Σ3ξ και σχέση: Ένα θέμα γύρω από το οποίο κρύβουμε πολλές αλήθειες που δε θέλουμε να παραδεχτούμε στους ίδιους μας τους εαυτούς αλλά και στους άλλους. Υπάρχει τελικά κάποια σύνδεση μεταξύ της σχέσης και του μειωμένου χρόνου στο κρεβάτι; Μήπως θεωρούμε βαρετό ή καταναγκαστικό έργο το σ3ξ μετά από καιρό αντί να το απολαμβάνουμε με τον σύντροφο μας; Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο είμαστε ελεύθεροι, φλερτάρουμε πιο πολύ και διεκδικούμε πιο πολύ το άλλο άτομο, ενώ αφού έχουμε «καβατζώσει» το έτερον ήμισυ βολευόμαστε και δε φροντίζουμε τόσο για την υγεία της αισθηματικής κι ερωτικής μας ζωής. Ας δούμε λοιπόν τους 9 λόγους που μπορεί να οδηγηθούμε σ’ αυτήν τη φάση και ας αντιληφθούμε πού οφείλονται.

 

1. Λόγοι υγείας

Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα υγείας, ορμονικές διαταραχές, φόβος για εγκυμοσύνη ή φόβος για αποτυχία στην επίδοση του σ3ξ. Σημαντικοί παράγοντες , οι οποίοι μπορεί να μειώσουν τη σ3ξουαλική επιθυμία ενός ζευγαριού, οι οποίοι όταν είσαι ελεύθερος δε σ’ απασχολούν τόσο έντονα -ή μάλλον σ’ απασχολούν αλλά ως μονάδα. Το άγχος και η πίεση έχουν ως αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ζευγάρι και να χάνεται η επικοινωνία.

 

2. Επαγγελματικό άγχος

Πόσες φορές δε μεταφέρουμε τα άγχη της δουλειάς μαζί μας στο σπίτι; Πόσο μάλλον όταν έχουμε και μακροχρόνια σχέση, οπότε το συζητάμε μεταξύ μας, αλληλομεταφέρουμε τα προβλήματα και τα βιώνουμε σαν να είναι δικά μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πέφτει η λiμπiντο μας και να μη θέλουμε να ερχόμαστε συχνά σ’ επαφή με το άλλο μας μισό.

 

3. Μείωση πάθους

Πολλοί θεωρούν ότι όταν έχουν μακροχρόνιες σχέσεις, αυτόματα το πάθος στη σχέση τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και δεν προσπαθούν καθόλου να έρθουν κοντά -αφού έχουν πιστέψει ότι η έλλειψη σ3ξ είναι αναπόφευκτη. Μελέτες όμως έχουν δείξει ότι άνθρωποι σε μακροχρόνιες σχέσεις που προσέχουν λίγο περισσότερο την ερωτική τους ζωή, έχουν ικανοποιητικές σ3ξουαλικές ζωές. Εφόσον γνωρίζουν καλύτερα τον άλλον και είναι άνετοι άλλωστε να εξερευνήσουν νέες ερωτικές εμπειρίες.

 

4. Δεδομένα τα πράγματα

Οι άνθρωποι που τείνουν να είναι ικανοποιημένοι από τη σχέση τους, ενδέχεται να χάνουν το σ3ξουαλικό ενδιαφέρον στον σύντροφο τους, αφού πιστεύουν πως θα έχουν την ευκαιρία να πάνε στο κρεβάτι όποτε το θελήσουν -έχουν δηλαδή δεδομένους τους συντρόφους τους. Έχοντας βρει αυτό που ψάχνουν, έχοντας συμβιβαστεί ή δώσει χρόνο και χώρο στον άλλον για να μπει στη ζωή τους, αφήνονται στη σχέση, οπότε η συχνότητα της πράξης μειώνεται με διαφορά.

 

5. Προσωπική ανασφάλεια

Όλοι έχουμε βρεθεί σε σχέση, περιμένοντας ο σύντροφός μας να καλύψει τις συναισθηματικές μας ανασφάλειες. Η εικόνα του σώματος μας και η χαμηλή αυτοεκτίμησή μας οδηγούν στην αρνητική επιρροή της σχέσης μας. Γιατί; Αφού νιώθουμε άβολα με το σώμα μας, δεν μπορούμε να είμαστε άνετοι με τον σύντροφό μας. Άρα, απορρίπτουμε την προσπάθεια του άλλου να μας πλησιάσει και παύει πλέον να υπάρχει το σ3ξ στη σχέση μας.

 

6. Απόρριψη

Απορρίψατε τον σύντροφο σας στο παρελθόν γιατί απλά μια μέρα δεν είχατε διάθεση και τώρα καλείστε να καλείστε να τον κάνετε να νιώσει όμορφα και να μην αισθανθεί άσχημα να σας το ξαναζητήσει. Κανείς δε θέλει να αισθάνεται ότι κάνει κάτι σαν αγγαρεία και δυστυχώς πολλοί άνθρωποι παίρνουν μέσα τους την απόρριψη του ανθρώπου τους αντί να αντιληφθούν ότι οφείλεται συνήθως σε εξωτερικούς παράγοντες -όπως εξάντληση. Όλο αυτό δημιουργεί ανασφάλειες και στα 2 μέλη και σίγουρα δε βοηθάει στην πραγματοποίηση της πράξης.

 

7. Δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των ατόμων

Πολλά άτομα δε νιώθουν άνετα να μιλούν για τη σ3ξουαλική τους ζωή, ακόμα και με τον σύντροφο τους για το τι τους αρέσει και τι όχι. Φοβούνται το τι θα ακούσουν, πως ίσως να μην τους βρίσκουν ελκυστικούς, ίσως να κάνουν σ3ξ με άλλους έξω από τη σχέση, ίσως να τους εγκαταλείψουν. Οπότε δεν κάνουν ερωτήσεις, δε συζητάνε και απομακρύνονται σ3ξουαλικά. Αυτό λοιπόν ειδικά σε μια μακροχρόνια σχέση που απαιτεί δουλειά και συζήτηση για να μην υπάρξει βαρεμάρα στο κρεβάτι, δημιουργεί προβλήματα.

 

8. Συνήθεια και συνεργασία

Όταν δουλεύεις και μοιράζεσαι τα πάντα με τον άλλον, συζητάς τα πάντα μαζί του εκτός από το σ3ξ. Η δουλειά, τα χρήματα, τα ταξίδια, ο τρόπος ζωής που θέλει ο καθένας είναι λόγοι για να μετατραπεί η σχέση σχεδόν σε συνεργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να ξενερώνουν υποσυνείδητα τα μέλη της σχέσης χωρίς ν’ αντιλαμβάνονται πού είναι το λάθος τους ή τι πάει στραβά. Στην πραγματικότητα απλώς δεν αφιερώνουν αρκετή ενέργεια στο σ3ξ ακόμα κι αν θέλουν να το έχουν σαν προτεραιότητα.

 

9. Σ3ξ: Όχι και προτεραιότητα

Για κάποιους από την άλλη το σ3ξ συνειδητά δεν αποτελεί προτεραιότητα αφού μπορεί να έχουν παιδιά, οικογένεια, τρέξιμο με δουλειές, κατοικίδια κ.ο.κ. Κάπως έτσι το σ3ξ αποκτά πολλές φορές χαμηλή θέση στη λίστα με τις προτεραιότητές σου, καθώς δεν έχεις διάθεση αλλά ούτε και ενέργεια για να το ζητήσεις, όχι να κάνεις κιόλας.

 

Συντάκτης: Γεωργία Καλδή
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου