Τα social media έχουν κυρίαρχο ρόλο στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια. Κανείς δε λείπει από τις ιντερνετικές πλατφόρμες που επηρεάζουν βαθιά την καθημερινότητά μας. Όλοι μας λίγο πολύ περιμένουμε να δούμε την απήχηση που θα έχει το νέο μας post, τι αντιδράσεις θα πάρουμε μετά από κάποιο spicy story και πως θα ανεβάσουμε το δικό μας κοινό σε αυτή την εικονική πραγματικότητα.
Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας. Οι ανασφάλειες δίνουν και παίρνουν εκεί μέσα και αντικατοπτρίζονται στις ζωές μας με πολύ μεθοδικούς τρόπους, οι οποίοι αναμοχλεύουν συνεχώς τις σχέσεις μας με τους άλλους. Βλέπουν πολλά τα μάτια μας εκεί μέσα, είναι η πικρή αλήθεια. Πως θα μπορούσαμε εμείς να γλιτώσουμε από τη δύναμη της αμφιβολίας που γεννά μια φωτογραφία και τα σχόλια που μπορεί αυτή να μαζέψει γύρω της;
Σχέσεις δοκιμάζονται καθημερινά, ενώ μπλέκονται στα όρια της ιδιωτικότητας και της ανάγκης για επιβεβαίωση. Είσαι ένα φρέσκο κορίτσι, ένα φρέσκο αγόρι και έχεις τον σύντροφο ή σύζυγό σου. Δεν ανεβάζετε τίποτα μαζί. Κανένα story, τα post γίνονται ξεχωριστά σα να μη συμβαίνει τίποτα. Αραιά και που, γίνεται κάποιο κρυφό tag και μια αναδημοσίευση, πράγματα τα οποία επιβεβαιώνουν απλά σε όσους ήδη ξέρουν το πόσο όμορφα μπορεί να περνάτε.
Τις περισσότερες φορές σε αυτό το ζευγάρι ο ένας θέλει να δείξει κάτι παραπάνω, ενώ ο άλλος το καταδικάζει γιατί δεν τον αφορά. Πόσες μεριές μπορεί να έχει αυτή η φάση; Λίγες φορές έχουμε δει εκείνον που δε θέλει να δείχνει πολλά πολλά, να παίζει παράλληλα κάπου αλλού; Η δύναμη της επιβεβαίωσης χτυπά πολύ δυνατά την πόρτα. Δε θέλει να χάσει την εύνοια των πολλών επιλογών, όσο σίγουρος και να είναι για τον άνθρωπο που έχει δίπλα. Τα έχουμε δει και θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε.
Στην αντίπερα όχθη φυσικά, υπάρχει ο τύπος με τη φωτογραφία προφίλ του γάμου του ή της “γυναίκας της ζωής του”, που η έγκρισή του δε λείπει από γυναικείο post και η φάτσα του από θηλυκό dm. Ενώ, η τύπισσα με φωτογραφία προφίλ με τον “όλος μου ο κόσμος” και τα ατελείωτα post αγάπης και λατρείας μαζί με αυτόν τον έναν, δε χάνει ευκαιρία για νέα follow, απαντήσεις σε αντιδράσεις και ψιλή κουβεντούλα με όποιον της πει πόσο όμορφη είναι με αυτό που φοράει. Η δύναμη της επιβεβαίωσης εδώ, την ραγίζει την πόρτα από το χτύπημα.
Ο νόμος του Νεύτωνα περί δράσης – αντίδρασης κάνει πάρτι. Η συνύπαρξη αυτών των δύο δράσεων, γεννούν μια αντίδραση που φωνάζει “ανασφάλεια”. Όσο καλά και να τα έχεις με τον εαυτό σου, πάντα βλέποντας αυτά τα πράγματα, θα έχεις ένα διαβολάκι στον έναν ώμο που θα σου εφιστά την προσοχή και θα σου τρυπάει τα τύμπανα. Πώς να το αποφύγεις; Γίνεται;
Αν θέλουμε να μιλήσουμε ειλικρινά, ενώ τα ζευγάρια εμφανώς χωρίζονται σε αυτά που δείχνουν πολλά και σε εκείνα που δείχνουν ελάχιστα, το πόσο ποιοτική είναι στην πραγματικότητα η σχέση, μόνο εκείνοι το ξέρουν. Το θέμα είναι πόση εμπιστοσύνη μπορείς να δείξεις, όταν ξέρεις πως ποτέ δε μπορείς να είσαι 100% safe; Η απάντηση εδώ είναι “ανάλογα”. Ανάλογα τον άνθρωπο. Ανάλογα τις πράξεις που κάνει καθημερινά. Ανάλογα τους λόγους που έχει για να δείξει ή όχι κάτι παραπάνω. Ανάλογα το πόσο χρησιμοποιεί αυτό που δείχνει στο τέλος και πώς.
Τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας, τον ξέρουμε καλά μέχρι να μην τον αναγνωρίζουμε καθόλου στο τέλος. Αυτό είναι ένα σημείο που τα ζευγάρια που πραγματικά εκτιμούν ο ένας τον άλλον, θα κάνουν τα πάντα για να το αποφύγουν. Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω και όταν αυτή η συνειδητοποίηση έρθει σε εκείνους που τον σπαταλούν τόσο λαίμαργα, θα τους χτυπήσει βαριά. Η επιβεβαίωση που οφείλετε να ζητάτε, είναι αυτή που λαμβάνετε από τα σημαντικά σας πρόσωπα. Εκείνα που σας ξέρουν από την καλή και από την ανάποδη, μα πάλι σας επιλέγουν πάνω από όλους και από όλα. Γιατί ο χρόνος τους είναι επένδυση, όχι φθαρμένο προϊόν προς αντικατάσταση.
Μέτρο. Εσύ που τα βγάζεις όλα στη φόρα, κράτα και κάτι για σένα. Δε χρειάζεται να τα βλέπουμε όλα συνεχώς. Εσύ που δε βγάζεις τίποτα, κάνε το “χατίρι” μια φορά και δείξε στον κόσμο σου για ποιον χτυπάει η καρδιά σου και ποιος σε προσέχει, όταν δεν το κάνεις ούτε εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου. Κάπου στη μέση είναι η λύση για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Όσο για εκείνους που δεν είναι ευχαριστημένοι, δε χρειάζεται να κρατάνε το χέρι κάποιου, ενώ ψάχνουν κάτι ακόμα. Μη σπαταλάτε μωρέ τον χρόνο κανενός με αυτόν τον τρόπο. Ούτε τον δικό σας. Ή είσαι μαζί με κάποιον ή δεν είσαι. Ή όλα με αυτόν ή τίποτα. Σε αυτό τουλάχιστον, μη ψάχνετε το μέτρο. Σε κάποιες ερωτήσεις, οι απαντήσεις είναι απλά “ναι” και “όχι” και σίγουρα δε βρίσκονται σε κάποιου άλλου τα dm. Αγόρια και κορίτσια συμμαζευτείτε, γιατί χανόμαστε.
