Στην αρχή μιας σχέσης, τα μεγάλα λόγια είναι κάτι σαν λιπαντικό, σαν καλής ποιότητας καύσιμο. Καθώς όμως ο ένας συνηθίζει την παρουσία του άλλου στη ζωή του, «η περίοδος των μελιών» που λένε, μας αποχαιρετά. Κι ενώ ψάχνουμε τρόπους να πούμε αυτά που αισθανόμαστε, χανόμαστε σε βιβλία κι αποφθέγματα, την ίδια ώρα που οι λέξεις είναι -ίσως- ακριβώς μπροστά μας. Τις περισσότερες φορές όμως, έχουμε την εντύπωση πως για να εντυπωσιαστεί το ταίρι μας πρέπει να του μιλάμε ακατάπαυστα για το πώς νιώθουμε, αιτιολογώντας το γιατί είναι ο έρωτας της ζωής μας και γιατί θέλουμε να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας μαζί του. Λες και θα βγάλουμε λόγο μπροστά από κοινό– κάποιοι ίσως κάνουν και καμιά προβούλα.

Ξεχνάμε όμως, πως στην πραγματική ζωή, σημασία έχει να δώσεις στον άλλο να καταλάβει την ουσία κι αν αυτό μπορεί να γίνει με μια-δύο λέξεις, τότε πολύ καλύτερα. Τα πολλά λόγια κουράζουν και μέσα σε αυτά χάνεται το νόημα. Υπάρχουν κάποιες φράσεις λοιπόν που εκτός του ότι πάνε με όλα, έχουν και μεγάλη επιρροή σε μια σχέση, γιατί λένε ακριβώς αυτό που θέλεις να πεις και δεν το πάνε γύρω-γύρω.

 

«Σ’ αγαπώ»

Τόσο απλό και συνάμα τόσο βαθύ. Σαν να λες «είμαι εδώ, κι εδώ θα μείνω». Κι άσε τους άλλους να πολυλογούν για μια ώρα. Το να πεις στον άλλο ένα «σ’ αγαπώ», είναι σαν, με δυο λέξεις, να εξηγείς σχεδόν τα πάντα. Δύο λέξεις που, παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές φαίνεται να υποτιμάμε μέσα σε μια σχέση. Να θυμάσαι, δεν εννοείται ποτέ. Πρέπει ο άλλος να την ακούσει από σένα, όχι τόσο για να επιβεβαιωθεί, αλλά για να το νιώσει.

 

«Σ’ ευχαριστώ»

Ένα ευχαριστώ στον σύντροφο μας μπορεί να σημαίνει πολλά με το κυριότερο να είναι ότι δε λαμβάνουμε ό,τι κάνει για εμάς ως δεδομένο. Βλέπεις σε μια σχέση πολλών χρόνων, κάπου στην τριβή, ξεχνάμε πως κανείς δεν υποχρεωμένος να μας νοιάζεται. Μ’ ένα ευχαριστώ λοιπόν, δείχνεις έμπρακτα στον άλλο πως αναγνωρίζεις όλα αυτά που κάνει για σένα αλλά και για τη σχέση σας.

 

«Είμαι εδώ για σένα»

Τι πιο όμορφο, από το να ξέρει ο σύντροφος σου ότι μπορεί να βασιστεί πάνω σου. Έτσι κι αλλιώς είστε ζευγάρι, μα όσο κι αν αυτό εννοείται, πρέπει να το ακούσει από το δικό σου στόμα για να ξέρει ότι είναι αλήθεια. Πες το λοιπόν και δώσε στον άλλο να καταλάβει πως τίποτα δε χρειάζεται να το περάσει μόνος του, αφού θα είσαι εκεί και στα καλά και στα άσχημα.

 

«Θα το ξεπεράσουμε μαζί»

Από μικροκαβγάδες μέχρι στεναχώριες, από οικονομικά προβλήματα μέχρι θέματα υγείας, το σημαντικό είναι να γνωρίζετε κι οι δύο πως πάντα θα υπάρχει μια αγκαλιά να τρέξετε. Θύμισε λοιπόν στο ταίρι σου ότι δε μασάς στις δυσκολίες και τις αναποδιές και πως ό,τι και να βρεθεί στον δρόμο σας, θα το ξεπεράσετε μαζί. Εξήγησε με μια φράση σου πως και να μην έχεις τη λύση τώρα, θα τη βρεις. Θα τη βρείτε παρέα.

 

«Τι μπορώ να κάνω για σένα;»

Μια φράση που δείχνει ότι έχεις διάθεση να σε καθοδηγήσει για να βοηθήσεις, χωρίς να παρέμβεις. Κι αυτό είναι έρωτας και αγάπη. Μια γλυκιά κουβέντα λοιπόν που δίνει στον άλλο να καταλάβει πως πραγματικά ενδιαφέρεσαι να κάνεις κάτι γι’ αυτόν, ώστε να αποφορτιστεί από τις δικές του έγνοιες, ακόμα κι αν αυτό θα είναι να του φτιάξεις ένα φλιτζάνι καφέ μετά τη δουλειά.

 

«Λάμπεις!»

Δεν παίζει ρόλο πόσο διάστημα είσαστε μαζί: το να θυμίζεις στο ταίρι σου πόσο όμορφο το βρίσκεις, είναι κάτι πολύ γλυκό. Είτε κι αν απόψε έχει φορέσει τα καλά του, ή βρίσκεται στον καναπέ με τις πιτζάμες του, το να κολακεύεις, εκτός του ότι ανεβάζει την ψυχολογία, βοηθά στο να καταλάβει πως ακόμα κι αν περάσαν χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να σε ελκύει. Αυτό κι αν είναι ψυχολογικό μπουστάρισμα.

 

«Σε καταλαβαίνω», ή «Ακούω τι λες και σε καταλαβαίνω»

Ίσως, να μην υπάρχει και καλύτερος τρόπος να το πεις ή να το δείξεις στο ταίρι σου. Όταν η ρουτίνα και τα πρέπει τις καθημερινότητας σάς στριμώχνουν είναι λογικό πως οι εντάσεις θα υπάρξουν. Λέγοντας στον άλλο λοιπόν ότι καταλαβαίνεις, του δείχνεις ότι άκουσες με προσοχή ό,τι είχε να σου πει, ότι δεν μπήκες σε αυτόν τον καβγά απλώς για να στέψεις έναν νικητή. Αυτό δείχνει προσπάθεια, δείχνει κατανόηση και πίστεψέ με βοηθά πολύ στην επικοινωνία μεταξύ σας.

 

«Σε εμπιστεύομαι»

Κι όχι μόνο για τα προσωπικά, δικά σου ζητήματα. Αλλά πως εμπιστεύεσαι την κρίση του, τις κινήσεις του, τις επιλογές του, το κριτήριό του. Μπορεί λοιπόν να είναι δύο λέξεις, μα βαριές κι ασήκωτες! Σίγουρα όταν ειπωθούν, η επιρροή στη σχέση σας είναι τεράστια. Καθώς, όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, τότε μπορούν πάνω της να πατήσουν όλα τα υπόλοιπα.

Βλέπεις, πολλές φορές σημασία δεν έχουν τα πολλά λόγια- είναι φτώχεια έτσι κι αλλιώς. Πες το με απλές λέξεις και το μήνυμα θα φτάσει στον παραλήπτη. Μην ψάχνεις να εντυπωσιάσεις με «μεγάλες» λέξεις, μικρής σημασίας! Και να θυμάσαι, στη ζωή τίποτα δεν εννοείται, κυρίως τα μικρά και τα καθημερινά. Φέρ’ τα λοιπόν στην επιφάνεια δείχνοντας στον άλλο ότι πραγματικά νοιάζεσαι. Μικρές φράσεις με μεγάλη επιρροή, αυτό ψάχνεις,  που θα σε βοηθήσουν να λες λίγα, μα να εκφράζεις, εν τέλει, τα πάντα.

Συντάκτης: Άντρεα Λαζαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου