paul338

Πολλά άρθρα κι ιστορίες αγάπης έχουν ασχοληθεί με την απιστία και το τρίτο άτομο. Αν κοιτάξουμε γύρω μας, πολλά οικεία πρόσωπα μας έρχονται στο μυαλό, ίσως μάλιστα να έχουμε εμπλακεί κι εμείς οι ίδιοι σε ένα τέτοιο ερωτικό τρίγωνο. Ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε. Όπως και να ‘χει, δεν πέφτεις απ’ τα σύννεφα όταν ακούς κάτι τέτοιο, εκτός αν αφορά εσένα! Εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αλλά δε θα σταθούμε εκεί τώρα.

Θα ανέβουμε level, και θα μιλήσουμε για τα άτομα εκείνα που δεν αρκούνται στον ένα εραστή (ή ερωμένη αντίστοιχα), αλλά θέλουν και δεύτερο ή κι ακόμη περισσότερους. «Τι μας νοιάζει εμάς;» θα μου πεις. Βάλε κάπου μέσα σε αυτούς και τον εαυτό σου τον ίδιο. Μην ψάχνεις νούμερο, μοιάζει με σειρά στο ΙΚΑ σε ημέρα πληρωμής συντάξεων. Το τρίγωνο, που αναφέραμε προηγουμένως, γίνεται πολύγωνο και το φιλαράκι μας διεκδικεί εύκολα επίδομα πολυτέκνων, εξαιτίας των μωρών που αριθμεί.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ’ την αρχή. Απατάσαι –πόσο ακόμα θα μου πεις–  αν νομίζεις πως το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συγκεκριμένο φύλο. Δεν είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ανδρών, ούτε γυναικών, είναι χαρακτηριστικό ανασφαλών ανθρώπων. Δε χρειάζεται να αναλογιστείς πολλά, απλά ψάξε να βρεις μια διαφορετική αιτία. Αν βρεις έστω και μία, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας και να κερδίσεις ένα πολυμίξερ σε δόσεις -όπως κι η αγάπη που λαμβάνεις!

Αφού ξεκαθαρίσαμε τη σεξιστική σύγχυση που αιωρείται πάνω απ’ το συγκεκριμένο θέμα, ας προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε πλέον το προφίλ αυτού του ανθρώπου. Πραγματική ηλικία: 0-99. Πνευματική ηλικία: 0-3. Είδωλο/Πρότυπο: Μάνθος Φουστάνος. Τηλεφωνικές συσκευές: Τουλάχιστον 3 για να αποφύγει τα μπερδέματα με το μωρό νούμερο 1, 2 και 3. Επάγγελμα: Ψεύτης. Οικογενειακή κατάσταση: Πολύτεκνος. Alert! Το περιγραφόμενο πρόσωπο κερατώνει∙ μπορείτε να βοηθήσετε;

Πέρα απ’ την όποια πλάκα, ο συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου διακατέχεται από μεγάλη ανασφάλεια, τόση όσοι κι οι σύντροφοί του. Το πρόβλημα, όμως, δε μένει εκεί. Επεκτείνεται σε πιο εσωτερικά μονοπάτια και ξεφεύγει απ’ το δίπολο καλός-κακός σύντροφος, με ικανοποιεί-δε με ικανοποιεί η σχέση μου. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των εραστών/ερωμένων, οι όποιες δικαιολογίες εξαλείφονται. Σίγουρα, καμία απιστία δεν είναι αποδεκτή σε οποιαδήποτε προκαθορισμένο πλαίσιο αποκλειστικότητας, αλλά ψυχολογικά αιτία μπορούν να αποδοθούν και στα δύο μέρη. Όταν, όμως, αυξάνεται ο αριθμός, αυτή η εκδοχή παύει να ‘ναι ρεαλιστική. Το ένα και μοναδικό άτομο που έχει την ευθύνη είναι ο κατά συρροήν άπιστος.

Έτσι, πέρα απ’ το θετικό γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα πολυμήχανος, κάτι που θα ζήλευε κι ο μυθικός Οδυσσέας, ο δράστης μας έχει αρκετά αρνητικά στοιχεία. Με τη χαμηλή ενσυναίσθηση ή άπλα την υψηλή αναισθησία να ‘ναι το κυριότερο από αυτά.

Όποια εκδοχή απ’ τις δύο και να ισχύει, ένας τέτοιος χαρακτήρας δε φημίζεται σίγουρα για τον ενδιαφέρον του πάνω στα συναισθήματα των υπολοίπων ανθρώπων κι ο εγωισμός του μοιάζει μεγαλύτερος κι απ’ το κέρατο που ρίχνει. Ο μόνος τρόπος για να θρέψει αυτόν τον εγωισμό είναι να ψάχνει και να ρουφάει απ’ τους υπόλοιπους  ανάσες επιβεβαίωσης. Γι’ αυτό το λόγο κιόλας στην ψυχολογία ονομάζεται βαμπίρ. Το αίμα που ρουφάει στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από μια επιφανειακή και πρόσκαιρη απόδειξη της αξίας του μέσα απ’ το γεγονός πως είναι ποθητός. Όταν η εκτίμηση αρχίζει να κλονίζεται ή η σχέση γίνεται πιο απαιτητική, ο συναισθηματικός βρικόλακάς μας απλά πηγαίνει στο επόμενο θύμα.

Η τραγικότερη φιγούρα μέσα σε όλη αυτή την ιστορία είναι η πρώτη χρονικά κι επίσημη κερατωμένη σχέση. Είναι το άτομο που πληγώνεται πραγματικά κι ασύγκριτα περισσότερο, αν θεωρήσουμε δεδομένο πως οι επόμενοι μνηστήρες γνώρισαν την ύπαρξή του, άρα ήξεραν πού έμπλεκαν. Κι ενώ νόμιζε πως βρίσκεται σε μια μονογαμική σχέση, είμαστε τελικά πολλοί σ’ αυτή τη σχέση, μια μεγάλη παρέα, που μπορούμε να συζητήσουμε για τις κοινές μας εμπειρίες. Εντάξει, όχι ακριβώς κοινές, αλλά τουλάχιστον αντίστοιχες.

Ο άνθρωπος που είχαμε την τύχη –βουνό– να συναντήσουμε στη ζωή μας, γνωρίζουμε ότι ήταν ένα κοχύλι στον απέραντο ωκεανό, τι γίνεται με εκείνους που πιστέψανε ότι είναι ο φάρος τους; Άσ’ τα, μωρέ, τα χαϊβάνια, έλα να συζητήσουμε για εμάς. Σε έλεγε και σένα «μοναδική μου αγάπη»; Εντάξει, ευκολάκι! Σου έχω πιο δύσκολη ερώτηση. Αν εγώ είμαι το άτομο που με κερατώνει με σένα, το άτομο που σε κερατώνει, τι μου είναι -πέρα από πολύ φίλος;

Συντάκτης: Γεώργιος-Κωνσταντίνος Ψύλλας
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!