Στο παρελθόν πολλές φορές συμβιβάστηκες. Κατά βάθος ίσως ήθελες να είσαι το καλό παιδί στο σπίτι, στην παρέα, στην οικογένεια. Ακόμη και αν τα κίνητρά σου δεν ήταν πάντα ανιδιοτελή –καθώς προσέβλεπες κι εσύ σε δικά σου μικρά ανταλλάγματα–, πολλές φορές υπέκυπτες σε συναισθηματικούς εκβιασμούς και κατέληγες να κάνεις όλα τα χατίρια σε κολλητούς, συγγενείς, συντρόφους. Ίσως κατά καιρούς να έβαζες τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα μόνο και μόνο για να μην τους στεναχωρήσεις.

Τους αγαπάς υπερβολικά. Είναι οι άνθρωποι με τους οποίους μοιράζεσαι τη ζωή σου και την κάνουν καθημερινά λίγο καλύτερη. Είναι αυτοί που περιμένουν τα πιο πολλά από σένα. Χαίρονται με τη χαρά σου και σου συμπαραστέκονται στα δύσκολα, όπως το κάνεις κι εσύ με χαρά όταν χρειάζεται. Η σχέση σας σου είναι πολύτιμη. Δεν είσαι, όμως, υπεύθυνος για την ευτυχία τους, ούτε φυσικά είσαι υποχρεωμένος να κάνεις μονίμως υποχωρήσεις για χατίρι τους. Γιατί κι η δίκη σου ευτυχία είναι σημαντική και γι’ αυτήν είσαι υπεύθυνος μόνο εσύ!

Δεν είναι υγιές να εξαρτάται η ευτυχία κανενός από σένα. Υπεύθυνοι είμαστε μόνο για τον εαυτό μας. Οι σχέσεις που συντηρούνται είτε από ανάγκη είτε από ενοχή και ψυχολογικούς εκβιασμούς είναι κατά βάση τοξικές κι απ’ την αρχή καταδικασμένες να αποτύχουν.

Θα νιώσεις πραγματικά ελεύθερος όταν καταφέρεις να απελευθερωθείς απ’ τις προσδοκίες των ανθρώπων σου, όσο σημαντικοί κι αν είναι για σένα. Όταν καταλάβεις πως δε γίνεται να τους έχεις όλους ευχαριστημένους, αλλά ότι θα πρέπει πρώτα να ασχοληθείς με τις δικές σου επιθυμίες κι ανάγκες. Τότε θ’ αρχίσεις ν’ αγαπάς τον εαυτό σου λίγο περισσότερο. Κι όταν το καταφέρεις αυτό, θα μπορέσεις να αγαπήσεις λίγο καλύτερα και πιο ουσιαστικά και τους γύρω σου.

Όσο κι αν οι κοντινοί σου άνθρωποι είναι το στήριγμά σου, δε θέλεις να αρχίσεις να τους κρατάς κακία και κάποτε αναπόφευκτα να τους χρεώσεις λάθη κι απωθημένα σου. Θέλεις να προστατεύσεις τη σχέση σας με κάθε τρόπο, αφού για σένα είναι μοναδική. Γι’ αυτό έχεις την ανάγκη να οριοθετηθείς, να θέσεις τους κανόνες σου και να απαιτήσεις σεβασμό της προσωπικότητας και των αναγκών σου.

Δεν μπορείς μια ζωή να υπηρετείς τις δικές τους επιθυμίες. Δε γίνεται να θάψεις τη δική σου χαρά για χάρη κανενός. Πλέον αρνείσαι να πέσεις θύμα συναισθηματικών εκβιασμών. Δεν υποχωρείς σε κάθε απαίτηση, καθώς είναι κι οι δικές σου ανάγκες σημαντικές και οφείλουν να έχουν προτεραιότητα. Όσο εγωιστικό κι αν φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση, η προσωπική σου ευτυχία κι η δική σου ψυχική ηρεμία είναι πιο σημαντικές από οποιουδήποτε άλλου.

Δεν μπαίνεις στη διαδικασία να καταπιεστείς, να προσαρμοστείς (εσύ μόνο) στο πρόγραμμα και τις επιθυμίες άλλων και να στριμωχτείς σε καλούπια για χάρη τους. Δε θα αλλάξεις το πρόγραμμά σου την τελευταία στιγμή επειδή έτσι βολεύει τον άλλον -κι ας σου κρατήσει μούτρα. Δε θα χαλάσεις τη διατροφή σου ακόμη κι αν η παρέα σου δηλώνει πως αν δεν πάρεις κι εσύ επιδόρπιο δε θα φάνε ούτε εκείνοι. Ούτε φυσικά θα βγεις με το κελεπούρι που σου προξενεύει η γειτόνισσα, γιατί οι γονείς σου στεναχωριούνται που είσαι μόνος. Με την ίδια λογική, την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς τον τόπο καταγωγής σου, δε θα συναντήσεις όλους τους ξεχασμένους συγγενείς που έχεις να δεις από τότε που πήγαινες δημοτικό, μόνο και μόνο επειδή έμαθαν πως θα είσαι εκεί και φοβάται όλη η οικογένεια μήπως σας κακοχαρακτηρίσουν.

Τους βλέπεις καθημερινά γύρω σου. Φίλοι, συγγενείς, έρωτες. Τους αγαπάς, αλλά δεν μπορείς να ‘σαι υπεύθυνος για την ευτυχία τους. Μοιράζεστε μια ζωή μαζί αλλά και χωριστά. Με γνώμονα το ότι όπως όλοι οι άλλοι, έτσι κι εσύ δικαιούσαι να κάνεις τις επιλογές σου και να τις υπερασπιστείς, άρχισε να δίνεις προτεραιότητα στον εαυτό σου. Να τον κακομαθαίνεις και να τον κάνεις να νιώθει μοναδικός.

Την επόμενη φορά που θ’ ακούσεις «μην το κάνεις γιατί στεναχωριέται η μαμά» κι «αν μ’ αγαπούσες θα το έκανες» πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου καλά πριν πάρεις την απόφασή σου. Ακόμη και μια λάθος κι εγωιστική (για τους άλλους) απόφαση μπορεί να έχει πολύ μεγάλη αξία για σένα αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες σου τη δεδομένη στιγμή που την πήρες.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη