Μπορεί να λατρέψαμε τη Margot Robbie και τον Ryan Gosling, ως Μπάρμπι και Κεν αντίστοιχα στους κινηματογράφους, αλλά ξέρατε ότι υπήρχε ένα ζευγάρι δ@λοφόνων όπου αποκαλούνταν με αυτά ακριβώς τα ονόματα; Μόνο που στην πραγματική ζωή, δεν υπήρξε κανένα καλό τέλος.

Θα μεταφερθούμε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όπου ο νεαρός- τότε- Paul Bernardo έχει διαπράξει ήδη 3 φ@νους και 14 βι@σμούς στο Ontario του Καναδά. Τον αποκαλούσαν «ο βι@στής του Σκαρμπορόου», επειδή οι δράσεις του λάμβαναν χώρα στην περιοχή εκείνη, χωρίς όμως ποτέ να τον καταδικάσουν ή να τον υποψιαστούν. Άλλωστε, πώς θα μπορούσαν; Ο Bernando ήταν ένας όμορφος και μορφωμένος λευκός άνδρας, χαρακτηριστικά όπου την περίοδο εκείνη -κι όχι μόνο- ήταν ικανά ν’ απομακρύνουν οποιαδήποτε κατηγορία απ’ τον καθένα. Λίγο αργότερα, όταν εκείνος ήταν 23 χρονών, γνώρισε την 17χρονη Karla Homokla κι ο έρωτας τους ήταν κεραυνοβόλος. Αλλά έμελλε να γίνει πολλά περισσότερα.

Οι δύο τους ανέπτυξαν μια βαθιά προβληματική, σαδομαζοχιστική σχέση όπου εκείνος βί@ζε κοπέλες με τη συναίνεσή της, μαγνητοσκοπώντας τις πράξεις του, ενώ πολλές φορές τις βί@ζε κι εκείνη. Στις 15 Ιουνίου 1991, απήγαγαν τη 14χρονη Leslie Mahaffy. Για μια ολόκληρη μέρα τη βί@ζαν και κατέγραφαν τα πάντα, πριν τη σκοτwσουν και πετάξουν το πτώμα της στη λίμνη Γκίμπσον. Έπειτα, ακολούθησε η ημέρα του γάμου, στις 29 Ιουνίου 1991, όταν άλλο ένα κορίτσι βρέθηκε νεκρό, αλλά ποιος θα υποψιαζόταν πως οι νεόνυμφοι ήταν οι δ@λοφόνοι; Στις 16 Απριλίου του 1992 το τρίτο- και τελευταίο- τους θύμα ήταν μια νεαρή κοπέλα 15 χρονών, όπου αφού τη βί@σαν, τη στραγγάλισαν κι είχε την ίδια τύχη με τις προηγούμενες. Πριν απ’ αυτά, όμως, είχε προηγηθεί και μια ακόμη τραγική ιστορία.

Η Karla είχε μια μικρότερη αδερφή, την 15χρονη Tammy. Με τη βοήθεια της συντρόφου του, ο Paul τη νάρκωσε, τη βί@σε και μαγνητοσκόπησε -όπως και κάθε φορά- την αποτρόπαιη πράξη. Μετά τον τραγικό θάνατο της κοπέλας, που προήλθε απ’ την αναρρόφηση του εμετού κατά τη διάρκεια του βι@σμού, το ζευγάρι αποφάσισε να αναβιώσει το σκηνικό. Η Karla φόρεσε το νυχτικό της αδερφής της και βιντεοσκόπησε τον εαυτό της να βι@ζεται απ’ τον Paul και να το απολαμβάνει.

Όμως, η ισορροπία αυτής της σχέσης δε θα διαρκούσε για πολύ. Στις 23 Δεκεμβρίου του 1992 η Karla ξυλοκοπήθηκε άγρια απ’ τον σύζυγό της κι επέστρεψε στο πατρικό της, γεγονός που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για το ζευγάρι. Η αστυνομία ανακάλυψε πως το DNA των φ@νων που διέπραξαν μαζί ταιριάζει με εκείνων που είχαν γίνει στο Σκαρμπορόου τη δεκαετία του ‘80. Ο Paul μπήκε φυλακή, αφού η σύζυγός του ομολόγησε και κατέθεσε ως μάρτυρας εναντίον του με σκοπό να λάβει μικρότερη ποινή, όπως κι έγινε. Σήμερα εκείνος βρίσκεται ακόμα στη φυλακή, ενώ η Karla αποφυλακίστηκε το 2005, άλλαξε όνομα, παντρεύτηκε και ζει με τα τρία της παιδιά. Άραγε, πίσω από όλα κρυβόταν η διεστραμμένη προσωπικότητα του Paul κι εκείνη απλώς εθελοτυφλούσε;

Εάν μελετήσουμε λίγο παραπάνω τη ζωή και την οικογενειακή κατάσταση όπου ζούσε ο Paul, ίσως καταλάβουμε καλύτερα πως δεν ήταν μόνο ο ψυχοπαθής δ@λοφόνος που φανταζόμαστε, αλλά κι ένα τραυματισμένο παιδί. Η μητέρα του, του αποκάλυψε πως ο πατέρας του δεν είναι ο βιολογικός του πατέρας κι από τότε ο Paul άρχισε να την αποκαλεί «π@ρνη», ενώ παράλληλα ο πατριός του κακοποιούσε σ3ξουαλικά την αδερφή του. Σίγουρα, θα λέγαμε πως δε μεγάλωσε με τα καλύτερα πατρικά πρότυπα κι ανέπτυξε μια ιδέα για τις γυναίκες σύμφωνα με την οποία δεν άξιζαν τίποτα παραπάνω απ’ την περιφρόνηση και την ταπείνωσή του. Ίσως επειδή στο πρόσωπό τους έβλεπε τη μητέρα του, η οποία ένιωθε πως τον είχε προδώσει, ή ίσως στις ασέλγειες του πατριού του βρήκε το μοντέλο συμπεριφοράς απέναντι στ’ αντίθετο φύλο. Ποιος ξέρει;

Άραγε, η Karla απλώς ακολούθησε τα βήματα και τα βίαια ένστικτα του Paul λόγω ενός έρωτα και μιας σ3ξουαλικής έλξης; Η αλήθεια είναι πως απ’ τις καταθέσεις της δε φάνηκε σαν μια κοπέλα- έρμαιο αλλά είχε πλήρη επίγνωση των πράξεών της. Μπορεί κάποιος άνθρωπος μετά από τόσα φρικτά εγκλήματα -ίσως να τα αποκαλούσαμε στη σημερινή εποχή γυναικοκτονίες- να μετανοήσει και να φτιάξει τη ζωή του από την αρχή; Μπορεί -κατά πώς φαίνεται- να γίνεται, μπορεί η ιστορία να της έχει αφήσει ένα ψυχικό τραύμα που θα το κουβαλάει για όλη της τη ζωή εάν δεν το αντιμετωπίσει ή μπορεί να το θάψει τόσο βαθιά μέσα της που να εκδηλωθεί μια τυχαία στιγμή, όταν κάτι της θυμίσει μια εικόνα απ’ αυτό το παρελθόν.

Όσο για τον πρώην σύζυγό της, δεν αποτελεί παρά ένα τρανταχτό παράδειγμα για το πόσο κακό μπορούν να μας κάνουν τα προβλήματα κι οι ιδέες που εσωτερικεύσαμε ως παιδιά κι εξακολουθούν να μας ορίζουν ως ενήλικες. Όλες αυτές οι εμπειρίες λειτουργούν προοδευτικά μέσα μας και κάποια στιγμή, που πάντοτε έρχεται, μας κατασπαράζουν. Στην περίπτωση του Paul δεν κατασπάραξαν μόνο εκείνον.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Ελένη Τσεπελίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου