Θυμάμαι ακόμη τις πρώτες μου ημέρες σ’ έναν ρόλο που ελάχιστοι καταλάβαιναν τι ακριβώς περιλαμβάνει, αυτού του project manager ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η αλήθεια είναι πως ούτε και εγώ η ίδια στην αρχή της σταδιοδρομίας μου καταλάβαινα απόλυτα τη σημασία των λέξεων που πλέον έχουν γίνει ένα με την καθημερινότητά μου, λέξεις όπως πίνακας Gant, PMT (project management team), kick-off meeting, υποβολή πρότασης, κοινοπραξία και συμφωνητικά χρηματοδότησης.

Ο project manager στον τομέα της υλοποίησης προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ευρωπαϊκή ένωση συμμετέχει στην υλοποίηση ενός έργου που έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από κάποιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σκοπό έχει να προωθήσει τη γνώση, την έρευνα, τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών φορέων αλλά και να επωφελήσει ανθρώπους μέσω προγραμμάτων κινητικότητας, εκπαίδευσης και συμβουλευτικής. Το έργο μπορεί μεταξύ άλλων να έχει χαρακτήρα εκπαιδευτικό, να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, στην προστασία του περιβάλλοντος ή τη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς και ο project manager εκ μέρους του οργανισμού του είναι υπεύθυνος για την έγκαιρη ολοκλήρωση και υποβολή των παραδοτέων του έργου, ενώ ταυτόχρονα εκπροσωπεί τον οργανισμό του σε διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια, εκπονεί επιστημονική έρευνα, εντοπίζει ευκαιρίες και calls for tenders για νέα έργα, συμμετέχει στην παραγωγή προϊόντων καινοτομίας που θα ωφελήσουν μεγάλη μερίδα ατόμων ενώ μπορεί και να συμμετέχει και στη συγγραφή προτάσεων για νέα έργα που υποβάλλονται για αξιολόγηση και έγκριση από διάφορους φορείς της ευρωπαϊκής ένωσης.

 Αν ένα πράγμα είχα καταλάβει  από τις πρώτες κιόλας ημέρες ήταν πως αυτή η δουλειά θα ήταν ό,τι πιο απαιτητικό αλλά και ενδιαφέρον είχα κάνει μέχρι τότε. 

Αν λοιπόν έχεις δει μια από τις πολλές αγγελίες που κυκλοφορούν και αναζητούν άτομο για μια τέτοια θέση, ακολουθούν πέντε χαρακτηριστικά που δεν πρέπει να έχεις αν θέλεις να κάνεις αυτήν τη δουλειά (η τη δουλειά του project manager γενικότερα) και να περνάς και καλά:

 

1. Να μην αγαπάς τα ταξίδια και τα αεροπλάνα

Ένας επιτυχημένος project manager συνήθως εμπλέκεται στην υλοποίηση αρκετών ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε συνεργασία με άλλους φορείς-εταίρους σε άλλες χώρες της Ευρώπης με τους οποίους απαιτείται άριστη συνεργασία για την υλοποίηση των έργων. Αυτό απαιτεί αρκετές μετακινήσεις και ταξίδια -κατά περιόδους μπορεί να ταξιδεύεις σχεδόν κάθε εβδομάδα. Αν λοιπόν τα ταξίδια ή το να πάρεις δύο αεροπλάνα για να φτάσεις μόνος ένα βράδυ σε άγνωστο προορισμό σε αγχώνει, τότε η δουλειά αυτή σίγουρα δεν κάνει για σένα. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως ακόμα και τα επαγγελματικά ταξίδια μπορούν να είναι ευχάριστα και έχεις την ευκαιρία να δεθείς και να γνωρίσεις ουσιαστικά συνεργάτες με τους οποίους σας χωρίζουν χιλιόμετρα και τους βλέπεις από κοντά μια-δυο φορές το χρόνο.

 

2. Να είσαι ευθυνόφοβος

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης των καθηκόντων, ο project manager είναι υπεύθυνος για τη σωστή και αποτελεσματική υλοποίηση του έργου, ενώ καλείται καθημερινά να λάβει αποφάσεις με κριτήριο τα προαπαιτούμενα του εκάστοτε έργου,  να συντονίσει και να οργανώσει ομάδες που εργάζονται υπό την επίβλεψή του και πολλές φορές απαρτίζονται από άτομα με διαφορετικές προσωπικότητες αλλά και υπόβαθρο. Το προνόμιο του να παίρνεις αποφάσεις, από το πως θα πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα καινοτόμα εφαρμογή μέχρι το θέμα μιας νέας πρότασης για υλοποίηση καινούργιου έργου που θα κατεβάσεις, έρχεται με την ευθύνη να διασφαλίσεις πως όλα θα πάνε καλά αλλά και να αναλάβεις την ευθύνη και να προτείνεις εναλλακτικές αν κάτι στραβώσει -πάντα κάτι θα στραβώσει. Άλλωστε, ως γνωστόν όποιος εξελίσσεται συνεχώς, κάνει και λάθη. Αν λοιπόν δεν αγαπάς την αυτονομία και την ανάληψη πρωτοβουλιών στην εργασία και προτιμάς ένα πιο δομημένο περιβάλλον εργασίας, τότε αυτή η δουλειά σίγουρα δεν κάνει για σένα.

 

3. Να είσαι άνθρωπος της ρουτίνας

Αν είσαι ο άνθρωπος που ονειρεύεται μια δουλειά διεκπεραίωσης, στην οποία κάθε μέρα είναι η ίδια, τότε αυτός ο χώρος δεν κάνει για σένα. Ως project manager ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καλείσαι καθημερινά να εκτελείς πολλά και διαφορετικά καθήκοντα με τρόπο δημιουργικό. Από τη διοργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου μέχρι την εκπόνηση έρευνας ή ακόμα και τη δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου, η μια μέρα μπορεί να σε βρει σε συνάντηση στη Φινλανδία και η επόμενη σε δοκιμαστική εφαρμογή ενός προϊόντος για το οποίο δούλευες μήνες στην Κύπρο. Αν όλα αυτά σου φαίνονται συναρπαστικά, τότε ίσως έχεις βρει τη δουλειά των ονείρων σου. Αν πάλι ένιωσες το στομάχι σου να σφίγγεται και η δημιουργικότητα είναι άγνωστη λέξη για σένα, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς.

 

4. Δεν είσαι ο πιο κοινωνικός άνθρωπος του κόσμου

Σ’ αυτήν τη δουλειά το μόνο σίγουρο είναι πως θα κάνεις πολλές γνωριμίες με αξιόλογους ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. Ακόμα και αν δεν είσαι ο πιο κοινωνικός άνθρωπος του κόσμου, η δικτύωση και η δυνατότητα συνδημιουργίας με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους θα σου ανοίξουν πολλές πόρτες για μελλοντικές συνεργασίες. Με πολλούς από τους συνεργάτες σου θα ταξιδέψεις αρκετά στο πλαίσιο των επαγγελματικών ταξιδιών και θα δεθείς μαζί τους. Οι περισσότεροι θα είναι εξαιρετικοί άνθρωποι αλλά, καθώς δεν ταιριάζουμε με όλους, θα πρέπει να περάσεις μέρες ολόκληρες και με άτομα που δε συμπαθείς, με τον τύπο εκείνο που είναι συντηρητικός μέχρι αηδίας, με τον επιδειξιομανή ή με εκείνον που δεν ξέρει να διακρίνει τις επαγγελματικές από τις προσωπικές σχέσεις. Οι κοινωνικές σου δεξιότητες θα σε βοηθήσουν ωστόσο να αντεπεξέλθεις σε κάθε περίσταση.  

 

5. Δεν είσαι ιδιαίτερα φιλομαθής ούτε πολύγλωσσος

Αν ήσουν ο τύπος εκείνος που δεν είχε χειρότερο από το να κάνει εργασίες και έρευνα στο πανεπιστήμιο και οι ξένες γλώσσες δεν ήταν ουδέποτε το φόρτε του, τότε σίγουρα  η δουλειά αυτή θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για σένα, καθώς η έρευνα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας όσων ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επιπλέον, καθώς μιλάμε για διεθνείς συνεργασίες και έργα με αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για άψογες παρουσιάσεις στα αγγλικά καθώς και για την εκπόνηση του μεγαλύτερου μέρους των εργασιών σου στη γλώσσα αυτή.

 

Κάθε θέση εργασίας έχει τα θετικά και τα αρνητικά και σίγουρα απαιτεί ένα συνδυασμό πολλών και διαφορετικών δεξιοτήτων. Αν λοιπόν νιώθεις πολυπράγμων και έτοιμος να χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου με τρόπο δημιουργικό, ίσως είσαι ένας project manager που περιμένει να αναδυθεί.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου