paul3927

Θα μπορούσε να πει κανείς πως όλα τα μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις των ανθρώπων ξεκινούν απ’ τη στιγμή που μπλέκουν μεταξύ τους άνθρωποι που θέλουν διαφορετικά πράγματα. Αν είσαι τυχερός, το νέο σου ταίρι/κόλλημα/καψούρα –το λες όπως θες– ήταν ξεκάθαρο απ’ την αρχή. «Δεν είμαι σε φάση για σχέση» σου δήλωσε, εννοώντας φυσικά πως δεν είναι σε φάση για σχέση μαζί σου. Μπορεί ακόμη να σου είπε πως πιέζεται από τον φόρτο εργασίας και δεν προλαβαίνει αυτήν την περίοδο να αφοσιωθεί σε κάτι άλλο ή ότι νιώθει ψυχικά ασταθής να μπει ξανά σε μια σχέση, αφού στο παρελθόν πληγώθηκε ή πλήγωσε άσχημα.

Εσύ πάλι, ενώ ήσουν σε φάση σχέσης, έμεινες με την ελπίδα πως τα πράγματα θα αλλάξουν. Είχες και λόγους να το κάνεις -ή τουλάχιστον έτσι νόμιζες. Ήταν η εκρηκτική χημεία σας στο σεξ, το γεγονός ότι γελούσατε με τα ίδια αστεία και περνούσατε καλά, η καθημερινή επικοινωνία που είχατε ή απλώς το ένστικτό σου που σου έλεγε πως σίγουρα κι εκείνος νιώθει πράγματα για ‘σένα. Κι εκεί, λοιπόν, που κάνατε το σεξ σας και περνούσατε καλά, η επικοινωνία άρχισε σταδιακά να μειώνεται κι οι συναντήσεις να αραιώνουν. Αλλά ακόμη κι όταν βρισκόσασταν, ένιωθες τον άλλο πιο αποστασιοποιημένο από παλιά.

Μέχρι που κάποια στιγμή στο ξεφούρνισε πως είναι αλλού. Κι εκεί, λοιπόν, που περίμενες αυτό που είχατε να εξελιχθεί σε κάτι πιο σημαντικό, έγινες το άτομο με το οποίο περνούσε καλά όσο ήταν ελεύθερος. Όπως είναι φυσικό, αυτό το πήρες σαν μεγάλη ήττα. Ένιωσες ξαφνικά η δεύτερη επιλογή, η λύση ανάγκης. Αν είσαι και κανένας ασυγκράτητος τύπος, μπορεί και να τον έβρισες πατόκορφα τον παρ’ ολίγον έρωτα και Θεός σχωρέσ’ τον.

Καλό θα ‘ναι, όμως, πριν πεις πως έμπλεξες για ακόμη μια φορά με το λάθος άτομο, να αναλογιστείς τι μερίδιο ευθύνης έχεις εσύ σε όλο αυτό. Όλα τα σημάδια ήταν εκεί, ακόμη κι αν επέλεγες να μην τα βλέπεις. Σε κάθε ακυρωμένο ραντεβού, τηλεφώνημα που έμενε αναπάντητο χωρίς κάποια δικαιολογία, σε κάθε ψέμα  ή ακόμη και όταν προτιμούσε να φεύγει μες στη νύχτα αντί να κοιμηθεί μαζί σου, μέσα σου ήξερες πως το ιδανικό ρομάντζο που είχες πλάσει στο κεφάλι σου, για τον έναν απ’ τους δυο σας δεν υπήρχε. Αν το καλοσκεφτείς, όσο κι αν μοιάζει σκληρό, σου το ‘χε ξεκαθαρίσει απ’ την αρχή πως δεν ήθελε κάτι παραπάνω.

Είτε λιγότερο είτε περισσότερο ευγενικά, τις προθέσεις του άλλου τις ήξερες. Το γεγονός πως έμεινες ελπίζοντας σε κάτι παραπάνω ήταν δικό σου λάθος. Πολλές φορές, ειδικά στον έρωτα, εθελοτυφλούμε. Πρέπει, όμως ,κάποια στιγμή να μάθουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας κι όταν νιώθουμε πως θέλουμε σχέση, να λέμε “thank you, next” σε όσους δε θέλουν. Όπως δε θα πήγαινες σε ταβέρνα για σούσι, γιατί ακόμη κι αν το έβρισκες εκεί, ξέρεις πως θα ‘ταν απαίσιο, έτσι δεν πας σε κάποιον μη συναισθηματικά διαθέσιμο αναζητώντας αγάπες και λουλούδια.

Ίσως για λίγο ακόμη καιρό να νιώθεις την τάση να στείλεις άλλο ένα οργισμένο μήνυμα, αλλά μην το κάνεις. Αν κάποια στιγμή σου στείλει εκείνος ο άνθρωπος, απλώς μην απαντήσεις. Γέμισε τον χρόνο σου όμορφα ή, στην τελική, πήγαινε για ψώνια. Κακό για την τσέπη σου αλλά ευεργετικό για την ψυχολογία σου.

Τέλος, πριν αναλωθείς σε δυσάρεστες σκέψεις που σε υποτιμούν και νύχτες φευγαλέου έρωτα με άτομα που δε θα τους έριχνες δεύτερη ματιά το επόμενο πρωί, μόνο και μόνο για να ξεχάσεις, σκέψου λίγο πως στη ζωή όλα είναι θέμα timing αλλά και τύχης. Ίσως για έναν άνθρωπο να μοιάζεις ανεπαρκής και περαστικός αλλά για κάποιον άλλο να ‘σαι όλα όσα ονειρεύεται. Θα γυρίσει κάποια στιγμή ο τροχός και μόλις γίνει, απλά θα το ξέρεις.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Κάνε τον να επιδιώκει εκείνος τη σχέση!

O έρωτας είναι και στρατηγική. Μάθε πώς να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον, να τον κάνεις να σε διεκδικεί καθημερινά και να μιλάει για τα συναισθήματά του.