Ερχόμαστε σχεδόν μόνοι σε αυτό τον κόσμο. Μόνη συντροφιά μας η μητέρα μας. Μεγαλώνοντας αν και περιβαλλόμαστε από οικογένεια και φίλους είμαστε και πάλι μόνοι. Οι βαθύτερες σκέψεις μας, τα ενδόμυχα μυστικά μας και τα πολύ βαθιά συναισθήματά μας τα διαχειριζόμαστε μόνοι. Πολλές φορές τα συζητάμε μόνο με τον εαυτό μας χωρίς να αφήσουμε περιθώρια σε κανέναν να έχει άποψη γι’αυτά.

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη ανθρώπους. Συμμαθητές, συμφοιτητές, συνάδελφοι, γνωστοί, φίλοι και φυσικά η οικογένειά μας. Ένας κύκλος άλλοτε μικρός και άλλοτε μεγάλος ανάλογα τις ανάγκες και την εκάστοτε προσωπική μας κατάσταση. Εκτός από τους σταθερούς υπάρχουν και οι άλλοι.

Γείτονες, άνθρωποι εργαζόμενοι και μη, που καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους. Πλήθος ανθρώπων περιβάλλει την καθημερινότητά μας τελικά. Ανταλλάσσουμε απόψεις, χαιρετισμούς, συναισθήματα, σκέψεις αλλά κι άσχημες συμπεριφορές ενίοτε. Αυτή είναι η ανθρωπότητα. Και πάλι όμως καταλήγουμε με τον εαυτό μας. Ακόμη κι αν έχουμε κάποιον στο σπίτι να μας περιμένει ο εαυτός μας παραμένει ο Νο1 ακροατής μας. Ο καλύτερός μας φίλος.

Όχι φυσικά κι όλο αυτό δε θεωρείται αντικοινωνικό και ψυχολογικά ασταθές. Ίσως κάποιοι το θεωρήσουν καταθλιπτικό αλλά σκεφτείτε πόσες φορές χρειαστήκαμε πραγματικά κάποιον οποιαδήποτε στιγμή και τελικά μας ανέχτηκε μόνο ο εαυτός μας; Όχι απαραίτητα επειδή δεν είχαμε σε κάποιον ν’ απευθυνθούμε αλλά επειδή όλα αυτά που νιώθαμε δεν μπορούσαμε καν να τα ξεστομίσουμε.

Αποδέξου λοιπόν πως ο εαυτός σου είναι η καλύτερη παρέα σου. Αγάπησέ τον, φέρσου του όμορφα. Πρόσεξε την υγεία και τον πνεύμα σου. Φρόντισε να περνάς όμορφες στιγμές μόνος. Να διαβάζεις, να παρακολουθείς ενδιαφέρουσες ταινίες. Να ταξιδεύεις μόνος ώστε να γεμίζεις πραγματικά όμορφες εικόνες. Φρόντισε το σώμα σου, να το αγαπάς όπως κι αν είναι, γιατί εσύ κατοικείς εντός του.

Να είσαι χορτάτος από όλα ώστε να μην έχεις απωθημένα. Ο χρόνος σου να είναι ποιοτικός. Οι επιλογές είναι άπειρες. Κάνε ο, τι σε κάνει ευτυχισμένο και γεμάτο. Αν σε αγαπάς πραγματικά εκπέμπεις θετικά σε όλους. Αν είσαι χορτάτος και χαρούμενος δεν έχεις δεύτερες σκέψεις και μπορείς να κάνεις πραγματικά ευτυχισμένους και τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου.

Να είσαι τόσο γεμάτος από σένα ώστε να μη βαριέσαι ποτέ τη μοναξιά σου, όποτε αυτή προκύπτει. Να εκπέμπεις θετική αύρα ώστε να μη μιζεριάζει και κανένας γύρω σου. Σκέψου εσύ πόσο όμορφα περνάς με έναν άνθρωπο ο οποίος είναι συνειδητοποιημένος κι αγαπάει τον εαυτό του. Αναβλύζει η γοητεία, εκπέμπεται η θετικότητα κι εσύ λαμβάνεις όλα τα βάιμπς.

Να μη σε νοιάζει η γνώμη των άλλων. Να τη δέχεσαι αλλά μέχρι εκεί. Αν ξέρεις πραγματικά ποιος είσαι και τι θέλεις δε σε αγγίζει τίποτα. Και να πορεύεσαι με καλοσύνη και σεβασμό χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως πρέπει να σέβεσαι τους πάντες ακόμα κι αυτούς που δε σε σέβονται. Γνωρίζοντας ποιος πραγματικά είσαι δε θα αφήνεις κανέναν να σε υποτιμά και να σε προσβάλλει.

Χτίσε μια όμορφη ζωή με επίκεντρο τον εαυτό σου και τα θέλω σου και άφησε όσους σε νοιάζονται και σε αγαπούν πραγματικά να είναι εκεί. Θα το καταλάβεις αυτό άλλωστε. Αυτοί που μας αγαπάνε πραγματικά σέβονται το χώρο και την προσωπικότητά μας και σε καμία περίπτωση δεν προσβάλλονται από τις διαφορετικές απόψεις μας.

Συντάκτης: Χριστίνα Βακαλούμη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου