%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%86

Σίγουρα ένας χωρισμός είναι επώδυνος τόσο για εκείνον που παίρνει την απόφαση να χωρίσει όσο και για εκείνον που η απόφαση αυτή του ανακοινώνεται. Ακόμα και αν μια σχέση έχει φτάσει σε τέλμα και πλέον κανείς από τους δυο δεν περνάει καλά, ένας χωρισμός είναι πάντα ξαφνικός και δυσάρεστος κι οι αλλαγές που επιφέρει στην καθημερινότητα τον πρώτο ειδικά καιρό είναι μεγάλες.

Ωστόσο, ακόμα και αν οι χωρισμοί δε θα σταματήσουν ποτέ να είναι δυσάρεστοι, ακολουθούν 4 τρόποι να χωρίσεις με λιγότερο τραυματικό τρόπο για το άλλο πρόσωπο:

 

1. Όταν το ανακοινώσεις, φρόντισε να κοιτάς τον άλλο στα μάτια

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας, ειδικά όταν ήμασταν πιο νέοι και λίγο πιο ανώριμοι, μπήκαμε στον πειρασμό και τη διαδικασία να χωρίσουμε κάποιον είτε από το τηλέφωνο ή ακόμα χειρότερα μέσω μηνυμάτων. Με το πέρασμα του χρόνου ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε και γινόμαστε πιο πλούσιοι σε εμπειρίες στο κομμάτι των σχέσεων, γνωρίζουμε καλά πως κάθε άνθρωπος που πέρασε από τη ζωή μας για λιγότερο ή περισσότερο χρονικό διάστημα, αξίζει να τον κοιτάμε στα μάτια όταν του ανακοινώνουμε πως οι δρόμοι μας κάπου εκεί χωρίζουν. Πέρα από το να δείξουμε στον άλλο τον σεβασμό που του αξίζει, η χροιά της φωνής μας, η τρυφερότητα στο βλέμμα μας ή ακόμα κι ένα άγγιγμα ή ένα τελευταίο φιλί -αν το θέλουμε κι οι δύο- μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και να θυμίσουν στον άλλο πως το πέρασμά του από τη ζωή μας δεν ήταν ασήμαντο. 

 

2. Απόφυγε τις σημαντικές ημέρες

Τις περισσότερες φορές, η ιδέα του χωρισμού έχει περάσει από το μυαλό μας πριν πάρουμε την απόφαση να ανακοινώσουμε την απόφασή μας στον άμεσα ενδιαφερόμενο. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που ο χωρισμός είναι απόφαση που λήφθηκε εν θερμώ, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε πως η ανακοίνωση αυτή δε συμπίπτει με γενέθλια, γιορτές, επετείους, βαπτίσεις ή σημαντικά εγκαίνια. Σύντομα θα αποτελούμε παρελθόν στη ζωή του ανθρώπου αυτού, δεν υπάρχει λόγος η ανάμνηση αυτού του χωρισμού να συντροφεύει τις αναμνήσεις του που σχετίζονται με σημαντικές του στιγμές στο μέλλον. 

 

3. Λίγο πριν το χωρισμό, φρόντισε να προετοιμάσεις το έδαφος

Σίγουρα το να προετοιμάσει κανείς το έδαφος και εν προκειμένω τον άνθρωπό του για τον επερχόμενο χωρισμό χωρίς ωστόσο να του το κάνει ξεκάθαρο, είναι αρκετά δύσκολο, ωστόσο σίγουρα δεν είναι και ακατόρθωτο. Όταν η ιδέα του χωρισμού έχει ωριμάσει στο μυαλό μας, μπορούμε σιγά-σιγά να ελαττώσουμε τα ρομαντικά ραντεβού και τις πολύ προσωπικές μας στιγμές. Συγχρόνως, η επικοινωνία μπορεί επίσης να ελαττωθεί και οι κοινές μας έξοδοι να περιοριστούν σ’ αυτές που κάνουμε μαζί με φίλους. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αν το ένα βράδυ γιορτάζουμε τον Άγιο Βαλεντίνο με το ταίρι και δύο μέρες μετά του ανακοινώνουμε πως όλα έχουν τελειώσει, σίγουρα οι πιθανότητες να τον αφήσει ο χωρισμός σοκαρισμένο μεγαλώνουν.

 

4. Επίλεξε το δρόμο της ειλικρίνειας

Τη δύσκολη εκείνη ώρα, όσο και αν νιώθουμε μέσα μας την ανάγκη να χρυσώσουμε το χάπι στον άλλο και να δώσουμε μια μικρή ελπίδα μελλοντικής επανασύνδεσης -ακόμα και αν δεν την πιστεύουμε- δεν πρέπει να το κάνουμε. Είναι σημαντικό να μιλήσουμε ανοιχτά για όσα νιώθουμε ή δε νιώθουμε πια, για όσα μας έχουν ενοχλήσει ή ακόμα και για την ύπαρξη ενός νέου ανθρώπου στη ζωή μας. Όσο και αν ο εγωισμός μας πολλές φορές μας οδηγεί στο να αφήνουμε κάποιες πόρτες μισάνοιχτες, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε εμείς οι ίδιοι την ώθηση στον άνθρωπο αυτό να προχωρήσει στη ζωή του όσο πιο νωρίς γίνεται.

 

Κάθε σχέση η οποία έχει πάψει να εξελίσσεται αλλά και να μας εξελίσσει ως ανθρώπους, οφείλει να οδηγείται στο τέλος της. Παρά την όποια πικρία μπορεί να προκαλέσει ο χωρισμός, το σημαντικό είναι να μένουν στη μνήμη και την καρδιά μας μόνο οι όμορφες στιγμές. Λένε άλλωστε πως οι στιγμές που ζήσαμε με κάθε αγαπημένο μας δε χάνονται αλλά περνούν στην αιωνιότητα, πράγμα που διευκολύνεται από ένα όμορφο και γεμάτο σεβασμό τέλος. Σύμφωνα άλλωστε με τον Λακάν, ο έρωτας διαρκεί από ενάμιση έως δύο χρόνια. Αν δε μεταμορφωθεί σε αγάπη, τότε ήταν γραφτό να τελειώσει όπως ξεκίνησε, ως έρωτας. Επομένως, ο χωρισμός δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από μια ακόμα ευκαιρία ν’ αγαπήσουμε και ν’ αγαπηθούμε όπως επιθυμούμε κι έτσι θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε.

 

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου