efrthfd

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα -κι όποιος διαφωνεί ας με διαψεύσει-, από το να ταξιδεύεις και να υπάρχουν οι κλασικοί ενοχλητικοί συνεπιβάτες. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, θυμούνται να μπουν στο λεωφορείο, τρένο, μετρό κι όποιο άλλο ΜΜΜ, για να λύσουν όλα τους προβλήματα. Μη σας πω πώς βάζουν και στοίχημα για το πόσο αφόρητοι μπορούν να γίνουν! Κι ας έχει κι ένα σορό κόσμο τριγύρω, δε θα πτοηθούν. Κι όσο εμείς καθόμαστε κι ανεχόμαστε κάθε τους συμπεριφορά, κανένα άγριο βλέμμα και καμία παρατήρηση δεν είναι αρκετά για να τους σταματήσουν. Λες και θα καταλάβαιναν απ’ αυτά. Τέτοιοι άνθρωποι το μόνο που χρειάζονται είναι να τους συμπεριφερθείς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνουν και οι ίδιοι. Μπορείς κι εσύ όπως κι εγώ, όπως κι όλοι μας, να γίνουμε εκείνος ο ενοχλητικός συνεπιβάτης που όλοι απεχθανόμαστε. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί 10 τρόπους; Πάμε!

 

1. Μίλα και πάλι μίλα

Μπορείς να γίνεις αυτός που με το που μπει στο τρένο, μετρό ή λεωφορείο δε θα σταματήσει να μιλά. Όσες φορές τον πάρουν, τόσες θα απαντήσει. Λες κι είναι μακράν δύσκολο, να τους πει ότι δεν μπορεί να μιλήσει ή θα τους πάρει αργότερα. Που λες, κι εσύ θα μιλήσεις για τα πάντα. Θα σε πάρει η μάνα σου τηλέφωνο; Θα κάτσετε να λύσετε τα οικογενειακά σας προβλήματα κι άσε τους άλλους να προσπαθούν να κοιμηθούν ή να διαβάσουν. Μετά τη μάνα, θα ακολουθήσει η θεία, ο κολλητός, η ξαδέρφη και πάει λέγοντας. Κι όλα αυτά σε ντεσιμπέλ που μέχρι και το αμάξι μπροστά θα σε ακούει.

 

2. Αποσμητικό γιατί;

Μπορείς να γίνεις εκείνος ο τύπος που δε γνωρίζει τι είναι το αποσμητικό, πόσο μάλλον να επιλέξει και να το χρησιμοποιήσει. Θα τρέχεις κι εσύ όλη μέρα λοιπόν για δουλείες στο κέντρο, πάνω, κάτω στους δρόμους- φυσικά και θα ιδρώσεις. Γιατί όμως να φορέσεις αποσμητικό, άρωμα ή ό,τι άλλο μπορεί να πάρει την μπόχα μακριά; Τι σημαίνει θα μπεις στο λεωφορείο ή στο τρένο ή οποιοδήποτε άλλο μέσο παίρνεις για να πας σπίτι και θα είναι γεμάτο κόσμο. Σιγά, η φυσική μυρωδιά είναι υγεία παιδιά, δεν ξέρετε εσείς.

 

3. Θα δεις τα βιντεάκια σου χωρίς ακουστικά

Πού θα βρεις καλύτερο μέρος για να δεις τα βιντεάκια που σου στέλνουν οι κολλητοί από το πρωί; Εννοείται, πως δε θα φορέσεις τ’ ακουστικά σου καλέ, πώς θα διασκεδάσεις και τους γύρω σου; Όταν το κάνουν άλλοι είναι καλά; Ακόμα κι αν ο διπλανός σου σε στραβοκοιτάζει αφού θέλει να κοιμηθεί ο άνθρωπος ή να χαθεί στις σκέψεις του και δεν τον αφήνεις. Δυνάμωσε την ένταση, παρακαλώ.

 

4. Οι τσάντες και τα ψώνια σου έχουν ψυχή

Μπορείς από την άλλη, απλώς ν’ αποφασίσεις πώς η τσάντα σου ή τα ψώνια σου αξίζουν μια θέση στο κάθισμα δίπλα σου. Τι κι αν βλέπεις κόσμο όρθιο να σε κοιτάει με μισό μάτι, εσύ εκεί στο ύψος σου. Ο θεός ο ίδιος να κατέβει, το κάθισμα δίπλα σου είναι για τα πράγματά σου. Είτε τους αρέσει είτε όχι.

 

5. Φόρα τ’ ακουστικά σου και βάλ’ το τέρμα

Κλασική περίπτωση. Δε χρειάζεται να κάνεις και πολλά. Απλώς να φορέσεις τ’ ακουστικά σου, να το βάλεις στο τέρμα και μαζί με σένα ν’ ακούνε και οι 3-4 θέσεις μπρος και πίσω τη μουσική σου, ή ό,τι άλλο ακούς. Κι ας ενοχλείς τον κόσμο που προσπαθεί να κοιμηθεί. Κι ας μην τους αρέσει η μουσική που ακούς. Ποιος νοιάζεται; Το θέμα είναι να περνάς καλά εσύ!

 

6. Κοινωνικοποίηση, ώρα μηδέν!

Δε γίνεται να κάθεσαι τόση ώρα δίπλα από κάποιον και να μη μάθεις τα πάντα γι’ αυτόν. Φυσικά εσύ θ’ αρχίσεις την κουβέντα, αφού εκείνος μοιάζει λίγο ντροπαλός. Κι εννοείται οι ερωτήσεις, θα είναι όλες προσωπικού περιεχομένου. Λες και γνωρίζεστε καιρό, ένα πράγμα, κι απλώς τώρα βρεθήκατε και λέτε τα νέα σας! Κι αν κάνει πως απαντάει μονολεκτικά για να τον αφήσεις ήσυχο, εννοείται πώς εσύ θα τον βομβαρδίζεις και μ’ άλλες ερωτήσεις. Έτσι, για να μην μπορεί να διακόψει την κουβέντα.

 

7. Πατατάκια και κρακεράκια, έτσι για τη λιγούρα

«Κρατς, κρατς», θα κάνεις και θα το απολαμβάνεις. Δεν υπάρχουν κανόνες για τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φάει κάποιος σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς. Όμως, από θέμα λογικής θα επιλέξεις κάτι μ’ ένα πολύ ενοχλητικό περιτύλιγμα, έτσι ώστε μέχρι να το φας, οι γύρω σου να σκέφτονται τρόπους εξόντωσης. Ναι, της δικής σου!

 

8. Security vs εσύ: 0 – 1

Μπάστακας πάνω στην πόρτα, ούτε security να ήσουν πια! Θα σταθείς λοιπόν, μπροστά από την πόρτα ακόμα κι αν το λεωφορείο ή το μετρό είναι άδειο. Θα εμποδίζεις την κυκλοφορία, αλλά δε θα σε νοιάζει. Σημασία έχει να είσαι όσο πιο κοντά στην πόρτα. Μπας και δεν προλάβεις να κατέβεις!

 

9. Να είσαι ή να το παίζεις άρρωστος

Ένα «Κουκγχ, κουκγχ», κι όλοι θα χάνονται. Μιας που δε θα φοράς και μάσκα. Θα είσαι ο συνεπιβάτης που κανένας δε θα θέλει να πλησιάσει. Μη σου πω κανένας δε θα θέλει να καθίσει στο διπλανό κάθισμα από σένα. Αποστολή εξετελέσθη!

 

10. Ακούμπα τους άλλους όσο περισσότερο μπορείς

Κάποιοι άνθρωποι ενοχλούνται να τους ακουμπάνε, λες κι είναι τίποτα φυσιολογικό να μη θέλεις να κάθεσαι μπούτι με μπούτι με κάποιον άγνωστο! Ο «αγαπημένος» τύπος όλων να γίνεις λοιπόν. Αυτός που περνάει ή ακόμα κι όταν στέκεται στη θέση του, ακουμπάει τους πάντες και τα πάντα -κυρίως σε ώρες αιχμής. Εκείνος που δε θα του φτάσει το δικό του κάθισμα, αλλά θα θέλει και το μισό του διπλανού του.

 

Όλοι λοιπόν μπορούμε να γίνουμε ο αφόρητος συνεπιβάτης που κανένας μας δεν αντέχει μέσα στα ΜΜΜ. Όλοι ξέρουμε τον τρόπο. Το ότι δε γινόμαστε, είναι ξεκάθαρα από δική μας επιλογή και λόγω ευγένειας και σεβασμού προς τους συνταξιδιώτες μας. Είναι από μόνα τους δύσκολα τα ΜΜΜ, ας μη δυσκολεύουμε περισσότερο τη ζωή μας, έτσι;

 

 

Συντάκτης: Άντρεα Λαζαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου