Αυτή η νέα τάση ξεκίνησε από τη Μελβούρνη και σιγά-σιγά διαδίδεται σε όλο τον κόσμο. Λάτρεις του αβοκάντο τρέξτε να τον δοκιμάσετε!

9. Καφές με μαρέγκα, Σεούλ   

Υπάρχει ένα καφέ στη Σεούλ που σερβίρει τον καφέ του διακοσμημένο με σχέδια-βουνά μαρέγκας. Η μαρέγκα δεν μπαίνει μέσα στον καφέ, αλλά πάνω του δημιουργώντας ένα προσωρινό έργο τέχνης. Η μαρέγκα δε λιώνει, έτσι οι πελάτες μπορούν να σπάσουν τα κομμάτια και να τα βυθίσουν στον καφέ.Το αποτέλεσμα; Εντυπωσιακό και γευστικό! Εντάξει αυτό το δημιούργημα πολύ θα ήθελα να το πιω ή έστω να το φάω.

10. Black Ivory Coffee ,Ταϊλάνδη

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος! Μη σε ξεγελάει το εντυπωσιακό του όνομα. Αν σε σόκαρε ο τρόπος παραγωγής του Kopi Luwak, που να ακούσεις για τον Black Ivory που έχει σχεδόν τη διπλάσια τιμή από τον Kopi Luwak και παράγεται από περιττώματα ελέφαντα! Tα ένζυμα στο στομάχι του ζώου και η αργή πέψη εξουδετερώνουν την οξύτητα και προσφέρουν μια ήπια, λαχταριστή γεύση.  Η εξωφρενική τιμή του οφείλεται στο ότι η τελική παραγωγή είναι πολύ μικρή σε σχέση με την ποσότητα που χρειάζεται να καταναλώσουν οι ελέφαντες.

Είτε πιστεύεις ότι ο καφές είναι καφές μόνο όταν τον πίνεις όπως έχεις συνηθίσει, χωρίς υπερβολές και πειράματα, είτε πιστεύεις πως η προσθήκη κάποιων στοιχείων μπορεί να απογειώσει τη γεύση του, το σίγουρο είναι πως είναι ένα δυναμικό ρόφημα που εξελίσσεται συνεχώς. Επηρεάζεται από τον πολιτισμό και την κουλτούρα κάθε λαού και δε σταματάει ποτέ να μας εκπλήσσει.

 

Συντάκτης: Ρέα Τσαπατσάρη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!