Είναι πολλές οι φορές που μέσα στην καθημερινότητα έχουμε βρεθεί παγιδευμένοι μέσα σε καταστάσεις και καμία βοήθεια δεν είναι αρκετή για να μας βγάλει απ’ το αδιέξοδο που βρισκόμαστε. Δυστυχώς επίσης κάποιες φορές, εξ’ αιτίας του ότι όποιος είναι έξω από το πρόβλημα δεν μπορεί να καταλάβει, χρειάζεται εμείς οι ίδιοι να βρούμε την άκρη τους χάους.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι όταν νιώσουμε ότι βρισκόμαστε σε λάθος σχέση. Ποιος μπορεί όμως να δώσει μ’ ακρίβεια έναν ορισμό για το τι είναι και τι όχι μια σωστή σχέση; Όλα είναι ρευστά, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις οι απόψεις διίστανται και καλείσαι εσύ να καταλάβεις ή όχι αν η σχέση σου είναι βιώσιμη ή αν απλά αναλώνεσαι μέσα σ’ αυτή.

Είναι πολλά τα σημάδια που θα σε οδηγήσουν στο τελικό συμπέρασμα, μα δυστυχώς η μπάλα βρίσκεται μονάχα στα πόδια σου, αφού καλείσαι να τ’ αναγνωρίσεις αρχικά κι αν το επιθυμείς, ν’ απομακρυνθείς από μια κατάσταση που μόνο κακό μπορεί να σου προκαλέσει. Θα σου αναλύσω 7 από αυτά, τα οποία θα έλεγα πως είναι από τα πιο εμφανή -φτάνει να θέλεις να τα δεις. Πάμε λοιπόν να τα δούμε μαζί;

 

Νευράκια; Ας μη ρωτάω καλύτερα!

Νευριάζεις συνεχώς και με τα πάντα. Σου φταίει ακόμα κι η ανάσα του άλλου. Νιώθεις να επικρατεί στη ζωή σου μια αστάθεια κι όσο κι αν δεν το βλέπεις προέρχεται απ’ την αβεβαιότητα που ίσως να δημιουργείται μέσα απ’ τη σχέση σου. Όλοι κάπου αποζητάμε λίγη σταθερότητα και σιγουριά κι όταν αυτή δεν υπάρχει τότε είναι απόλυτα φυσιολογικό να επικρατεί μια κάποια παράνοια, η οποία προκαλεί κι το όλο θέμα με τ’ απίστευτα πολλά νεύρα.

 

Συναισθηματικά δηλώνεις απών

Νιώθεις μια συναισθηματική εξάντληση, η οποία φυσικά πηγάζει απ’ τις πολλές προσπάθειες που καταβάλεις  ώστε ν’ αρνείσαι να δεις αυτό που φαίνεται με γυμνό μάτι. Δεν παραδέχεσαι σε σένα αρχικά την τροπή που φαίνεται να παίρνει η σχέση σου, προσποιείσαι πως όλα είναι καλά – ενώ δεν είναι – κι αυτό σε κουράζει κυρίως ψυχικά κι ύστερα σωματικά.

 

Δε βαριέσαι

Όλα γύρω απ’ τη σχέση σου σού μοιάζουν άοσμα κι άγευστα. Δεν είπα να έχεις το ενδιαφέρον της αρχής – αν κι ιδανικά θα έπρεπε – αλλά τουλάχιστον να δείχνεις εκείνο το ελάχιστο ενδιαφέρον γι’ αυτήν, ότι δεν έσβησε εκείνη η φλόγα. Αντίθετα, νιώθεις μια απάθεια τόσο για την ίδια τη σχέση όσο και για το πρόσωπο απέναντί σου, δεν έχεις όρεξη να βγείτε μαζί, ούτε να μιλήσετε για ό,τι σας προβληματίζει όπως παλιά. Τα πάντα είναι διαφορετικά, δεν μπορεί να μην το βλέπεις.

 

Να χαλάρωνες λίγο;

Είσαι συνεχώς στρεσαρισμένος ή στην τσίτα που λέμε. Καταλαβαίνεις πως κάτι δεν πάει καλά με τη σχέση σου, όμως αποφασίζεις να μη δώσεις την απαραίτητη σημασία. Αντ’ αυτού συνεχίζεις τη ζωή σου κανονικά σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Τ’ άγχος όμως σου χτυπάει την πόρτα και δε σ’ αφήνει σε ησυχία. Κι είναι απόλυτα λογικό να νιώθεις ένταση, αφού πολλά είναι αυτά που ταλανίζουν το μυαλουδάκι σου, ακόμα κι αν δεν έχεις τη δύναμη να τα παραδεχτείς.

 

Καμία ανέλιξη στον ορίζοντα

Νιώθεις εγκλωβισμένος σ’ ένα μέλλον που δεν το έχεις επιλέξει. Κι ακόμα χειρότερα, αισθάνεσαι πως μέσα απ’ τη σχέση σου δεν μπορείς ν’ ανελιχτείς. Δεν είναι κακό να είσαι φιλόδοξος. Για να πετύχεις όμως χρειάζεσαι και την απαραίτητη υποστήριξη κι αν δεν τη λαμβάνεις από τον σύντροφό σου, που υποτίθεται είναι το στήριγμα σου σε όλα, τότε από πού;

 

Είναι εκεί, αλλά και πουθενά

Μιλάς για άσπρο, και σου λέει για μαύρο. Και ξαφνικά, κάπου εδώ αισθάνεσαι πώς δεν μπορείς πια να βασιστείς στον σύντροφό σου. Ή τουλάχιστον έτσι νιώθεις. Τα πάντα σου ακούγονται αβάσιμα, χωρίς καμία λογική. Εν ολίγοις λόγια του αέρα, ενώ δεν μπαίνεις καν στη διαδικασία να του μιλήσεις σοβαρά για τα μελλοντικά σου όνειρα, καθώς γνωρίζεις από πριν πως θα πέσεις σε τοίχο. Καμία εμπιστοσύνη στον λόγο του με λίγα λόγια κι όχι άδικα. Οι αφορμές για να νιώθεις έτσι κάνουν πάρτι, αφού τη μια είναι εδώ και την άλλη αλλού.

 

Αντίο;

Άφησα για το τέλος μία ένδειξη καμπανάκι. Είναι το τελευταίο που θα νιώσεις. Και ναι είναι σημάδι πως βρίσκεσαι σε μια λάθος σχέση, η οποία ουσιαστικά δε σε γεμίζει. Τάσεις φυγής λέγεται. Δώσε βάση σ’ αυτές γιατί τις περισσότερες φορές είναι το ένστικτό σου που σε προειδοποιεί.

 

Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων ήταν ανέκαθεν δύσκολες και πολύπλοκες. Σκοπό όμως έχουν να μας αποφορτίσουν κι όχι να μας γεμίζουν και μ’ άλλες έγνοιες. Οι ενδείξεις για το αν είσαι σε λάθος σχέση είναι αρκετές και θα τις νιώσεις ακόμα κι αν εθελοτυφλείς. Σε συμβουλεύω να το ξανασκεφτείς, γιατί είναι μάταιο να καταναλώνεις την ενέργεια σου σε τετριμμένες καταστάσεις που εσένα θα βλάψουν, αφού χαλιέσαι, μαραζώνεις κι εξαντλείσαι μέρα με τη μέρα. Σκέψου το. Αξίζει στην τελική;

 

Συντάκτης: Άντρεα Λαζαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος