Εάν έχετε γεννηθεί από τις 22/12 μέχρι και τις 19/01 μπορείτε να υπερηφανευτείτε ελεύθερα στον κόσμο πως είστε Αιγόκεροι, πως έχετε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα κάνουν κάποιους να σας κοιτάξουν με μισό μάτι, να σας φοβηθούν, να σας θαυμάσουν κι οι πιο τολμηροί να νομίζουν πως θα μπορούν να σας ξεπεράσουν.

Αλλά, ας είμαστε ρεαλιστές, οι Αιγόκεροι είμαστε οι τύποι που εάν μας χαρακτήριζε μια λέξη, αυτή θα ήταν bossy. Έχουμε κάτι το διαφορετικό στην αύρα μας και στον τρόπο που κινούμαστε και μιλάμε. Κάτι σε βασιλικό ή μακιαβελικό και κάπως αυταρχικό, ψιλά γράμματα όμως αυτά. Το σημαντικό είναι πως έχουμε άλλον αέρα, έχουμε άλλο στιλ ντυσίματος γιατί έχουμε κι ένα κόλλημα με την αυθεντικότητα και γενικώς, όταν μπαίνουμε μέσα σ’ έναν χώρο, είναι σαν να μας ανήκει, εάν δε μας ανήκει στην πραγματικότητα. Μην αυταπατάστε όμως, κάποια στιγμή εάν το θελήσουμε θα γίνει δικός μας. Το κυριότερο είναι πως οικειοποιούμαστε κι ιδιοποιούμαστε έναν χώρο συγκεκριμένα, έναν χώρο όπου κανείς άλλος, όσο κι εάν θέλει να μας αποδείξει το αντίθετο, δεν μπορεί να τον έχει, επειδή πολύ απλά με το που γεννηθήκαμε είναι σαν να βρεθήκαμε μέσα σ’ αυτόν: τη δουλειά.

 

 

Μη σας μπερδεύει το όνομα δουλειά, εργασία, επαγγελματική σταδιοδρομία ή όποια άλλη λέξη χρησιμοποιούμε ανάλογα το πόσο θέλουμε να εντυπωσιάσουμε (πιστέψτε με δεν είμαστε μετριόφρονες). Το νόημα παραμένει ίδιο. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε τ’ αφεντικά σας, κάτι που που μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε απευθείας αλλά δημιουργηθήκαμε γι’ αυτό. Από το σχολείο έπρεπε να διαβάζουμε πάντα περισσότερο από τα άλλα παιδάκια, να έχουμε καλύτερους βαθμούς, να δουλεύουμε μόνοι (οι ομαδικές εργασίες είναι γνωστό πως έχουν επιτυχία μόνο όταν εμείς βρισκόμαστε υπεύθυνοι) και να παίρνουμε τα αριστεία. Δεύτερες και τρίτες θέσεις δε μας ταιριάζουνε, βγάζουμε σπυριά, έχουμε αλλεργίες, καθόλου ωραίο θέαμα. Ας μη μιλήσουμε για όταν αποτυγχάνουμε. Αυτές είναι κάποιες (σπάνιες) μελανές σελίδες στο βιογραφικό μας. Ζούμε για να δημιουργήσουμε ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό κι όσο και να προσπαθείτε δε θα γίνετε ποτέ πιο phyco από έναν Αιγόκερο που θέλει να εξελιχθεί στην καριέρα του.

Είμαστε αυτός ο σπαστικός συνάδελφος που έρχεται πρώτος και φεύγει τελευταίος, μπορεί να μη σας χαιρετάμε όλους στο γραφείο αλλά ξέρουμε ποιοι είστε κι όσοι είναι ικανοί μπορεί να πάρουν κι ένα νεύμα επιβεβαίωσης από εμάς- γιατί δεν είμαστε και ντίβες. Στο διάλειμμα είναι πολύ πιθανό να διαβάζουμε ή ακόμα και να συνεχίζουμε τη δουλειά. Το burn out είναι το δεύτερό μας όνομα κι όποιος μας χαρακτηρίσει workaholic ίσως του πούμε πως μας αρέσει -απλώς- να δουλεύουμε ή να τον κοιτάξουμε με πλήρη αποστροφή. Μα σε ποιον δεν αρέσει να δουλεύει;!

Σοβαρά, ζούμε για τη στιγμή που θα γίνουμε προϊστάμενοι και μετά αφεντικά, γιατί εκεί στην κορυφή μπορεί τα πράγματα να είναι μοναχικά αλλά, πρώτον, είναι η κορυφή και δεύτερον μας αρέσει η μοναξιά μας. Θέλουμε κιόλας να πάρουμε τη θέση και με την αξία μας, ίσως σαν μια προσωπική επιβεβαίωση αλλά και για να μπορούμε έπειτα να ζητήσουμε κι από εσάς να κάνετε το ίδιο. 8 το πρωί ξεκινάει η βάρδιά σας; 8 παρά τέταρτο στο γραφείο. Αποτελεσματικότητα, αποτελεσματικότητα, αποτελεσματικότητα. Πρέπει με οποιοδήποτε μέσο να το καταφέρουμε αυτό και δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούν να βρεθούν στο διάβα μας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι είτε να μας ακολουθήσετε είτε να μη σταθείτε εμπόδιο. Μη νιώθετε κάποια απειλή, δε δαγκώνουμε. Εκτός αν πάρουμε κάποιο bonus.

Κάποιος μπορεί να έλεγε πως είμαστε τελειομανείς και θα είχε δίκιο. Όχι γιατί είμαστε τέλειοι (κάτι που θα έλεγε μόνο ένας άνθρωπος που πιστεύει πραγματικά πως είναι τέλειος) αλλά επειδή ξέρουμε να κρύβουμε καλά, όποια τυχόν ατέλεια έχει προκύψει. Είμαστε συνεπείς, αποδοτικοί κι όταν σοβαρεύουμε παίρνουμε μια έκφραση που τρομοκρατεί κάπως τον κόσμο, οπότε υπάρχει πιο ιδανικός «υποψήφιος» από εμάς για να γίνει το αφεντικό σας; Εξάλλου, δεν ξέρω αν κάποιος άλλος είναι πιο ακριβοδίκαιος κι αντικειμενικός από εμάς· εάν αξίζει κάποιος θ’ ανταμειφθεί, εάν όχι πολύ απλά θα φύγει. Αλλά είμαστε και κατά της βίας, οπότε μη φοβάστε, θα είμαστε ικανοποιημένοι μ’ έναν πάρα πολύ καλό μισθό, ένα σπίτι αντάξιό μας κι ένα επάγγελμα στο οποίο θα είμαστε οι καλύτεροι. Ζητάμε πολλά; Δε νομίζω. Γι’ αυτό λοιπόν, πίσω στις δουλειές σας!

Συντάκτης: Ελένη Τσεπελίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου