Όταν είμαστε σε σχέση υπάρχουν σημεία που το πράγμα μπορεί να κολλήσει, να αρχίσει να βαλτώνει και να κάνουν την εμφάνισή τους  ορισμένα προβλήματα και δυσλειτουργικές καταστάσεις. Η κατάσταση είτε προμηνύει την εξέλιξη της σχέσης σε άλλο επίπεδο, πιο ουσιαστικό, είτε οδηγεί σε σύγκρουση φέρνοντας στην επιφάνεια όσα δεν έχουν ειπωθεί και κρύβονται κάτω απ’ το χαλί.

Συχνά ανάμεσα στα ζευγάρια παρατηρείται το εξής: ο ένας να ενοχλείται με κάτι, να το δείχνει στον άλλο με τη συμπεριφορά του και να απομακρύνεται. Πετάει δηλαδή το μπαλάκι στο ταίρι μέχρι να ξυπνήσει και να διεκδικήσει επανασύνδεση ή αλλαγή στο status της σχέσης. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να γίνει κουραστικό.

Η σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που τρέφεται με αντιδράσεις και συναισθήματα -ανθίζει όταν είναι θετικά και μαραζώνει όταν γίνονται δυσάρεστα. Το ιδανικό είναι να προλαβαίνει καθένας τη σκέψη του άλλου και να προβλέπει κάθε πιθανή αντίδραση του συντρόφου του. Πολλές φορές όμως η καθημερινότητα και οι ρυθμοί της μας κάνουν να ξεχνάμε να διεκδικούμε το ταίρι. Παύουμε να τρέφουμε τον ζωντανό οργανισμό και αφιερώνουμε την ενέργειά μας αλλού.

Υπάρχει περίπτωση ο ένας να αρχίσει να κάνει κρούσεις στην προσπάθειά του να ενεργοποιήσει τον άλλο. Εάν ο άλλος κοιμάται και έχει αφεθεί στην πορεία της σχέσης, χωρίς να δείχνει σημάδια ενδιαφέροντος, η απομάκρυνση αυτού που είναι πιο ενεργός κάποιες φορές μοιάζει αναπόφευκτη. Το να νιώθεις την ανάγκη να κρατήσεις αποστάσεις για να τραβήξεις την προσοχή δεν είναι και το καλύτερο σημάδι για την εξέλιξη της σχέσης. Σύντομα τα πήγαινε-έλα θα γίνουν μορφή επικοινωνίας και μετά από μερικούς χωρισμούς κι επανασυνδέσεις θα κάνει την εμφάνισή της κι η οριστική ρήξη.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Να μην αφήσουμε το «μουτρώνω-απομακρύνομαι-ξυπνάει ο άλλος» να γίνει μοτίβο επικοινωνίας, γιατί θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καβγάδες και χειριστικές συμπεριφορές που σίγουρα θα μας κουράσουν και θα μας φθείρουν. Η απομάκρυνση μπορεί να έχει θετικές προεκτάσεις όταν γίνεται για λόγους αντικειμενικούς, όπως ένα ταξίδι ή μια προθεσμία που μας πιέζει. Η εσκεμμένη και προσχεδιασμένη απομάκρυνση όμως οδηγεί σε δύσκολα μονοπάτια. Φροντίζουμε τη σχέση σαν μωρό και δε φερόμαστε στους άλλους σαν να είναι σάκος του μποξ. Ό,τι μας δυσκολεύει κάνουμε προσπάθεια να το λύσουμε, ζητάμε βοήθεια από ειδικούς, καταφεύγουμε σε μορφές έκφρασης και τέχνης για να ισορροπούμε.

Θα πρέπει ν’ αναγνωρίσουμε έγκαιρα πως κάτι δεν πάει καλά στη σχέση και το πρόβλημα να έρθει επιφάνεια μέσω συζήτησης κι όχι με μούτρα, ενοχλήσεις κι απομάκρυνση. Ντόμπρα και σταράτα, ήρεμα και πολιτισμένα. «Θέλω τη βοήθειά σου, υπάρχει αυτό που με δυσκολεύει. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το λύσουμε;». Μπορείτε να κάνετε μια σοβαρή κουβέντα και να βρείτε πολιτισμένα μια διέξοδο σε ό,τι σας ενοχλεί.  Αφού έχει επηρεαστεί ο ένας, σύντομα το θέμα θα γίνει πρόβλημα και του άλλου. Βασικό μέλημα πρέπει να είναι να βρίσκονται λύσεις πριν μαζευτούν πολλά, προτού γίνουν κουβάρι και φτάσουμε σε σημείο να μη βρίσκουμε άκρη σ’ αυτό.

Ειλικρίνεια, προσπάθεια και αγάπη. Μόνο έτσι θα προχωρήσει ο ζωντανός οργανισμός, η σχέση μας, θα γίνει υγιής και δυνατή, θα αντέξει στα δύσκολα και στα απαιτητικά της ζωής. Ο πιο κοντινός μας άνθρωπος είναι πολύ σημαντικός για εμάς. Ας τον ακούμε πριν μιλήσει και ας τον φροντίζουμε για να ανθίσουμε κι οι δυο μαζί.

Συντάκτης: Αιμιλία Λυμπέρη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.