Κάνοντας ένα γρήγορο scroll στα social, η είδηση των ημερών φαίνεται πως είναι η ανακοίνωση της αποφυλάκισης του Πέτρου Φιλιππίδη. Ο ηθοποιός είχε προφυλακιστεί, κατηγορούμενος για έναν βιασμό και για δύο απόπειρες βιασμού. Κι ενώ η πολύκροτη δίκη βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη -και ένταση επίσης-, το γεγονός της αποφυλάκισης ήρθε να ολοκληρώσει το κλίμα αναταραχής που δημιούργησε μια υπόθεση γύρω από έναν άνθρωπο «άλλοτε αγαπημένο, πλέον ανεπιθύμητο», όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε η εισαγγελέας στην πρότασή της. Αυτό που δημιουργεί όμως ένα ιδιαίτερο συναίσθημα εκνευρισμού -ας είμαστε ειλικρινείς- δεν είναι η αποφυλάκιση. Είναι ο τρόπος που ειδησεογραφικά παρουσιάστηκε, αιτιολογήθηκε, και τελικά χωνεύτηκε.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης φαίνεται να υπέστη αυτές τις ημέρες σοβαρό ισχαιμικό επεισόδιο μέσα στις φυλακές, πράγμα που οδήγησε στην άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο. Η επακόλουθη είδηση ήταν πως με ομόφωνη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ο ηθοποιός αφήνεται ελεύθερος, έως ότου ολοκληρωθεί η δίκη. Μέσα σε όλα τα άλλα, η εγγύηση που ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει μειώθηκε από πενήντα χιλιάδες στις είκοσι. Αυτό που θα λέγαμε πως ταράζει τον πιθανό παρατηρητή της υπόθεσης ήταν η τοποθέτηση του δικηγόρου του, Μιχάλη Δημητρακόπουλου. Ο συνήγορος ανέφερε πως το επεισόδιο της υγείας του εντολέα του ουδεμία σχέση είχε με το ευτυχές για την υπεράσπισή του γεγονός της αποφυλάκισης. Εφόσον είχε συμπληρωθεί το 12μηνο της κράτησης του Φιλιππίδη, το αίτημα του ηθοποιού να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έγινε δεκτό. Ναι, όπως το βλέπεις είναι. Η εισαγγελέας δήλωσε στη δική της αιτιολογία πως ο κατηγορούμενος δεν αποτελεί πια κίνδυνο για τον περίγυρό του. Ή για να γίνουμε λίγο πιο ακριβείς για τον περίγυρο που περιστοιχίζεται από θηλυκές παρουσίες. Αφού, λοιπόν, το μεμπτό κατά τα άλλα, ιστορικό του ηθοποιού έγινε γνωστό, αυτός μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική παρουσία σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα μέχρι η δίκη να φτάσει σε οριστικό αποτέλεσμα. Επομένως, οι συνεργάτιδές του κρίνονται πια υποψιασμένες και ο Φιλιππίδης ακίνδυνος, αφότου απομακρύνθηκε από τον χώρο δράσης του, το θέατρο. Εντάξει, τακτοποιήθηκε το πρόβλημα.

Κάπου την χάνουμε την μπάλα και το μέτρημα για το πόσες φορές ακόμα δίπλα σε τέτοιες υποθέσεις θα πρέπει να τοποθετήσουμε τη λέξη αδικία. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε αν ένας άνθρωπος που κατηγορείται για τερατουργήματα σε βάρος συναδέλφων του, τα έχει όντως διαπράξει. Αυτό ας κριθεί την ώρα που πρέπει από τους αρμόδιους. Αλλά, στο τραπέζι της κοινωνικής ανάλυσης του θέματος, της ηθικής, της ψυχικής, ίσως μας πέφτει λόγος. Τη στιγμή που διεξάγεται δίκη με κατηγορίες βιασμού, και απόπειρες επίσης, δεν είναι κομματάκι προκλητικό ο εν δυνάμει υπαίτιος να αφήνεται ελεύθερος με μια έμμεση δικαιολογία του τύπου «δε σκότωσε και άνθρωπο, τον ελέγχουμε»; Από την άλλη, για αδικήματα τόσο σοβαρά όπως αυτά, εκ μέρους της δικαιοσύνης και των εκπροσώπων της, φαίνεται πως υπάρχει μια αντιμετώπιση χαλαρή, με λόγους που θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να ανακοινωθούν, με την ίδια ευκολία που ακούστηκαν λόγια όπως «δεν υπήρξε φυγόδικος, ούτε φυγόποινος».

Και όσο καλή μπάλα και να παίξει κάποιος δικηγόρος με νομικά παραθυράκια και πλαίσια, αυτό που δε σβήνεται είναι πως στην πλάτη ενός ανθρώπου εκκρεμούν κατηγορίες τραγικές, από τις τραγικότερες που μπορεί να βιώσει άνθρωπος σε βάρος του. Και αν αυτή η αποφυλάκιση εξέπληξε την κοινή γνώμη, θα ήταν θεμιτό να σκεφτούμε τι σκέψεις γέννησε στις γυναίκες που αποκαλούμε απλώς  καταγγέλλουσες. Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους και η Λένα Δροσάκη, αυτό το διάστημα στέκονται στο εδώλιο, ώστε να πείσουν τη δικαιοσύνη πως όντως βίωσαν όσα βγήκαν στο φως. Δεν είναι προκλητικό, λοιπόν, που ο Πέτρος Φιλιππίδης έπαθε κάποιο εγκεφαλικό, εξάλλου ένα πρόβλημα υγείας δε σε ρωτά για να εμφανιστεί. Προκλητικό είναι πως η αποφυλάκισή του τοποθετήθηκε ως ένα γεγονός αναμενόμενο, λογικό με βάση την πορεία της υπόθεσης.

Και όχι, αναμενόμενη δεν ήταν αυτή η έκβαση. Αναμενόμενο είναι τέτοιες κατηγορίες να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα που τις διέπει. Πρόκειται για βιασμό, για απόπειρα, για εργασιακό εκφοβισμό, κατάχρηση εξουσίας σε ένα περιβάλλον που το ταλέντο και το όνομα έδιναν σε αυτόν τον άνθρωπο για πολλά πολλά χρόνια την αίσθηση της παντοδυναμίας, του κυρίαρχου. Πρόκειται για μια περίπτωση, που ευελπιστούμε να μην επιβεβαιωθεί το «ο λόγος μου έναντι του δικού σου». Πιστεύουμε στη δικαιοσύνη, στην πραγματική της μορφή, όποια απόφαση κι αν εκδώσει. Αρκεί να μην υπάρξει άλλο ένα έγκλημα τέλεια σβησμένο…

 

Πηγή φωτογραφίας: in.gr

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.