Το καλοκαίρι ήρθε κι όλοι έχουμε μπει σε ένα mood πιο χαρούμενο, πιο αισιόδοξο. Έχουμε πιο έντονη την ανάγκη να διασκεδάσουμε και να ξεδώσουμε. Για κάποιο λόγο, όμως, δε γουστάρουμε όλοι τα ξενύχτια μέχρι τα ξημερώματα και τους χορούς μέχρι τελικής πτώσης.

Αυτή την περίοδο ίσως να προτιμάμε κάτι λίγο πιο χαλαρό, πιο οικείο και ζεστό. Δεν είμαστε λίγοι που αυτές τις πιο ξέγνοιαστες καλοκαιρινές μέρες επιλέγουμε να τις περνάμε στα αγαπημένα μας μπαράκια, τα μικρά και συνοικιακά κι όχι στα night clubs και τα μπουζούκια.

Εκείνα τα στέκια μας, κοντά στο κέντρο, που δεν έχουν πάντα πολύ κόσμο, που δεν κάνουν πολλή φασαρία και συνήθως χωράνε λίγους και καλούς.

Εκεί η ατμόσφαιρα είναι οικεία. Αυτά τα μαγαζάκια έχουν χαρακτήρα, τα ξεχωρίζεις από μακριά. Κι όταν μπεις μέσα βλέπεις την έντασή τους, φωτιστικά και πίνακες, αφίσες και νέον επιγραφές. Ίσως και λουλούδια στα τραπεζάκια. Φρέσκα εννοείται, κομμένα από κήπο, φέρνουν αναμνήσεις και ζωντανεύουν ιστορίες. Λατρεύεις αυτή τη μυρωδιά, σου θυμίζει το σπίτι της γιαγιάς.

Χαμηλός φωτισμός, κυρίως σε γήινες αποχρώσεις, κάτι σε μπεζ, κίτρινο και λευκό. Μια ατμόσφαιρα χαλαρωτική, ζεστή, γνώριμη. Συνήθως κάθεστε στο δικό σας τραπέζι, εκείνο το γωνιακό, που βλέπει τέλεια στην αυτοσχέδια σκηνή για ‘κείνα τα live με μια φωνή και μια κιθάρα. Κι αν πάλι δεν έχει ζωντανή μουσική, απολαμβάνεις το ίδιο τις μελωδίες, τόσο έντονες ώστε να σε ταξιδέψουν, χωρίς όμως να σου στερούν την ελευθερία να κουβεντιάσεις με την παρέα σου.

Ο σερβιτόρος συνήθως ξέρει ήδη τι πρόκειται να παραγγείλεις, σε ‘χει μάθει πια. Απολαμβάνεις την οικειότητα και την εξυπηρέτηση, ίσως και τα έξτρα πατατάκια. Αισθάνεσαι τόσο άνετα σαν να βρίσκεσαι σπίτι σου, άλλωστε έχεις γελάσει κι έχεις κλάψει εκεί με καλούς φίλους και πολύ αλκοόλ.

Σε αυτά τα μικρά γειτονικά στέκια είναι πιο εύκολο να κάνεις και μια νέα γνωριμία. Η ατμόσφαιρα κι ο ερωτισμός που εκπέμπει, στην ουσία σε παροτρύνουν. Ο κόσμος δεν είναι τρομακτικά πολύς, έτσι μπορείς να παρατηρήσεις τι παίζει και να κάνεις παιχνίδι με τα μάτια. Κι αν υπάρξει αμοιβαιότητα θα βρεις τον τρόπο να κάνεις την πρώτη κίνηση, άσε που οι θαμώνες είναι σταθεροί, άρα υπάρχει η πιθανότητα να σας γνωρίσει κάποιος κοινός γνωστός.

Στα μικρά μπαράκια ο κόσμος γελάει, φλερτάρει, κουβεντιάζει, κερνάει ποτά, επικοινωνεί. Σου αρέσει αυτό το μέρος. Νιώθεις ωραία όταν πηγαίνεις εκεί, είσαι ο εαυτός σου. Το μέρος κι οι άνθρωποι κάνουν το χώρο σπίτι σου.

Μπορείς να συζητήσεις, να τσαλακωθείς, να συμφωνήσεις και να διαφωνήσεις, να βγάλεις την ένταση και να χαλαρώσεις, να περάσεις πραγματικά καλά. Τα μικρά συνοικιακά μπαράκια ή οι κρυφοί θησαυροί του κέντρου είναι ακριβώς αυτό που εννοούμε όταν λέμε πως θέλουμε να βγούμε για ένα χαλαρό ποτό.

Ξέρουμε πως ακόμα και παρέα να μην έχουμε, θα συναντήσου με εκεί, πρόσωπα οικεία που γίνανε με τον καιρό κάτι παραπάνω από γνωστοί. Ανθρώπους που συνδέσαμε με αυτό το μέρος και με καλές στιγμές μας. Τις στιγμές που δεν ξεχνάμε γιατί τις ζήσαμε μαζί με καλή παρέα, έναν έρωτα, αγαπημένη μουσική και το ποτό μας στο χέρι.

 

Συντάκτης: Μαριλένα Χατζημιλτή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη