Τα εσωτερικά μας ζητήματα, η δουλειά, το άγχος της καθημερινότητας, ακόμη και τα οικονομικά μας θέματα μάς κρατούν διαρκώς απασχολημένους και δυστυχώς μάς ακολουθούν παντού. Ακόμη και στις πιο ιδιαίτερες στιγμές με τον σύντροφό μας. Φυσικά, είναι πιθανόν αυτό το τελευταίο να έρθει να προσθέσει μεγαλύτερα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Η έλλειψη επικοινωνίας είναι ο μεγάλος βραχνάς των σχέσεων σήμερα, αφού ο καθένας ζει στον -δύσκολο- κόσμο του και μπορεί να μεταφερθεί, ακόμη και στο κρεβάτι μας. Στuτική δυσλειτουργία, πρόwρη εκσπeρμάτωση, απουσία οργaσμού ή και διέγερσης, μέχρι και απόρριψη της ίδιας μας της εικόνας, είναι θέματα που μπορούν να παρουσιαστούν.

Οι Dr. William H. Master και η Virginia E. Johnson, το μακρινό 1960, χωρίς να ξέρουν πόσο χρήσιμη θα είναι στο σήμερα, έφεραν στο φως μια νέα θεραπεία. Το “sensate focus” είναι μια τεχνική επικοινωνίας του ζεύγους που συστήνουν οι ειδικοί όταν το ζευγάρι απευθύνεται σε εκείνους για να λύσει τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω. Αφού, λοιπόν, ελεγχθεί το πρόβλημα και σιγουρευτούν πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα ιατρικής φύσεως κι αφού μπουν επί τάπητος -αν υπάρχουν άλλα βαθύτερα προβλήματα ανάμεσα στο ζευγάρι- τότε ξεκινά η διαδικασία του sensate focus. Ο βασικός λόγος για να μη δουλέψει η θεραπεία, είναι η διάθεση από το ίδιο το ζευγάρι να αποκρύψει πως υπάρχουν προβλήματα στη σχέση που οδηγούν και σε αυτό, οπότε καθυστερούν και να δουν βελτίωση στην ερωτική τους ζωή.

Στα πρακτικά, οι Master και Johnson επισημαίνουν πως αυτή η θεραπεία εστιάζει στο άγγιγμα κι όχι στον οργaσμό. Αρχικά, απαγορεύουν τη σεξουαλική επαφή και χωρίζουν τη διαδικασία της θεραπείας  σε πέντε βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Επιγραμματικά, είναι τα ακόλουθα:

 

-Βήμα νο1  

Απαγορεύεται το άγγιγμα των γeννητικών οργάνων και του στhθους. Ο κάθε ένας έχει περίπου δεκαπέντε λεπτά στη διάθεσή του να επεξεργαστεί και να ανακαλύψει το σώμα του παρτενέρ του με την αφή και μόνο με τα χέρια του, χωρίς καθοδήγηση. Στόχος μας δεν είναι η διέγερση, αλλά να κατανοήσουμε το σώμα του συντρόφου μας και το πώς αντιδρά στο άγγιγμά μας.

 

-Βήμα νο2

Στο βήμα αυτό προσθέτουμε και την αφή στα γeννητικά όργανα και το στhθος, όμως συνεχίζει να απαγορεύεται η σ3ξουαλική επαφή. Με το άγγιγμα και σε αυτές, τις προηγουμένως απαγορευμένες ζώνες, δε θέλουμε να επιτύχουμε τον οργaσμό. Μπορούμε να ασκήσουμε μια πίεση εκεί, αλλά όχι να επιμείνουμε. Γνωρίζουμε κι αυτές τις περιοχές με την αφή των δαχτύλων μας, χωρίς να παραμελούμε όσες γνωρίσαμε την προηγουμένη μέρα.

 

Βήμα νο3

Στη μέθοδο του δεύτερου βήματος προσθέτουμε και ζεστό λάδι σώματος ή κοινό baby oil που θερμαίνουμε με τα χέρια μας, πριν αρχίσουμε να αγγίζουμε τον άλλο με αυτό. Θέλουμε να εισάγουμε μία ακόμη εμπειρία στη διαδικασία και να ξυπνήσουμε τις αισθήσεις.

 

Βήμα νο4 

Στο βήμα αυτό επιτρέπονται τα ταυτόχρονα αγγίγματα και στο παιχνίδι μπαίνουν και τα χείλη και η γλώσσα. Κατανοούμε πως η διαδικασία γίνεται πιο αισθησιακή κι αυτός είναι ο σκοπός της. Ανακαλύπτουμε σιγά-σιγά έναν κόσμο αισθησιασμού και πάμε σε ένα καινούργιο επίπεδο αισθητηριακής κίνησης. Βέβαια, απαγορεύονται τα φιλία ή το στομaτικό σ3ξ.

 

Βήμα νο5

Το τελευταίο μας βήμα εστιάζει στην αισθησιακή επαφή του ζεύγους. Εδώ μπαίνουν όλα σιγά-σιγά στο παιχνίδι και σκοπός μας είναι να είναι να ξυπνήσουν όλες οι αισθήσεις και τον δύο μας. Σε αυτό το βήμα έχουμε την είσοδο και έξοδο του π3ους στον κ@λπο πολλές φορές, αν πρόκειται για straight ζευγάρι, ή όποιου συνδυασμού, πριν φτάσουμε στο σημείο με τις πιο γρήγορες ωθήσεις.

Εάν λοιπόν σου φαίνεται ενδιαφέρουσα θεωρία κι αναγνωρίζεις σημάδια που σε προβληματίζουν στην ερωτική σου ζωή, μπορείς να επισκεφθείς κάποιον ειδικό με το ταίρι σου και να δοκιμάσετε τα βήματα, συζητώντας μαζί του έπειτα την εμπειρία σας.

Προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις υπάρχουν και θα υπάρχουν, κι ενδεχομένως, κάποια στιγμή να επισκεφθούν και την κρεβατοκάμαρά μας. Σημασία έχει να τα αντιλαμβανόμαστε και να ψάχνουμε λύση. Ας μην τα κουκουλώσουμε με το πάπλωμα. Το s3x είναι μια πράξη που εμπεριέχει συναισθήματα και πρέπει να τη λογίζουμε ως τρόπο επικοινωνίας κι όχι ως ένα επιπλέον άγχος ανάμεσά μας. Και το sensate focus, υπόσχεται να μάς το θυμίσει.

 

Πηγές:  SMSNA.org , ladytime

Συντάκτης: Ελένη Μανταδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου