noel433

Δεν υπάρχει τίποτα το κακό στο να ‘σαι μόνος.  Δεν είναι απαραίτητο, ούτε σαφώς κι υποχρεωτικό, να ‘χεις ένα σύντροφο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Ναι, είναι πολύ όμορφο να μοιράζεσαι με έναν άνθρωπο έρωτα κι αγάπη, άλλα είναι σημαντικό έστω για ένα διάστημα να έχεις υπάρξει σε σχέση με τον εαυτό σου!

Μόνος δε σημαίνει ελλιπής ή προβληματικός χαρακτήρας. Δε σημαίνει πως δεν είσαι αρκετός ή δεν είσαι ερωτεύσιμος. Δεν έχεις τίποτα να ζηλέψεις απ’ τους ζευγαρωμένους και δεν υπάρχει κανένας λόγος να σε φορτώνεις με αρνητικούς χαρακτηρισμούς κι ακόμα πιο αρνητικές σκέψεις.

Αυτό που χρειάζεται να κατανοήσεις είναι πως ο κάθε άνθρωπος σε αυτήν τη ζωή έχει το δικό του χρονοδιάγραμμα, βασισμένο στις δικές του επιλογές κι αποφάσεις. Επειδή κάποιος παλιός συμμαθητής σου παντρεύτηκε στα 28 δε σημαίνει ότι ο χρόνος σε πιέζει κι εσύ πρέπει να βιαστείς να βρεις έναν άνθρωπο για να βάλετε στεφάνι.

Ίσως δεν ήρθε ακόμη η δική σου στιγμή, ίσως δεν έχει έρθει ακόμα ο κατάλληλος -μα κι αν έρθει, μπορεί τα δικά σου όνειρα να μη μοιάζουν με τα δικά τους, να μη θες γάμους, κουμπάρους και παρανυφάκια. Κι αν αυτό που σου λείπει είναι ο έρωτας, αυτός απλά κάποια στιγμή θα συμβεί. Θα γίνουν όλα τη σωστή στιγμή με τον σωστό, για σένα, άνθρωπο.

Τα βάζουμε όλα σε κουτάκια σε αυτήν τη ζωή και μας μαθαίνουν από μικρούς να τα βλέπουμε έτσι. Η πραγματικότητα, όμως, σπανίως έως ποτέ δε θα σου τα φέρει έτσι όπως εσύ τα έχεις φανταστεί, είτε ακόμη όπως σου τα έχουν περιγράψει. Κάπου θα σε τρέξει περισσότερο, κάπου αλλού θα σε βάλει να κάνεις τζόκινγκ κι αλλού θα σε τρενάρει, γιατί το λάστιχό σου έπαθε βλάβη και θα πρέπει να κάνεις αλλαγή. Κάποια στιγμή, όμως, θα κυλήσει ομαλά και μετά πάλι θα έχει σκαμπανεβάσματα, που θα πρέπει να ξεπεράσεις με υπομονή, επιμονή και θετικές σκέψεις. Έτσι είναι η ζωή, απρόβλεπτη και κάποτε προκλητική!

Είσαι μόνος; Δες το αλλιώς. Έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα ένα απ’ τα πιο σημαντικά πρόσωπα που συνάντησες ποτέ σου, τον εαυτό σου! Όταν συνάπτουμε σχέση με ένα άλλο άτομο έχουμε την τάση να βάζουμε τον εαυτό μας σε δεύτερη μοίρα, να παραχωρούμε χώρο και χρόνο στον άλλον κι έτσι να κάνουμε πίσω τις δικές μας ανάγκες κι επιθυμίες. Επομένως, μια περίοδος που σε βρίσκει μόνο είναι μια ωραία ευκαιρία να ταΐσεις τον εαυτό σου με ό,τι λαχταρά κι ό,τι ίσως του έχεις στερήσει.

Μες στη μοναξιά σου –που δεν είναι απαραίτητα θλιβερή, αλλά είναι σίγουρα εσωτερική– θα καταλάβεις ποιος είσαι, τι ήσουν και τι θες να γίνεις. Θα αναλύσεις κι ίσως να αναθεωρήσεις τις αποφάσεις που πήρες ως τώρα και σε όρισαν ως τον άνθρωπο που έχεις μέχρι σήμερα εξελιχθεί. Θα συνειδητοποιήσεις τι σου αρέσει και τι δεν αντέχεις στο χαρακτήρα σου, άρα και θα σε βελτιώσεις. Θα προσπαθήσεις να κατακτήσεις όνειρα που άφησες μισά. Θα φέρεις στην επιφάνεια επιθυμίες που έκρυψες κάποτε κάτω απ’ το χαλί για να ικανοποιήσεις άλλους κι ίσως κάνεις και κάποιο από ‘κείνα τα ταξίδια που διαρκώς ανέβαλες για αργότερα. Όταν είσαι μόνος, κυρίαρχος του εαυτού σου, δεν έχεις κανέναν να σε κρατάει πίσω, είσαι σε θέση να κυνηγήσεις την εκδοχή σου που ονειρεύτηκες μα κάπου μέσα στη ρουτίνα άφησες και ξέχασες.

Γνωρίζοντάς σε και κάνοντάς σου τα χατίρια θα έχεις κατακτήσει κάτι που λίγοι πετυχαίνουν πριν βρουν τον άνθρωπό τους, την πληρότητά σου -βασισμένη αποκλειστικά σε σένα. Θα έχεις χορτάσει τα περισσότερα «θέλω» σου. Θα ‘χεις μοιραστεί μπόλικες στιγμές με φίλους που αγαπάς, θα έχεις επισκεφτεί νέα μέρη και θα ‘χεις αποκτήσει εμπειρίες που θα σε ‘χουν φέρει πιο κοντά σε σένα. Κι όταν η σχέση που θα αξίζει να ζήσεις έρθει, θα την απολαύσεις περισσότερο αν πρώτα έχεις χορτάσει τον εαυτό σου.

Σου χρωστάς να σε μάθεις. Να ξέρεις τι θέλεις και τι ζητάς. Να σέβεσαι εσένα τον ίδιο και να σε αγαπάς. Γιατί ό,τι πηγάζει από μέσα σου βλέπουν οι άλλοι. Επομένως, αν εσύ δεν αγαπάς, ούτε και σέβεσαι εσένα, δίνεις το πάτημα και στον άλλο να μην το κάνει. Όταν τα βρεις με σένα θα ‘ρθει κι ο σωστός για σένα σύντροφος.

Η μοναξιά σου σού δίνει τα εργαλεία να χτίσεις όπως επιθυμείς τη ζωή σου, χωρίς να επηρεάζεται ή να εξαρτάσαι από κάποιον άλλο. Δίνοντάς σου χρόνο γίνεσαι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος που θα βρει έναν αντίστοιχα πλήρη άνθρωπο για να σχηματίσουν μαζί μία κοινή πορεία σε αυτή τη ζωή κι όχι για να καλύψει ο ένας τα κενά στη διαδρομή του άλλου.

Μη φοβάσαι τη μοναξιά σου, απλά δες το αλλιώς. Πάντα υπάρχει θετική πλευρά, αρκεί να είσαι έτοιμος να τη δεχθείς και να τη δεις!

 

Συντάκτης: Ασημίνα Καποράλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη