Το είδος μας είναι το πιο έξυπνο ον πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Έχουμε βρει λύσεις σε μυστήρια και προβλήματα που ο ίδιος ο εγκέφαλός μας θα αδυνατούσε να συλλάβει, είμαστε όμως συγχρόνως και το πιο ανόητο ον. Όταν μιλάμε για τις σχέσεις μεταξύ μας, πάντα μα πάντα, βάζουμε όρια και τοποθετούμε αυτή την τόσο απλή και τόσο σημαντική αξία της ζωής πολύ ψηλά και στο τέλος δεν τη φτάνουμε.

Έχω νέα συνταρακτικά που θα σε αναστατώσουν, γι’ αυτό κράτα την ψυχραιμία σου: οι ανθρώπινες σχέσεις είναι απλές. Δε θέλουν ούτε να βγάλεις πανεπιστήμιο, ούτε να έχεις γνωρίσει τον Φρόιντ, ούτε να κατανοήσεις γιατί η γυναικεία ψυχή είναι μια άβυσσος και στους άντρες αρέσει το ποδόσφαιρο.

Γέλιο, καλό σεξ κι επικοινωνία. Τρία στοιχεία εντελώς κοινότυπα που πια δεν μπορούμε να τα βολέψουμε σε έναν άνθρωπο γιατί απλώς είμαστε αχάριστοι. Θέλει μια δόση προσπάθειας για να υπάρχει μεταξύ δύο ανθρώπων ισάξια δοσοληψία αυτών των τριών στοιχείων, αλλά δεν είναι μαθηματικά υψηλού επιπέδου. Χρειάζεται χημεία απλή όσο εκείνη που μαγνήτισε τις ματιές σας.

Στη διάρκεια της σχέσης είναι δύσκολο να είσαι πάντα ενδιαφέρων και διασκεδαστικός όπως την πρώτη μέρα. Η συνήθεια έχει μια τέτοια ικανότητα να αλλοιώνει τις σχέσεις που εύκολα ραγίζουν στο πέρασμά της και τα συναισθήματα εξασθενούν. Αν καταφέρεις να τη νικήσεις, μάλλον δε χρειάζεται να συζητήσουμε γι’ αυτά τα τρία χρυσά στοιχεία που θα κρατήσουν τη σχέση σου γιατί τα έχεις ήδη βρει. Είσαι ο πιο τυχερός κι ο πιο άξιος γιατί βρήκες τη χρυσή τομή που συνήθως για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μπροστά στα μάτια τους.

Είναι μεγάλο δώρο να είσαι με κάποιον καιρό και να μπορείς ακόμα να γελάς μαζί του όπως την πρώτη στιγμή ή ακόμα πιο μεγάλο δώρο είναι να κάνεις εκείνον ακόμα να γελά μαζί σου. Αν είστε όμως ακόμα τόσο παθιασμένοι δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Το σεξ είναι το θεμέλιο της σχέσης καλώς ή κακώς. Αν λοιπόν ακόμα και μετά από δύο και πέντε και δέκα χρόνια, μπορείτε ακόμα να ερεθίζεστε απλώς και μόνο με ένα βλέμμα ή ένα άγγιγμα, θα είστε αφελείς να εγκαταλείψετε αυτό το μικρό θαύμα που υπάρχει στη ζωή σας.

Μα και το πιο απαραίτητο στοιχείο είναι η επικοινωνία. Το πιο μεγάλο και σπάνιο χάρισμα στους ανθρώπους είναι η κατανόηση κι η ενσυναίσθηση, να είστε σε θέση να σεβαστείτε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του συντρόφου και να μην καβγαδίζετε σε κάθε ευκαιρία. Η επικοινωνία στη σχέση είναι η ουσία της. Ξέρεις πότε είσαι πραγματικά ελεύθερος; Όταν έχεις την επιλογή να μοιραστείς την ελευθερία σου με έναν άλλον άνθρωπο.

Αν λοιπόν με τούτο τον άνθρωπο μπορείτε να συζητάτε και να μοιράζεστε εμπειρίες κι απόψεις χωρίς να γίνεται ο Τρίτος Παγκόσμιος και χωρίς να καταπιέζει κανείς την προσωπικότητά του, τότε ναι, η σχέση σας δεν είναι σε αντίθετη τροχιά από εκείνη της ανεξαρτησίας μα είστε κι οι δύο ελεύθεροι να επιλέξετε ο ένας τον άλλον ξανά και ξανά κάθε μέρα μέχρι να τελειώσει το δικό σας «για πάντα».

Ξέρω είναι πολύ μακρύς δρόμος για το «πάντα», εδώ πέντε χρόνια λες και σε πιάνει ταχυκαρδία, μέρα τη μέρα όμως είναι λίγο, πολύ λίγο. Δε χρειάζεσαι ούτε φανφάρες ούτε να καμιά τεράστια φαντασία για κρατήσεις τη σχέση ζωντανή και δυνατή, ούτε να είστε ίδιοι άνθρωποι για κολλήσετε αρμονικά. Θέλει γέλιο, σεξ κι επικοινωνία.

Θέλει να γελάτε, να γελάτε ο καθένας μόνος του και μαζί. Να μη χάνετε την αισιοδοξία σας κι αν τη χάνετε να μη γίνεται από δικαιολογία κι αντί να τραβάτε ο ένας τον άλλον προς τα πάνω σας πάρει ο κατήφορος. Οι άνθρωποι που πάντα γελούν δεν παύουν ποτέ να είναι ερωτεύσιμοι, δε σταματάς ποτέ να τους θαυμάζεις για την ενέργεια που μεταδίδουν. Το χιούμορ είναι το φάρμακο για όλα τα κακά που μπορεί να συναντήσετε κι είναι τόσο ερεθιστικό όσο κι ένα απλό χαμόγελο, γιατί είμαι σίγουρη πως το χαμόγελά σας ήταν αιτία για τον έρωτα.

Κάντε και σεξ, μη βαριέστε μην επαναπαύεστε. Πολύ και καλό σεξ. Να εκφράζετε κάθε μέρα τη σαρκική σας επιθυμία. Αν η επικοινωνία ενώνει ψυχές, το σεξ ενώνει κορμιά και ματιές. Δεν υπάρχει πιο ουσιαστικός τρόπος να δεθείς με κάποιον. Τα λόγια, οι υποσχέσεις κι οι εξομολογήσεις τα παίρνει ο αέρας, τον γλυκό έρωτα όμως και το κτηνώδες σεξ δεν μπορείς εύκολα να τα βγάλεις από τη μνήμη κάποιου, γιατί καλώς ή κακώς είναι η κυριότερη δοσοληψία. Αν καταφέρεις να κάνεις σεξ «αλτρουιστικά» θα δεις πόσο πιο ενδιαφέρον γίνεται. Δε θέλει απαραίτητα φαντασία κι ευλυγισία, όρεξη θέλει. Όρεξη να περιποιηθείς τον άλλον όχι για να περιμένεις αντάλλαγμα γιατί η ηδονή στα δικά του μάτια είναι αρκετή για να σε ερεθίσει και ‘σένα.

Τρία λοιπόν σημεία απλά που αν τα βάλεις σε μια σχέση, μπορείς να τη διατηρήσεις για καιρό αν όχι για πάντα, γιατί δε θέλει κόπο κι υπομονή, θέλει αισιοδοξία, όρεξη και κατανόηση.

Συντάκτης: Μαριάνα Μάργαρη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη