Πάει τώρα ένας χρόνος που το χάδι και το άγγιγμα έχουν ενοχοποιηθεί όσο ποτέ άλλοτε λόγω πανδημίας. Το χάδι ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημειολογική βαρύτητα ως κίνηση λόγω της επικοινωνιακής ικανότητάς του και σ’ αυτό αξίζει λίγο να σταθούμε. Το χάδι, είτε μητρικό, είτε φιλικό, είτε συντροφικό, είτε ερωτικό, σύμφωνα με έρευνες είναι μια κίνηση που εκφράζει θετικά συναισθήματα. Είναι εξίσου ευεργετικό για τον αποδέκτη και γι’ αυτόν που χαϊδεύει. Όταν κάποιος εκφράζει τα θετικά του συναισθήματα βελτιώνει τις διαπροσωπικές του σχέσεις δημιουργώντας οικειότητα με τον άλλον. Οι όμορφες και σταθερές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική μας υγείας. Μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς, περισσότερο προστατευμένοι κι ευτυχισμένοι. Σε βάθος χρόνου έχει παρατηρηθεί ότι τα πήγαν καλύτερα στη ζωή τους όσοι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις με την κοινότητα, την οικογένειά τους, τους φίλους τους αντί να εστιάσουν στα χρήματα και στην καριέρα. Κι όταν λέμε πως «τα πήγαν καλύτερα» εννοούμε ότι ένιωθαν πιο χαρούμενοι και πλήρεις.

Με το χάδι εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον πόνο του άλλου προσπαθώντας να τον απαλύνουμε, διώχνουμε τη θλίψη του και καταπραΰνουμε την αγωνία και την ανησυχία του. Άλλοτε δείχνουμε την κατανόησή μας κι ενίοτε το χάδι αποτελεί μορφή επιβράβευσης και παρότρυνσης. Μπορεί να είναι όμως και η απαρχή των ερωτικών μας προθέσεων και να δείχνει πόσο νοιαζόμαστε. Το χάδι βοηθά στην απελευθέρωση ωκυτοκίνης που είναι η «ορμόνη της αγάπης», εκείνη που συμβάλει στο να αισθανόμαστε ευτυχείς. Η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται όταν οι άνθρωποι πλησιάζουν και αγγίζουν ο ένας τον άλλον. Με ένα χάδι το αίσθημα αποξένωσης και καχυποψίας μειώνεται, οι αρνητικές εκφράσεις και οι γκριμάτσες άγχους ελαττώνονται και μια -έστω και στιγμιαία- γλυκιά ηρεμία απλώνεται και διαχέεται στο σώμα μας. Οι μεσογειακοί λαοί εκφράζονται πιο άμεσα και έντονα σε σχέση με τους βόρειους, εξωτερικεύοντας τα συναισθήματά τους, αγγίζοντας, αγκαλιάζοντας, φιλώντας, ακουμπώντας τον άλλο και σύμφωνα με έρευνες είναι πιο χαρούμενοι, καλόκαρδοι και λιγότερο καχύποπτοι. Μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τονίζουν πόσο ευεργετικό είναι το χάδι με κορυφαίο παράδειγμα το μητρικό χάδι στο βρέφος ή ακόμα και το χάδι στην κοιλιά της εγκύου με αποδέκτη το έμβρυο. Η αναλγητική δράση του είναι αποδεδειγμένη, ενώ δεν έχει καμία απολύτως παρενέργεια.

 

 

Συχνά σε περιπτώσεις ανθρώπων με ψυχοκινητικά προβλήματα υιοθετούνται κατοικίδια γιατί η ενασχόληση μαζί τους και το χάδι λειτουργεί ως αγχολυτικό, ρίχνει την πίεση και τους καρδιακούς παλμούς και φέρνει στην επιφάνεια όμορφα συναισθήματα που τονώνουν την αξία μας και την αυτοπεποίθησή μας. Σε αυτό αποσκοπεί εξάλλου και η χειραψία πριν από κάποιο αθλητικό γεγονός. Το χάδι σχετίζεται άμεσα με την αυτοεκτίμηση, τόσο του προσώπου που εκφράζεται μέσω αυτής της κίνησης όσο και του ατόμου που γίνεται αποδέκτης της. Νιώθουμε ικανοί να συγχωρέσουμε, να κατανοήσουμε, να παρηγορήσουμε κι αυτό δείχνει ότι έχουμε ενσυναίσθηση, ώστε να καταλαβαίνουμε και να μπαίνουμε στη θέση του άλλου. Δείχνει επίσης και βάθος ψυχής, δείχνει πως τολμάμε να μοιραζόμαστε τον εσωτερικό μας κόσμο προσφέροντας κάτι απ’ τον συναισθηματικό μας πλούτο στον συνάνθρωπό μας που μας χρειάζεται.

Χάδι είναι το κανάκεμα, η συγχώρεση, η φροντίδα, η προτροπή, η έξαψη και είτε ένα-ένα είτε όλα μαζί ζεσταίνουν την ψυχή μας. Είναι μια κίνηση πιο διακριτική από τον εναγκαλισμό, ενώ διοχετεύει ενέργεια αφήνοντας ανέπαφο τον ιδιωτικό χώρο του άλλου. Ακόμα και οι πιο εσωστρεφείς χαρακτήρες που δύσκολα εκφράζονται λεκτικά και δε βρίσκουν τρόπους να φανερώσουν τα συναισθήματά τους δίνοντας την αίσθηση των ψυχρών ανθρώπων, τολμούν πιο εύκολα ένα απαλό προτρεπτικό χτύπημα στην πλάτη ή ένα γρήγορο χάδι στο πρόσωπο ή στο χέρι. Χάδι: μια απλή κίνηση με αποτελέσματα που ούτε περνάνε απ’ το μυαλό σου!

Συντάκτης: Άννα Δρεπανοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.