Στις διαπροσωπικές σχέσεις οι άνθρωποι έχουν μία τάση προς την κυριαρχία. Αυταρχικές προσωπικότητες που θέλουν να ξεχωρίσουν. Αυτό συμβαίνει και στα ζητήματα του έρωτα, ο ένας απ’ τους δύο θέλει να κρατάει τα ηνία, αλλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πόσο εύκολα και για πόσο, καθώς αντιστρέφονται οι ρόλοι.

Ερωτεύεσαι, λοιπόν, εκείνο το άτομο που δε θα σου πέρναγε ποτέ απ’ το μυαλό πως μπορεί να είναι ο μοναδικός. Απ’ την πρώτη στιγμή σε τράβηξε κοντά του κι εσύ χωρίς να το καταλάβεις υπέκυψες στη λαχτάρα σου. Η αρχή κάθε σχέσης είναι δύσκολη κι η αλήθεια, θα έπρεπε να είναι. Δεν είναι όλα εύκολα κι ούτε θα έπρεπε πάντα να μοιάζουν παραμυθένια. Σε μία σχέση πρέπει να υπάρχουν εντάσεις και τσακωμοί, έτσι ώστε όσο περνάτε τα εμπόδια αυτά  να έρχεστε πιο κοντά.

Αρχικά, θέλεις να έχεις εσύ τον έλεγχο και δημιουργείς ανασφάλειες στον άλλο. Αργείς να του απαντάς στα μηνύματα, όταν σου λέει να βρεθείτε, επειδή θέλει να σε δει, λες πως έχεις κάτι άλλο να κάνεις και δεν είναι μέσα στο πρόγραμμά σου. Ακόμη, μπορεί να προγραμματίζεις εκδρομές με την παρέα και γενικώς να εξαφανίζεσαι. Τον γεμίζεις ανασφάλειες, δεν είσαι δεδομένος σίγουρα, αλλά μήπως γενικά είσαι αλλού; Μήπως άλλαξε κάτι στα αισθήματά σου;

Πολλές σκέψεις κι ανασφάλειες τριγυρίζουν στο μυαλό του. Μα ακριβώς αυτό ήθελες. Ήθελες να δεις πώς θα αντιδράσει ο άνθρωπός σου, αν θα ανησυχήσει, αν θα πανικοβληθεί κι αν θα ταρακουνηθεί με αυτή σου την αντίδραση. Δεν είναι λογικό να αλλάζεις από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά εσύ αυτό ήθελες να πετύχεις. Ήθελες να του δημιουργήσεις ανασφάλειες για να βρίσκεται πιο κοντά σου, να ψάχνει για χώρο στο πρόγραμμά σου, να σε αναζητά και να αγχώνεται όταν δεν του απαντάς στα μηνύματα.

Τον γέμισες αμφιβολίες κι αυτό τον κάνει να τρελαίνεται. Σου αρέσει η πλοκή που πήραν τα πράγματα, έχεις εσύ το πάνω χέρι, νιώθεις πως φοβάται να σε χάσει και προσπαθεί συνεχώς να καταλάβει τι συμβαίνει κι αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα.

Ωραίο το σενάριο, αλλά μέχρι πότε θα συνεχιστεί; Μέχρι πότε το άτομο αυτό θα παλεύει μόνο του να καλύψει τις ανασφάλειές του; Κανείς δεν μπορεί να αντέξει  τόση πίεση και τόσες αμφιβολίες. Ξαφνικά τα πάντα αλλάζουν. Το ταίρι σου καταλαβαίνει το παιχνίδι που πολύ καλά έπαιζες μέχρι στιγμής. Έτσι παίρνει αυτός τώρα το ρόλο σου. Γεμίζει τις ανασφάλειές του γεννώντας τις δικές σου.

Αρχίζει πλέον να αδιαφορεί, αφού κουράστηκε να προσπαθεί μόνος του. Δε σου λέει πού πηγαίνει, με ποιους και τι κάνει. Δεν τον ενδιαφέρει πλέον αν έφαγες, αν ντύθηκες καλά και πώς είναι τα πράγματα στη δουλειά. Τις ανασφάλειες τώρα τις έχεις εσύ. Δεν μπορείς να καταλάβεις τι πήγε λάθος. Είχες το τέλειο σχέδιο, αλλά όλα άλλαξαν πορεία. Τώρα, εσύ είσαι ο ανασφαλής που δεν ξέρει αν χωράει πια στη ζωή του συντρόφου του, σε κάνει να αναρωτιέσαι αν το παιχνίδι σου τελικά βγήκε εκτός ορίων. Μάλλον αυτό έχει συμβεί και το παιχνίδι μοιάζει πλέον χαμένο.

Η εμπιστοσύνη, η αγάπη, η αλληλεγγύη κι η υποστήριξη που χρειάζεται να υπάρχει μέσα σε ένα ζευγάρι, εσάς σας έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό και τόπο πλέον εκεί έχουν πιάσει οι ανασφάλειες, ο εγωισμός και τα χαζά παιχνίδια κυριαρχίας σας.

Γιατί να φτάσετε, όμως, σε αυτό το σημείο; Γιατί να προσπαθείς να δημιουργήσεις ανασφάλειες στον άλλο για να σε κυνηγήσει; Ναι, να δείχνουμε ο ένας στον άλλο πως ακόμα και μες στη σχέση τον διεκδικούμε, δεν πρέπει να θεωρούμε κανένα δεδομένο. Αλλά, απ’ τη στιγμή που κάποιος σε επιλέγει να είσαι μέρος της ζωής του και της καθημερινότητάς του σημαίνει πως σ’ αγαπά και σε νοιάζεται. Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις εσύ είναι να του έχεις εμπιστοσύνη και να τον στηρίζεις.

Αν δεν έχει χρόνο, να το συζητήσεις μαζί του, μπορεί οι υποχρεώσεις στη δουλειά να είναι πολύ έντονες και να έχει ξεχαστεί να σε υπενθυμίσει πόσο χαίρεται που σε ‘χει στη ζωή του. Κι αν σου δείχνει πως σε παραμελεί, μην τον κατηγορήσεις, αλλά αντίθετα, φτιάξε του το αγαπημένο του φαγητό και πες του πόσο σου λείπει. Η επικοινωνία κι η κατανόηση είναι τα σημαντικότερα θεμέλια σε μια σχέση.  Ένας δεσμός αποτελείται από δύο, που σημαίνει πως δύο άτομα μαζί λειτουργούν σαν ένα.

Μην κάνεις τον άνθρωπό σου να αισθάνεται ανασφαλής, πως δεν είναι αρκετός για εσένα και δε σου αξίζει -αν δεν άξιζες δε θα είχες την ευκαιρία ούτε πριν. Μην αφήνεις τους ανθρώπους που αγαπάς να πιστεύουν πως δε χωράνε στη ζωή σου. Κάνε τους να καταλάβουν πόσο τους νοιάζεσαι.

 

Συντάκτης: Μαριλένα Χατζημιλτή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη