Η πρώτη γυναίκα coach της Basket League στην ιστορία, ήρθε να αλλάξει την πορεία της πορτοκαλί σφαίρας και να ανατρέψει τα ως τώρα δεδομένα. Η γυναίκα αυτή δεν είναι άλλη από τη Λία Γκουζίνη!  Η Βασιλεία, όπως είναι το βαφτιστικό της, γεννήθηκε στη Λαμία το 1975 κι ασχολήθηκε με το μπάσκετ από μικρή ηλικία. Συγκεκριμένα το 1997 ξεκίνησε στην ομάδα της Αναγέννησης Γ.Σ κι έως το 2009 υπήρξε μια φοβερή καλαθοσφαιρίστρια που φόρεσε την εμφάνιση πολλών ομάδων σε όλη τη χώρα. Πέντε τρόπαια πρωταθλημάτων, κοσμούν την τροπαιοθήκη της με τελευταίο το κύπελλο του πρωταθλήματος Ελλάδος 2008-2009 με την ομάδα του Αθηναϊκού. Έχει επίσης συμμετάσχει και σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο αριθμός των πόντων που έχει κατακτήσει από τα καλάθια της, είναι εντυπωσιακός. Συγκεκριμένα 344 πόντους με την Εθνική Ελλάδος.

Το 2009 ξεκινά η προπονητική της καριέρα ως βοηθός προπονητή κι όσο περνούν τα χρόνια, οι ομάδες της ανεβαίνουν κατηγορία. Γίνεται ομοσπονδιακή προπονήτρια στη γυναικεία ομάδα, ενώ το 2021 γίνεται η πρώτη προπονήτρια σε σύλλογο Εθνικής κατηγορίας αντρών.

Το Σάββατο 14/10/20223 είχε έρθει η στιγμή να σπάσει τα στερεότυπα. Στα τελευταία επτά λεπτά του αγώνα Αμαρουσίου-ΠΑΟΚ βρέθηκε να έχει τον ρόλο του head coach, μιας και ο προπονητής της ομάδας και σύζυγος της Λίας, Γιώργος Σκαραφίγκας αποβλήθηκε από τον αγώνα εξαιτίας δύο ποινών που του αποδόθηκαν. Μπορεί να μην κατάφερε να πάρει το ματς, όμως κατάφερε κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Έδωσε μια γροθιά στο γυάλινο ταβάνι των ανδροκρατούμενων αθλημάτων και κατάφερε να το ραγίσει.

Η ίδια δεν μπόρεσε να υπολογίσει αμέσως το μέγεθος αυτού που εξελισσόταν μπροστά στα μάτια της, με την ίδια πρωταγωνίστρια. Μάλιστα, σε δηλώσεις της αργότερα τόνισε πως «αν ήταν μια αφορμή για να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα, καλώς έγινε». Αναλογιστείτε πόσο επίσης δύσκολο είναι να βλέπει να διώχνουν από τον αγώνα τον σύζυγό της κι εκείνη να παίρνει τη θέση του και να συνεχίζει τον αγώνα του Αμαρουσίου με τον ΠΑΟΚ για τη δεύτερη αγωνιστική της Basket League, κρατώντας τη σκυτάλη και το ηθικό της ομάδας ψηλά. Έχουμε γερό στομάχι, τελικά, όταν αγαπάμε αυτό που κάνουμε.

Επίσης δεν παρέλειψε να τονίσει πως στη δουλειά του προπονητή δεν παίζει ρόλο το φύλο. Και σε καμία δουλειά, θα έρθω εγώ να τονίσω, δε θα έπρεπε να παίζει ρόλο το φύλο. Υπάρχουν απίθανοι μάγειρες, εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί, καθώς και διευθύντριες που ηγούνται κολοσσιαίων επιχειρήσεων. Έτσι, και φοβερές προπονήτριες ομάδων.

Πόσο σημαντική στιγμή για την ιστορία μια ακόμη πρωτιά γένους θηλυκού. Γυναίκες σαν τη Λία Γκουζίνη είναι άξιες του θαυμασμού όλων μας. Τι ωραίο που είναι να βλέπουμε και να καμαρώνουμε τέτοιες πρωτιές. Γυναίκες που αγαπούν αυτό που κάνουν και το ακολουθούν ως το τέρμα χωρίς να της σταματά ο φόβος της κριτικής και του σεξισμού πίσω από αυτή, που στον χώρο του αθλητισμού καλά κρατεί ακόμη, αλλά και στη φιλοσοφία της ηγεσίας. Είναι όμορφο να βλέπεις την ισότητα να γίνεται πράξη, κι αν κι έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη μπροστά μας, βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να ηγούνται, να βγαίνουν μπροστά, να παίρνουν τα ηνία, να τσακίζουν αυτό το γυάλινο ταβάνι, σκοράροντας με κάθε ευκαιρία.

Ευχόμαστε πάντα πρωτιές κυρία Γκουζίνη.

 

Πηγή φωτογραφίας: sport24.gr

Συντάκτης: Ελένη Μανταδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου