Νέα pillowfighter η Ξανθή Αλετρά! Δες εδώ το πρώτο της άρθρο.

poly82

Σταμάτα επιτέλους να σκέφτεσαι τόσο έντονα και να υπεραναλύεις γεγονότα. Απλά αποδέξου την προκειμένη περίσταση, άλλαξε ό,τι μπορεί να αλλαχτεί και περνάει απ’ το χέρι σου. Έπειτα δημιούργησε στιγμές που μπορείς να απολαύσεις. Στιγμές που εσένα εξαρτάται αν θα εξελιχθούν σε καλές ή κακές.

Πάντα έχεις μια επιλογή. Μπορεί να μην την διακρίνεις εύκολα μα πάντα υπάρχει κάπου κρυμμένη σε μια γωνιά περιμένοντας να τη βρεις. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά κι όλα κάποια στιγμή παίρνουν τη σωστή θέση που έπρεπε να έχουν εξαρχής.

Μη σπας το κεφάλι σου για κάτι που σε χαλάει. Αν αγαπάς τον εαυτό σου, γιατί τον πονάς; Ό,τι αγαπάς δεν το πληγώνεις -παρά μόνο όταν κρίνεις πως είναι απαραίτητο. Γιατί, κακά τα ψέματα, χωρίς τον πόνο δε μαθαίνεις την αξία της ευτυχίας. Κάνε πάντα ό,τι εσύ θεωρείς κι αισθάνεσαι ότι είναι σωστό. Έτσι θα ξέρεις πως ότι έγινε, έγινε με τη θέλησή σου κι εσύ πήρες την απόφαση. Δηλαδή, κανείς άλλος δε σε έκανε υποχείριό του.

Οι καταστάσεις τις περισσότερες φορές είναι πιο απλές από ό,τι τις αντιλαμβάνεσαι. Ένα κακό που έχει ο άνθρωπος είναι να περιπλέκει γεγονότα που ποτέ δεν ήταν τόσο μπερδεμένα. Με λίγα λόγια να κάνει την τρίχα, τριχιά.

Γιατί να στεναχωρηθείς για κάτι το οποίο δεν περνάει απ’ το χέρι σου για να αλλάξει; Αν μπορούσες να κάνεις κάτι θα φρόντιζες να το κάνεις. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριέσαι για οτιδήποτε άλλο. Είτε κλάψεις είτε γελάσεις δε θα αλλάξει τίποτα, εφόσον δεν ορίζεται από εσένα η κατάληξη της κατάστασης αυτής.

Ό,τι και αν συμβαίνει στη ζωή σου πρέπει να το αναλύσεις από όλες τις πτυχές του και να μένεις ψύχραιμος, ώστε να δεις αν όντως υπάρχει κάποια λύση ή όχι. Να είσαι ήρεμος όμως και να βλέπεις τη θετική πλευρά μέσα από όλο αυτό το γεγονός. Γιατί πάντα είναι όλα σκοτεινά πριν την ανατολή, δε σημαίνει όμως πως έχασες τον κόσμο ή ότι θα ανοίξει μαύρη τρύπα να σε ρουφήξει.

Υπάρχει ένα όριο στην ανάλυση των γεγονότων για κάποιο λόγο. Όλα πρέπει να έχουν ένα μέτρο. Ούτε το λίγο είναι καλό, αλλά ούτε το πολύ. Καλό είναι να βρίσκεσαι στη μέση. Έτσι, μπορείς να έχεις πιο ξεκάθαρη εικόνα κι άποψη.

Όσον αφορά στους ανθρώπους είναι δύσκολο να αναλύσεις κάποιον απόλυτα και να τον καταλάβεις. Το κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Εκφράζεται και κατανοεί αλλιώτικα τις καταστάσεις. Καλό είναι όταν δεν κατανοείτε κάτι, να το κουβεντιάζετε. Γιατί όλα ξεκινάνε και τελειώνουν με τη συζήτηση.

Αν ειπώθηκε κάτι το οποίο δεν έγινε αρκετά ξεκάθαρο και σας μπέρδεψε, δεν είναι ανάγκη να βασανίζετε τον εαυτό σας με το να δημιουργείτε δικές σας ιστορίες. Ως απόρροια της υπερανάλυσης, διαστρεβλώνετε καταστάσεις που λύνονται εύκολα.

Η λύση, όπως ειπώθηκε άνωθεν, βρίσκεται στη συζήτηση. Συνεπώς, αντί να βάζετε το μυαλουδάκι σας να φτιάχνει ιστορίες που δεν υφίστανται, μιλήστε με το άτομο που έχετε το πρόβλημα. Πολύ απλά πείτε τι βγάλατε ως συμπέρασμα απ’ τα λεγόμενά του κι εκείνος θα σας πει τι ισχύει εν τέλει. Μη βασανίζεστε άλλο με υποθετικά σενάρια.

Το μεγάλο πρόβλημα με όλο αυτό το θέμα δεν είναι πως δημιουργείται μια μεγάλη παρεξήγηση, αλλά ότι στεναχωρείτε τους εαυτούς σας με αποτέλεσμα να καταλήγετε πιο μουντοί και νευρικοί. Όλο αυτό έπειτα έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά σας και σαφώς στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεστε.

Διότι, θα έχετε συνεχώς νεύρα και θα ξεσπάτε ανά πάσα ώρα και στιγμή στους οικείους σας. Δε θα είστε τόσο συγκεντρωμένοι στην εργασία σας με αποτέλεσμα οι επιδόσεις σας να μειώνονται και να δέχεστε παρατηρήσεις. Ποιος θέλει έναν κατσούφη δίπλα του ή έναν κακό υπάλληλο;

Επομένως, ναι, στεναχωρηθείτε για ό,τι χρειάζεται, αλλά με μέτρο. Κάντε τις κατάλληλες προσπάθειες για ό,τι μπορείτε να αλλάξετε εσείς με τις πράξεις και τη συμπεριφορά σας. Για ό,τι όμως δεν μπορείτε εσείς να αποφασίσετε πώς θα εξελιχθεί, απλά κρατήστε τους φίλους σας δίπλα σας, γελάστε, πιείτε κι όλα θα πάνε καλά.

 

Συντάκτης: Ασημίνα Καποράλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη