«Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς μέχρι να μάθεις. Μετά όταν μάθεις καλύτερα, καν’ το καλύτερα.» ~ Maya Angelou

Για πολλούς, η εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, από την παιδική ηλικία έως και την ενηλικίωση και συχνά, μετά κι από αυτή. Άσε που πια, μοιάζει σχεδόν «δεδομένο» πως όλοι, μετά το πρώτο πτυχίο, πρέπει να αποκτήσουμε ακόμα περισσότερες πιστοποιήσεις πάνω στο αντικείμενο με το οποίο θέλουμε να ασχοληθούμε αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν πού μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η «συνέχεια» για όσους την επιθυμούν. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες χώρες για σπουδές, σύμφωνα με τις απόψεις των φοιτητών που έχουν περάσει από αυτές μαζί με τα υπέρ και τα κατά που μπορεί να παρουσιάζουν.

 

1. Η βροχερή Αγγλία

brown concrete palace under blue sky at daytime

Σίγουρα φημίζεται για την ποιότητα των σπουδών της και το κύρος που έχουν τα πανεπιστήμιά της εδώ κι αρκετές δεκαετίες. Δε χρειάζεται κάποιος να πάει στην Οξφόρδη ή στο Cambridge για να διαπιστώσει πως αυτή η χώρα έχει να προσφέρει πολλά, σχεδόν σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης. Σημαντικό, επίσης, στοιχείο είναι η γλώσσα την οποία λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν, αν και προφανώς για να σπουδάσει κάποιος εκεί απαιτείται μια καλύτερη γνώση της, η οποία δεν είναι δύσκολο να αποκτηθεί. Το «αγκάθι» σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι τα πολύ υψηλά δίδακτρα· μπορεί κάποιος να διεκδικήσει υποτροφίες αλλά προφανώς δεν είναι δυνατόν να δοθούν σε όλους. Δδεύτερον πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το κόστος της διαβίωσης που συχνά φτάνει στον θεό.

 

2. Σκανδιναβικό μοντέλο εκπαίδευσης for the win  

a large building with a parking lot

Σουηδία, Νορβηγία και Φιλανδία έχουν ενταχθεί δυναμικά στις επιλογές των φοιτητών προπτυχιακών και μη, που θέλουν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργατικότητας σε συνδυασμό με τα χαμηλά ή και μηδενικά πολλές φορές δίδακτρα δε θα μπορούσαν να μην κάνουν αυτούς τους προορισμούς δελεαστικούς, μαζί με μια υπόσχεση μιας ποιοτικότερης ζωής. Βέβαια, όσο ιδανικά και εάν ακούγονται αυτά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το υψηλό κόστος διαβίωσης αλλά και τις διαφορετικές καιρικές συνθήκες των περιοχών αυτών. Για όποιον, όμως, ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μια επιχείρηση η Σουηδία βρίσκεται στην 4η θέση ανάμεσα στις χώρες όπου είναι ευκολότερο να ξεκινήσει κάποιος ένα τέτοιο project.

 

3. Το αδερφάκι της Σκανδιναβίας, η Δανία

Top Degrees in Sustainability Studies in Denmark for 2024

Χωρίς να απομακρυνόμαστε πολύ από τον Βορρά, η Δανία φαίνεται να ελκύει πολύ κόσμο με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την εκπαίδευση, αφού κι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, ειδικά αν προέρχονται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, διδάσκονται τις έννοιες της ενσυναίσθησης, της αυθεντικότητας και της εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Η Δανία φημίζεται, πέρα από αυτές τις «αρετές», για την έφεση της στην επιχειρηματικότητα και τη ναυτιλία, αλλά ταυτόχρονα κάνει τις επιλογές αυτές πιο θελκτικές προσφέροντας δωρεάν προγράμματα και πολλές φορές στα αγγλικά. Extra bonus: η φιλοσοφία ζωής τους, η Hygge που τους βοηθάει να ζουν με γνώμονα την καλή ψυχική υγεία και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να την ακολουθήσει κάποιος.

 

4. Η δυαδική επαγγελματική κατάρτιση της Γερμανίας

The top 5 universities in Germany - Lingoda

Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για έναν συνδυασμό δουλειάς κι εκπαίδευσης, τότε η Γερμανία είναι εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στη νοοτροπία ζωής που θέλει να ακολουθήσει. Πρωτοπόρα στην έρευνα και στην τεχνολογία, η χώρα της κεντρικής Ευρώπης φαίνεται να είναι ιδανική για εκείνους που θέλουν να εξασκήσουν τα γερμανικά τους αλλά όχι μόνο, καθώς προσφέρει και πολλά αγγλόφωνα προγράμματα, είναι μια οικονομική λύση σε σύγκριση με άλλες χώρες που εξειδικεύονται σε αυτούς τους τομείς, αλλά το μεγαλύτερο της πλεονέκτημα φαίνεται να είναι η επαγγελματική αποκατάσταση. Τα πανεπιστήμια, μάλιστα, βοηθούν κι ωθούν τους φοιτητές να βρίσκουν part time εργασίες στις διάφορες βιομηχανίες που υπάρχουν.

 

5. Το next best thing Ολλανδία

a large brick building with many windows next to a river

Η Ολλανδία περιλαμβάνει οικονομικά δίδακτρα με υψηλή ποιότητα σπουδών οι οποίες είναι διεθνώς αναγνωρισμένες και δίνει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο γενικές κατευθύνσεις: μια πιο ερευνητική και μια που απευθύνεται σε εφαρμοσμένες επιστήμες. Έχει μεγάλη ποικιλία πανεπιστημίων τα οποία ειδικεύονται σε οποιονδήποτε τομέα μπορεί να θελήσετε, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει πλήθος επιδομάτων για τους νέους, ειδικότερα, που θέλουν να φοιτήσουν. Συνδυαστικά με το επίπεδο ζωής, χωρίς όμως να παραλείπουμε πως το κόστος διαβίωσης δεν είναι αμελητέο, οι Κάτω Χώρες φαίνεται να έχουν την τιμητική τους.

 

6. Ιtalians do it better

Top 10 Italian Universities for American and International Students -  MacQuil

Υπάρχει, άραγε, κάτι που δεν το κάνει καλά η Ιταλία; Ίσως ναι, αλλά δε θα το βρούμε ποτέ γιατί ψάχνουμε συνεχώς τρόπους ώστε να πάμε να μείνουμε σε κάποιο χωριουδάκι πίνοντας λιμοντσέλο, αν και μάλλον το όνειρο αυτό δεν είναι πολύ μακριά. Τα δίδακτρα για τα πανεπιστήμια είναι αρκετά προσιτά σε σχέση με εκείνα της Αγγλίας, για παράδειγμα, αλλά ελαφρώς αυξημένα από εκείνα της Ολλανδίας. Βέβαια, εάν κάποιος επιθυμεί να σπουδάσει αρχιτεκτονική, σχέδιο ή κάτι σχετικό με τις γλώσσες δε θα πρέπει να το σκεφτεί δεύτερη φορά. Το κόστος ζωής είναι αρκετά φθηνότερο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η κάθε πόλη της που φιλοξενεί πανεπιστήμια φημίζεται για τη δραστήρια ζωή που προσφέρει στους φοιτητές της.

 

7. From France with love

Linguistics with Languages and Cultures (French) (BA) - Undergraduate,  University of York

Εάν πιστεύετε πως έχετε έφεση στις Ευρωπαϊκές σπουδές, στη νομική ή στις διεθνείς σχέσεις, κλείστε εισιτήρια για Γαλλία ώστε να επιλέξετε ένα από τα 300 κι άνω πανεπιστήμια που έχει να προσφέρει, ειδικά σε αυτούς τους τομείς. Τα δίδακτρα είναι ένα συμβολικό ποσό σε σχέση με τα προηγούμενα που έχουν αναφερθεί, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το κόστος διαβίωσης είναι υψηλό και για την καθημερινή συνεννόηση απαιτείται η γνώση γαλλικών. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν προγράμματα στα αγγλικά κι έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον το οποίο θα σας δώσει τα απαραίτητα εφόδια και τις διασυνδέσεις για το μέλλον.

Συντάκτης: Ελένη Τσεπελίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου