Επιλέγουμε να είμαστε σε μια σχέση από έρωτα, αγάπη, συντροφικότητα, πάθος. Το λες και το νιώθεις όπως θες. Το σίγουρο είναι πως μπαίνουμε σε μια νέα σχέση πιστεύοντας πως θα κρατήσει. Ακόμη κι αν η εμπειρία μας από προηγούμενες σχέσεις μάς έχει διδάξει πως ο έρωτας δεν κρατάει για πάντα. Τα δύσκολα σε μια σχέση όμως αρχίζουν όταν το πάθος διαδέχεται η συνήθεια ή ακόμη χειρότερα η ρουτίνα. Τότε πολλοί από εμάς βρίσκονται αντιμέτωποι μ’ ένα δίλημμα. Συνεχίζω τη σχέση ή απλά την τελειώνω; Για κάποιους βέβαια υπάρχει και η μέση λύση που δεν είναι άλλη από την απιστία. Η απιστία μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για τη σχέση όσο και για το άτομο που τη διαπράττει.

1. Όπως εξηγεί η σύμβουλος σχέσεων Esther Perel σε συνέντευξή της στον Observer, ο χωρισμός μετά από απιστία δεν είναι μονόδρομος. Αντιθέτως, ένα ζευγάρι μπορεί να βγει πιο δυνατό μετά την απιστία και να οδηγηθεί σε επανασύνδεση. Για το λόγο αυτό, ακόμα κι αν η πρώτη σου αντίδραση στην απιστία είναι να την καταδικάσεις, ίσως θα πρέπει να αναρωτηθείς αν τελικά η απιστία μπορεί να σώσει τη σχέση σας. Είναι καλό, από κάθε εμπειρία της ζωής μας να μαθαίνουμε και να βγαίνουμε πιο δυνατοί και η απιστία δεν αποτελεί εξαίρεση.

 

2. Το παράνομο ως γνωστόν εξιτάρει. Ο κίνδυνος μιας ατυχούς συνάντησης με κοινούς φίλους ή ακόμα και με το ταίρι δημιουργεί μια αίσθηση κινδύνου. Είναι μια περιπέτεια που πολλοί θα ήθελαν να ζήσουν.

 

3. Η απιστία μπορεί επίσης να τονώσει την ψυχολογία μας. Τα άτομα που συνήθως επιλέγουν να παίξουν σε διπλό ταμπλό το κάνουν από ανασφάλεια. Αποζητούν την επιβεβαίωση και θέλουν να νιώσουν ποθητοί. Σε μια σχέση, ειδικά αν αυτή μετράει κάποια χρόνια, είναι λογικό να βαλτώσεις. Μπορεί ακόμη να αναρωτηθείς αν «μετράς» εκεί έξω. Μια καινούρια κατάκτηση λοιπόν, είτε είναι περιπέτεια της μιας βραδιάς είτε εξελιχθεί σε παράνομη σχέση, μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση αλλά και τη διάθεσή σου.

 

4. Ένα από τα θετικά της απιστίας είναι πως σου χτυπάει καμπανάκι πως κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου. Πολλές φορές  έχουμε την τάση να εθελοτυφλούμε και να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Χωρίς να ξεκαθαρίζουμε μέσα μας αν είναι αγάπη, συνήθεια ή απλά φόβος, μένουμε σε σχέσεις που δε μας καλύπτουν εδώ και καιρό. Μια καινούρια γνωριμία που θα μας ενθουσιάσει όμως μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε γιατί αυτό που είχαμε υπάρχει πια μόνο στο μυαλό μας.

 

5. Είναι πολύ πιθανό επίσης μια απιστία να κάνει τη σχέση πιο δυνατή. Μια σύντομη περιπέτεια, μπορεί να σε κάνει να καταλάβεις πόσο πολύ θέλεις τον άνθρωπό σου. Ίσως ακόμη μάθεις να εκτιμάς περισσότερο τη μεταξύ σας χημεία και όσα σας ενώνουν και να μην τη θεωρείς πια δεδομένη.

 

6. Μέσα από μια παράνομη σχέση το θετικό είναι πως μπορείς να έχεις μια πολύ έντονη στιγμή. Εμπλουτίζεις τις εμπειρίες σου κι αν είσαι αρκετά τυχερός, ο νέος σου παρτενέρ μπορεί να σου μάθει νέα και συναρπαστικά πράγματα. Ίσως βέβαια να σου λείπει η οικειότητα και το συναίσθημα του να έρχεσαι σε επαφή με κάποιον για τον οποίο τρέφεις συναισθήματα. Ο ενθουσιασμός ωστόσο των πρώτων επαφών με ένα νέο άτομο σίγουρα θα σε αποζημιώσει.

 

7. Σύμφωνα με τον δρ Κρεγκ Τζάκσον από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, η απιστία μπορεί ακόμη να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η απιστία προκαλεί στρες. Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση στρες παράγει περισσότερη αδρεναλίνη και κορτιζόλη, τις λεγόμενες ορμόνες του στρες. Αυτές σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των καρδιακών παλμών και της αναπνοής, αυξάνουν την έκκριση της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευεξίας. Όλα αυτά κάνουν τον οργανισμό να καίει περισσότερες θερμίδες.

 

8. Σε μια σχέση είναι λογικό να επαναπαύεσαι. Μια παράνομη σχέση λοιπόν μπορεί να σε κάνει να μπεις ξανά στο παιχνίδι. Να αρχίζεις να περιποιείσαι περισσότερο τον εαυτό σου, να προσέχεις το σώμα σου, να θέλεις να γίνεσαι καλύτερος κάθε μέρα. Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου για να εντυπωσιάσεις.

 

9. Μια παράλληλη σχέση ή έστω μια νύχτα φευγαλέου έρωτα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απεξάρτηση από το σύντροφό σου. Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να γίνει το κέντρο του κόσμου σου. Μια απιστία, όμως, μπορεί να σε βοηθήσει να αποδεσμευτείς έστω και για λίγο και να γευτείς ξανά μια γερή δόση ελευθερίας κι ανεξαρτησίας.

 

10. Τέλος, η απιστία μπορεί επίσης να σε φέρει σε επαφή με τον ίδιο σου τον εαυτό. Μέσα από την επαφή σου μ’ ένα διαφορετικό άνθρωπο, ίσως μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις τις πραγματικές ανάγκες και τα «θέλω» σου. Ακόμη, μπορεί να κατανοήσεις τι σε ικανοποιεί και τι όχι, καθώς και τι μπορεί ν’ αλλάξει ή να παραμείνει ως έχει επειδή είναι καλό.

 

Σίγουρα κανείς δεν επιθυμεί να βρεθεί μπλεγμένος σε μια παράνομη σχέση. Οι ενοχές, η αγάπη για το σύντροφο αλλά και οι νόρμες της κοινωνίας μπορούν συχνά να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Πριν όμως βιαστούμε να καταδικάσουμε την απιστία, καλό θα ήταν να εξετάσουμε τους λόγους που οδηγούν σ’ αυτή αλλά κι όσα μπορεί να μ’ας διδάξει. Αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι λίγα.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου