Το Σαββατοκύριακο 10-11 Ιουνίου ήταν διήμερο γεμάτο δρώμενα και εμπειρίες στην Αθήνα. Ένα από τα φεστιβάλ των ημερών ήταν και το EroticArt Festival που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Το βασικό εισιτήριο ορίστηκε στα 15 ευρώ, με την τιμή να αλλάζει για να παρακολουθήσει κανείς κάποια από τις ειδικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Η online αγορά εισιτηρίων προτείνεται σε κάθε τέτοιου είδους εκδήλωση, ώστε να αποφευχθεί η αναμονή στην είσοδο.

Μπορεί να πει κανείς πως πρόκειται για μια ολοκληρωμένη έκθεση με θέμα τον έρωτα και τον αισθησιασμό. Μπαίνοντας στο φεστιβάλ, έχει καθένας τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην κυρίως έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εκθεσιακά περίπτερα με ποικιλία προϊόντων που σχετίζονται με το σ3ξ, από κλασικά αντικείμενα όπως εσώρουχα, δoνητές και Str@p On, που μπορεί να βρει κανείς σε οποιοδήποτε s3x shop έως και χειροποίητες κατασκευές B.D.S.M, πράγμα που αποτελεί πρωτοπορία για την Ελλάδα.

Πέρα όμως από παιχνίδια, στα εκθεσιακά περίπτερα προσφέρονται βιβλία, κυρίως ερωτικά αφηγήματα, υπηρεσίες χαρτομαντείας, καθώς και υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, που μπορεί κάποιος να συζητήσει και να διερευνήσει τις πιθανότητες συνεργασίας στη βιομηχανία του σ3ξ. Γραφεία συνοδών και θεματικά κανάλια έχουν επίσης εκπροσώπηση στην έκθεση. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η έκθεση φωτογραφίας στον χώρο, όπου μπορεί να δει κανείς έργα γνωστών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που δίνουν τη δική τους ξεχωριστή οπτική στον έρωτα και το σ3ξ, ανεξαρτήτως προτιμήσεων.

Φεύγοντας από τον χώρο των περιπτέρων και λίγο πριν την κυρίως σκηνή, συναντά κανείς δυο πριβέ χώρους, όπου και χρειάζεται ειδικό εισιτήριο για να αποκτήσει πρόσβαση. Ο ένας είναι ο χώρος του B.D.S.M., όπου έχει κανείς τη δυνατότητα να παρακολουθήσει live παιχνίδια κυριαρχίας και υποταγής, και ο άλλος το stage με γνωστούς p0rn stars.

Στη μεγάλη σκηνή, από την έναρξη της εκδήλωσης στις 2 το μεσημέρι και μέχρι το τέλος της, κάθε τέταρτο ήταν προγραμματισμένη μια παράσταση με τους αστέρες, περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς, που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. Την ώρα του performance, μπορούσε να δει κανείς όλους τους παρευρισκόμενους να μετατοπίζονται από τους διάφορους χώρους της έκθεσης προς την κυρίως σκηνή για το διαδραστικό σόου, στο οποίο οι performers ενθάρρυναν το κοινό να συμμετέχει.

Στο κοινό μπορούσε να δει κανείς ανθρώπους όλων των ηλικιών, ενώ στην πλειοψηφία τους οι παρευρισκόμενοι ήταν άνδρες. Κάποιοι από αυτούς αποτελούσαν φανατικό κοινό κάποιων porn stars και έσπευσαν να βγάλουν βίντεο, να φωτογραφηθούν μαζί τους ή ακόμη και να τους αλείψουν λάδι στα πιο διαδραστικά κομμάτια του σόου. Άλλοι πάλι ήρθαν απλώς για την εμπειρία λίγο μετά τη δουλειά και θα έφευγαν πριν ξεκινήσει ο τελικός του Champions League. Στον χώρο υπήρχαν και κάποια τραπέζια που μπορούσε να καθίσει κανείς με την παρέα του για ένα ποτό, ενώ το αλκοόλ, κυρίως η μπίρα, έρρεε άφθονο. Παράλληλα με τις κυρίως δραστηριότητες, ένα μεγάλο Spank Party θα λάμβανε χώρα το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως είναι φυσικό σε μια τέτοια διοργάνωση υπάρχουν και αμήχανες στιγμές και ιδιαίτερες αμφιέσεις, από αποκαλυπτικά εσώρουχα μέχρι ολόσωμες στολές και μάσκες, με το μαύρο χρώμα και το βινύλιο να κυριαρχούν. Δε λείπουν και περίεργα βλέμματα και ερωτήσεις του στιλ «ήρθες για κάποιο strιp show;» ή «σου άρεσε περισσότερο το x cross ή το αλογάκι στο δωμάτιο B.D.S.M;».

Σίγουρα, η επίσκεψη σε ένα φεστιβάλ σαν αυτό αποτελεί μια εμπειρία που πολλοί θα ήθελαν να ζήσουν. Είναι σημαντικό πως τέτοιες διοργανώσεις προωθούν την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης χωρίς ταμπού. Επιπλέον, μας υπενθυμίζουν πως η βιομηχανία του σ3ξ, μια από τις πιο επικερδείς του κόσμου, υπάρχει και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτή με τη θέλησή τους και νόμιμα, έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν τους εαυτούς τους όπως εκείνοι επιθυμούν. Δεν αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα αλλιώτικων ανθρώπων, αλλά είναι κομμάτι της κοινωνίας μας, εργάζονται σκληρά και είναι περήφανοι για τη δουλειά τους και το έργο που παράγουν.

Στα θετικά του φεστιβάλ, λοιπόν, κρατάμε την αίσθηση ελευθερίας και απελευθέρωσης που νιώθει κανείς σε ένα τέτοιο περιβάλλον ως προς τα φετίχ, τις φαντασιώσεις και τις σ3ξουαλικές ανάγκες και επιθυμίες του. Ως προς τα λιγότερα θετικά, χρειάζεται να γίνουν αρκετά βήματα ακόμη, μέχρι οι διοργανώσεις αυτές στην Ελλάδα να αποτελούν φεστιβάλ που να μπορεί να πάει κανείς με την παρέα του και να διασκεδάσει, καθώς το κοινό που επισκέπτεται τέτοιες διοργανώσεις είναι κυρίως κοινό συγκεκριμένων ενδιαφερόντων.

Δεν ξέρω αν θα επισκεπτόμουν ξανά το EroticArt Festival, σίγουρα όμως είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς έστω και μια φορά στη ζωή του, καθώς ούτως ή άλλως τέτοιες εκδηλώσεις μάς υπενθυμίζουν πως το σ3ξ είναι και θα είναι πάντα ένας δυναμικός τρόπος έκφρασης που μας αφορά όλους.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.