Χειμώνιασε επίσημα πλέον κι όλοι μπαίνουμε σ’ ένα μουντ κλειστό και ζόρικο ταυτόχρονα. Οι Δευτέρες μας γίνονται πιο κρύες και με τίποτα δεν μπορούμε να αποχωριστούμε την κουβέρτα μας και να μείνουμε σπίτι. Σωστά; Όπως πάντα σού έχω τα καλύτερα νέα της εβδομάδας που μας πέρασε για να ξεκινήσει λίγο πιο ανάλαφρα η βδομαδιάτικη ανηφόρα. Κάτσε αναπαυτικά με κουβερτούλα, έχουμε και λέμε:

1.Έφηβος ανακηρύχθηκε ως ο κορυφαίος νέος επιστήμονας της Αμερικής

Εξαιρετικές οι ικανότητες του 14χρονου Heman Bekele, από τη Βιρτζίνια, αφού ανακάλυψε σαπούνι για τον καρκίνο του δέρματος. Η καινοτομία που δημιούργησε στοχεύει μέσω του σαπουνιού να βοηθήσει τα καρκινικά κύτταρα να καταπολεμήσουν το μελάνωμα όσο αναπτύσσονται, όπως μεταδίδει το mymodernet. Ο 14χρονος μαθητής τιμήθηκε με το έπαθλο των 25.000 δολαρίων, ενώ δήλωσε πως φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με στόχο να βοηθήσει αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη βάσει της πάθησής τους. Τουλάχιστον έμπνευση ο μικρός. Εύγε.

2. Η παιδική χορωδία Αργυρούπολης “αργυρή” στο 5th European Choir Games

Στη Σουηδία λοιπόν, όπου πραγματοποιήθηκε ένας από τους δυσκολότερους διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισμούς, η χορωδία της Αργυρούπολης,  με μαέστρο την κα. Λώρα Πετροπούλου, κατάφερε να τιμήσει τη χώρα μας το αργυρό δίπλωμα. Όπως φαίνεται, όταν θέλουμε κάνουμε θαύματα, και όταν δημιουργούμε με αγάπη, και bonus τις παιδικές φωνούλες να αγκαλιάζονται, τα αποτελέσματα μόνο χαρά φέρνουν. Πολλά μπράβο.

3. Ελληνικό νησί -για ακόμη μια φορά- ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς για το 2024

Η Πάρος αυτή τη φορά λαμβάνει την τιμητική της σύμφωνα με την έκθεση Unpack ’24 της Εxpedia, αφού κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές για να ταξιδέψει κανείς μέσα στο 2024. Η έρευνα διεξήχθη ανάμεσα σε 20.000 ταξιδιώτες και για ακόμη μια φορά η  Ελλάδα ήταν στην κορυφή των προτιμήσεων.

Τι νησάρες έχουμε οι άτιμοι!

4. Μεταμόσχευση ολόκληρου οφθαλμικού βολβού πραγματοποιήθηκε σε εγχείρηση στη Νέα Υόρκη

Σοβαρά βήματα για ακόμα μια φορά στον χώρο της ιατρικής, καθώς ασθενής που είχε χάσει το μάτι του, ανέκτησε πλήρως τον οφθαλμικό του βολβό. Η εγχείρηση δεν πέτυχε την αποκατάσταση της όρασης, μα έξι μήνες μετά την επέμβαση, φαίνεται πως η κυκλοφορία του αίματος φτάνει επιτυχώς στον αμφιβληστροειδή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η επέμβαση διήρκεσε 21 ώρες, και ο ασθενής είχε τραυματιστεί σε εργατικό ατύχημα το 2021. Με λίγα λόγια, ανέλπιστα καλή η εξέλιξη.

5. 28 χρόνια για το “Χαμόγελο του Παιδιού”, σημαίνει και 2.055.586 πιο χαμογελαστά παιδιά

Και ναι, είναι γεγονός, το “Χαμόγελο του Παιδιού” συμπλήρωσε φέτος 28 χρόνια αγάπης, προσφοράς, φροντίδας και προπάντων προστασίας για τα παιδιά εκείνα που το έχουν ανάγκη. Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, ο 10χρονος ιδρυτής του οργανισμού, μάλλον εκπλήρωσε το όνειρό του, αφού 30 σχεδόν χρόνια μετά, το Χαμόγελο ανταποκρίνεται σε 4 διαφορετικές γραμμές υποστήριξης, δίνοντας έμπρακτη βοήθεια. Στις 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών η επετειακή εκδήλωση εορτασμού, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης για όλα όσα έχουν πετύχει οι άνθρωποι που στηρίζουν και παλεύουν για τον οργανισμό τόσα χρόνια. Τόσα, και άλλα τόσα χρόνια ελπίζουμε να συνεχίζουν τα παιδιά να βρίσκουν ένα σπίτι, μια αγκαλιά να τα ζεστάνει. Το ευχαριστώ είναι λίγο.

6. Νέα γέφυρα πρόκειται να κατασκευαστεί που θα ενώνει την Τουρκία με την Ελλάδα

Στο πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, βρίσκεται υπό προγραμματισμό η κατασκευή μια διασυνοριακής γέφυρας στον Έβρο, ένα έργο που πρόκειται να ξεκινήσει εντός του 2024. Η κίνηση αυτή φαίνεται να αποτελεί απόδειξη για κοινή πρόθεση των δύο χωρών για βελτίωση των σχέσεων τους, πράγμα το οποίο οι δυο πρωθυπουργοί, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν, θα συζητήσουν στην προγραμματισμένη τους συνάντηση στις 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γέφυρα θα ονομαστεί «Φιλίας», ακριβώς λόγω του σκοπού δημιουργίας της, να ενώσει κι όχι να διχάσει πια. Μωρέ λες; Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε.

7. Επιστήμονες δημιούργησαν οδοντόκρεμα που αποτρέπει την αλλεργική αντίδραση στα φιστίκια

Κάπως ανατρεπτική η επιστημονική πρωτοπορία αυτή τη φορά, αφού έχουμε μια στα χέρια μας μια καινοτομία που θα μπορούσε να προλαμβάνει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε όσους είναι αλλεργικοί στα φιστίκια. Η οδοντόκρεμα περιέχει ίχνη πρωτεΐνης φιστικιού, και στόχος της είναι να προλαμβάνονται αλλεργίες και σοβαρές αντιδράσεις μέσω της ενεργοποίησης του στοματικού βλεννογόνου. Ε, δεν το λες και λίγο. Μπράβο, once again.

8. Κωφοί μαθητές αποδίδουν τον εθνικό ύμνο στη νοηματική χωρίς να τον έχουν ακούσει ποτέ

Συγκίνηση προκαλεί η κίνηση δύο κωφών μαθητών από το Ειδικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, της Ελευθερίας Λαζαρίδου, που φοιτά στη Β’ λυκείου, και του Χρήστου Γκανάτσα, μαθητή της Γ’ γυμνασίου.  Τα παιδιά κατάφεραν να αποδώσουν με τρόπο εξαιρετικό τον Εθνικό Ύμνο, με τη βοήθεια της Σπυριδούλας Κουρτέση, διερμηνέα νοηματικής γλώσσας. Βλέποντας το βίντεο και το αποτέλεσμα, οι δύο μαθητές δήλωσαν βαθιά συγκινημένοι με τη δουλειά τους, ενώ αισθάνθηκαν μεγάλη χαρά για τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα. Πολλά μπράβο και στους δύο.

9. Νέος θεσμός στα σχολεία τοποθετεί τα εκτάκια να υιοθετούν πρωτάκια, και ναι είναι cute

Άκρως συγκινητικό για αρχή, μα κοίτα να δεις πως έχουν τα πράγματα. Ο θεσμός αυτός λοιπόν, θέλει κάθε πρωτάκι στις αρχές τις χρονιάς, να υιοθετείται από ένα εκτάκι του σχολείου. Ρόλος του είναι το προστατεύει και να το καθοδηγεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με το πρωτάκι να αποκτά την ασφάλεια πως μπορεί να ζητήσει βοήθεια και από κάποιον άλλον πέραν των δασκάλων του, αν χρειαστεί. Τα τμήματα της έκτης γίνονται ζευγαράκια με αυτά της πρώτης, και η “υιοθεσία” ξεκινά. Και στα σχολεία μαθαίνουμε πλέον από πολύ νωρίς τι εστί sharing love, από τον πιο μικρό στον πιο μεγάλο, και αντίστροφα. Τέλειο.

10. Η Λετονία ψήφισε την ένωση ομόφυλων ζευγαριών μέσω πολιτικών ενώσεων

Εξαιρετικά τα νέα, αφού στη Λετονία μέσω νέας νομοθεσίας πλέον, τα ομόφυλα ζευγάρια είναι σε θέση να επισημοποιούν τη σχέση τους μέσω του κράτους, και φυσικά να τους αναγνωρίζονται κοινά δικαιώματα υγείας, ιδιοκτησίας και ούτω καθεξής. Ο γάμος ή η υιοθεσία παιδιών είναι κάτι το οποίο ακόμα παραμένει στον πάγο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για σημαντικό βήμα, αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για ένα κράτος που σε μεγάλο ποσοστό οι πολίτες του νιώθουν άβολα με τον γάμο τον ομοφυλόφιλων ή με την αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ γενικότερα. Άρα ας πούμε πως βλέπουμε φως, εκεί που ίσως δεν το περιμένουμε. Κι ας ευχηθούμε μια μέρα να ακολουθήσουμε κι εμείς σαν χώρα. Μπράβο!

Αυτά ήταν τα καλά νέα για την εβδομάδα που μας πέρασε. Όσο κι αν ζοριζόμαστε, όσο κι αν ο καιρός που κρυώνει απειλεί καμιά φορά να κρυώσει και το μέσα μας, πρέπει να θυμόμαστε πως πάντα υπάρχει λόγος για να γελάμε, να σηκώνουμε κεφάλι στη μουντίλα, και να προχωράμε μπροστά. Όπως κι αν πρόκειται να ξεκινήσει η Δευτέρα σου, θα είναι όμορφη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Να ντύνεστε, φιλιά στα μούτρα.

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος