Το μεγάλο βήμα έγινε! Η απόφαση πάρθηκε, το σπίτι βρέθηκε. Τα κλειδιά είναι στα χέρια σας και είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Συγκατοίκηση λοιπόν. Πόση χαρά υπάρχει διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Θα κοιμάστε συνέχεια μαζί, θα ξυπνάτε μαζί και θα πίνετε τον καφέ σας αγκαλιά στον καινούριο καναπέ που έβαλες στο μάτι εδώ και καιρό.

Η αρχή έγινε και σειρά έχουν οι αγορές επίπλων για το σπιτάκι σας. Έχετε ήδη κάτι στο μυαλό σας και είστε έτοιμοι να πραγματοποιήσετε τις σκέψεις σας. Κάπου εκεί κάτι δεν κολλάει, κάτι δεν πηγαίνει καλά. Άκουσες καλά, θέλει κίτρινο καναπέ; Στην ιδέα και μόνο σε πιάνει πανικός. Θα αστειεύεται, σκέφτεσαι και γελάς με το δήθεν αστείο του. Όταν καταλάβεις πως το εννοεί θα φωνάξεις ασυναίσθητα «ούτε καν»!

Ε όχι ρε φίλε, σιγά μη μπει κίτρινος καναπές στο σαλόνι. Σαν παπαγάλος θα είναι. Με υποχθόνια μέσα προσπαθείς να βγάλεις αυτήν την ιδέα από το υπέροχο, κατά τ’άλλα, κεφαλάκι του. Θα εξηγήσεις με χίλιους τρόπους τα σωστά tips διακόσμησης και θα τον βρεις αντιμέτωπο άπειρες φορές. Σε εκείνο το σημείο αρχίζεις να σκέφτεσαι μήπως όλο το πλάνο της συγκατοίκησης είναι τελικά λάθος.

Θα απορήσεις με τον άνθρωπο που μοιράζεσαι τη ζωή σου. Θα ανησυχήσεις ακόμα και για το γούστο του. Ώσπου στο τέλος θα κάνεις τελευταία κίνηση ματ. Αν μπει κίτρινος καναπές με μπλε φωτιστικό στο σαλόνι εσύ δεν πατάς στο σπίτι. Δε θα αφήσεις πολλά περιθώρια. Ο γκρι καναπές που ονειρεύεσαι θα στηθεί κομψός κι όμορφος στο σαλόνι σου με συνοπτικές διαδικασίες.

Ναι, φυσικά μόλις κέρδισες μια μάχη. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια έχεις κερδίσει τον πόλεμο. Γιατί φυσικά και δε θα αρκεστείς στον καναπέ. Θα διακοσμήσεις το σπίτι από άκρη σε άκρη με το προσωπικό σου και μόνο γούστο. Εγωιστικό; Ίσως. Αλλά συνήθως έτσι δε γίνεται; Ας το παραδεχτούμε επιτέλους πως το σπίτι το διακοσμεί πάντα ο ένας από τους δύο. Προφανώς και δε γίνεται να ταιριάζουν απόλυτα  τα γούστα σας. Άρα ένας από τους δύο θα έχει το πάνω χέρι στο θέμα διακόσμηση. Σε εκείνο το σημείο θα δοκιμαστεί η συγκατοίκηση. Θα μαλώσετε, θα τσαντιστείτε, θα εκνευριστείτε ο ένας με τον άλλο. Μα για τα έπιπλα; Ναι, για τα έπιπλα. Φυσικά και δε θα υποχωρήσεις, θα επιμείνεις μέχρι τέλους και εννοείται θα κερδίσεις.

Δυστυχώς σ’ αυτή τη μάχη μόνο ένας βγαίνει κερδισμένος. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως αυτός που διακοσμεί το σπίτι έχει και το πάνω χέρι στη σχέση. Η μήπως αυτό σημαίνει; Όπως και να ‘χει το σπίτι θα το χαρείτε μαζί. Είτε σε γκρι είτε σε κίτρινο καναπέ. Αλλά χωρίς αμφιβολία ο γκρι καναπές είναι ήδη καθ’οδόν προς το καινούριο σας σπίτι.

Έτσι είναι οι σχέσεις, μαλώνετε για έναν καναπέ κι εν τέλει φιλιώνετε σε ένα ζευγάρι πιάτα.   Αυτά έχει και η συγκατοίκηση. Το θέμα είναι κι έτσι να το δεις, να βρεις τον άνθρωπο που θα θέλεις να μαλώσεις για τον καναπέ, που θα έχει σημασία γιατί θα τον μοιραστείτε -ελπίζουμε- για πολύ καιρό.

Γκρι είπαμε, έτσι;

Συντάκτης: Χριστίνα Βακαλούμη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου