Υπάρχει μια άδηλη διαφοροποίηση και σύγκριση μεταξύ των ανθρώπων που γνωρίζουμε, λίγο πριν μπουν ή αποφασίσουμε να μείνουν εκτός της ζωής μας. Σαν να καταγράφουμε τα πλην και τα συν και μέσα απ’ αυτά να εκφράζουμε ποιον θεωρούμε καλύτερο ώστε να μας συντροφεύσει. Αν εστιάσουμε στο ερωτικό κομμάτι, που είναι και το πιο πολύπλοκο, το γόητρο κι η εικόνα που πλάθει κανείς για το αντικείμενο του πόθου του εξαρτάται από παράγοντες στοχευμένους. Η συμπεριφορά που λαμβάνουμε και θεωρούμε ελκυστική, η επικοινωνία, η χημεία, σεξουαλική και μη, είναι οι πιο βασικοί.

Στο σεξουαλικό κομμάτι παρ’ όλα αυτά, θα λέγαμε πως ξετυλίγεται ένα κουβάρι με πολλά παρακλάδια. Η ανταπόκριση -στη μας σεξουαλική επιθυμία- του συντρόφου μας, είναι αυτή που σε σημαντικό βαθμό θα καθορίσει πόσο θελκτικοί νιώθουμε. Σε περιόδους βέβαια που δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε όπως θα θέλαμε, δημιουργούνται αμφιβολίες για το πόσο ικανοί είμαστε να σταθούμε μέσα στη σχέση κι αν έχει κλονιστεί το ενδιαφέρον του συντρόφου μας.

Ο φόβος της υποτίμησης και της υποβάθμισης στο ερωτικό κομμάτι, κοινωνικά έχει απασχολήσει περισσότερο τα αρσενικά, αφού ένα σύνολο κοινωνικών πεποιθήσεων και ιδεών ωθεί κι επιβάλλει μερικές φορές, ο άνδρας -αν δεν είναι0 να μοιάζει σίγουρα κυρίαρχος, δυνατός, αλλά και χαρακτηρίζεται από τις επιδόσεις του στο κρεβάτι.

Οι ειδικοί εστίασαν στους όρους alpha και beta males. Ο διαχωρισμός γίνεται κυρίως από κοινωνικές στερεοτυπικές βάσεις, αλλά σύμφωνα με την ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μια μεγάλη μερίδα ανδρών ακολουθεί ένα μοτίβο ώστε να παραμένουν πάντα στην κατηγορία των πιο ισχυρών, δυνατών, σέξι και πάει λέγοντας. Το αρσενικό που θα θεωρηθεί ως πιο σίγουρο, είναι αυτό με τα χαρακτηριστικά της κυριαρχίας, της επιβλητικότητας, της ανάγκης γι’ ανταγωνισμό και προσοχή. Ο κατακτητής, ο κυνηγός, ο βασιλιάς. Η αντανάκλαση αυτή αποδεικνύεται ισχυρή ώστε να εγείρει το ενδιαφέρον, σεξουαλικό και μη, αλλά προσωρινά.

Από την άλλη πλευρά, τα γνωρίσματα των ανδρών που νοερά θα κατατάσσαμε στην κατηγορία του beta male, είναι αυτά που στην πραγματικότητα αποδεικνύονται ως τα πιο ισχυρά για να ερωτευτούμε, ή να νιώσουμε πραγματικό θαυμασμό για έναν άνδρα. Χαλαρή διάθεση, αποφυγή ακραίου ανταγωνισμού, ηρεμία, απουσία ανάγκης προβολής ή επιβολής, σύνδεση με τη θηλυκότητά του. Πολλές φορές στο κοκτέιλ προστίθεται και η ντροπαλότητα. Όλα αυτά σε μια πρώτη ανάγνωση, θεωρούμε πως στο σεξουαλικό κομμάτι θα έχουν ως αντίκτυπο ένα χλιαρό αποτέλεσμα, δίχως να κατανοούμε πως είναι τελικά εκείνα που περισσότερο μας τραβάνε.

Η αλήθεια είναι πως για να υπάρχει σεξουαλικό ενδιαφέρον ανάμεσα στο ζευγάρι, ή και στους εραστές ακόμα είναι περιττή η επιβολή της δύναμης, της κυριαρχίας, του “άντρα με Α κεφαλαίο” κι άλλες παρόμοιες επικίνδυνες ρητορικές. Το γεγονός πως για μια περίοδο στη ζωή μας δεν είναι εφικτό η λίμπιντο να είναι στα ύψη, θα πρέπει απλώς να γίνεται καμπανάκι για το ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε, όχι να πανικοβληθούμε για το αν αξίζουμε. Από την άλλη, το βάρος αυτό για την επικύρωση της αξίας του εραστή, είναι μια πτυχή προβληματική που επιβεβαιώνει μια ακόμη φορά, πως πράγματα ουσιώδη που αφορούν την επαφή, τα αντιμετωπίζουμε ελαφρώς επιφανειακά και παιδιάστικα, χάνοντας την απόλαυση της στιγμής.

Και για να το κάνουμε πιο λιανό, οι άνθρωποι δεν πηδιούνται για να αποδείξουν την αξία τους, οι σχέσεις δε χτίζονται πάνω σε εικόνες και το κυριότερο, σεξουαλικοί είμαστε όλοι, μα όλοι. Κι όταν αυτό γίνει κατανοητό και γκρεμίσουμε τα στερεότυπα που τελικά  μας πνίγουν στο άγχος για την επίδοσή μας, το περιεχόμενο της κάθε κατηγορίας, δύναται να αλλάξει. Ίσως το πραγματικό alpha και beta male να ξεχωρίζουν από τις αρχές του σεβασμού, της απουσίας σεξισμού και της διάθεσης για όμορφα ερωτικά ταιριάσματα, που είτε κρατήσουν είτε όχι, αύριο μεθαύριο θα γουστάρουμε να τα διηγούμαστε σαν αναμνήσεις που μας ανατριχιάζουν.

Θα αρχίσουμε να περνάμε ανέλπιστα καλά με τις σχέσεις μας, τη στιγμή που θα γκρεμίσουμε ιδέες εικονικές και πρέπει που μας κάνουν να μοιάζουμε με κάτι ξένο από αυτό που είμαστε, στο κρεβάτι μας κι έξω από αυτό.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου