Τους αποκαλείς ανθρώπους «έξω καρδιά» ή «ανοιχτά βιβλία» μιας και είναι ιδιαίτερα ομιλητικοί και κοινωνικοί. Πολλές φορές, όμως, οι συμπεριφορές τους δεν κρύβουν μόνο άνθρωπο εξωστρεφή όσο φαντάζεσαι, αλλά κι ένα πλάσμα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ναι, καλά άκουσες. Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όσο κι αν δεν του φαίνεται, όσο κι αν προσπαθεί να σου δείξει το αντίθετο. Μάλιστα, κάποιες φορές, λόγω των χαμηλών επιπέδων αυτοεκτίμησης, οι ίδιοι ούτε που έχουν συνειδητοποιήσει πόσο εύκολα βγάζουν στην επιφάνεια συναισθήματα, προβληματισμούς, απόψεις.

Είναι που θέλουν να γίνονται αποδεκτοί και αρεστοί σε όλους. Η ανάγκη τους για προσοχή είναι έντονη και πηγάζει από την ψυχοσύνθεσή τους. Η μάχη που δίνουν με την εσωστρέφεια και την έλλειψη αυτοπεποίθησης σε συνδυασμό με την εσωτερική διαμάχη που έχουν με τον ίδιο τους τον εαυτό, τους μετατρέπει σε ανθρώπους υπερβολικά κοινωνικούς και ανοιχτούς. Δεν είναι μόνο η έντονη κοινωνικότητά τους προκειμένου να κερδίσουν τον περίγυρο τους και να αποκτήσουν νέους φίλους, συνεργάτες, σύντροφο, αλλά και η ευκολία τους να μοιράζονται χωρίς δισταγμούς και δεύτερες σκέψεις τα προσωπικά τους.

Θα σου μεταφέρουν πολύ εύκολα απόψεις και τις πεποιθήσεις τους σε κοινωνικά θέματα, αλλά θα μοιραστούν μαζί σου και ό,τι τους απασχολεί σε προσωπικό επίπεδο. Θα σου μιλήσουν για τη σχέση τους και τα κρυφά μυστικά της, για το χωρισμό ή τον πρώην τους, πολλές φορές χωρίς καν εσύ να τους ρωτήσεις. Θα σου μιλήσουν για τις κατακτήσεις τους ή ακόμη θα ζητήσουν και τις συμβουλές σου κι ας μην σε γνωρίζουν αρκετό καιρό. Θα σου μιλήσουν, όμως, και για τα ελαττώματά τους, χωρίς φόβο και δισταγμό. Θέλουν και επιδιώκουν να νιώσουν ότι η προσωπικότητά τους είναι αρεστή.

Εσύ, ως πιο εσωστρεφής ή επιφυλακτικός που δεν ανοίγεσαι εξίσου εύκολα σε κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά, σίγουρα θα απορήσεις. Αυτοί, όμως, ούτε το πολυσκέφτονται, ούτε το κάνουν εσκεμμένα. Βγαίνει από μέσα τους, αυθόρμητα και ασυναίσθητα. Ταυτόχρονα βεβαία, δε σου δίνουν και το περιθώριο να τους μάθεις μόνος, σιγά-σιγά και σταδιακά.

Θα σου μιλήσουν γι’ αυτά που τους βασανίζουν και θα σου εκμυστηρευτούν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, γιατί ξέρουν πως έτσι κατά κάποιο τρόπο θα σε κάνουν να ασχοληθείς μαζί τους. Αυτό επιδιώκουν άλλωστε. Όλο και κάτι θα απαντήσεις, θα σχολιάσεις, θα τους συμβουλέψεις -θέλοντας και μη. Δε γίνεται να παραμείνεις σιωπηλός και να φανείς αντικοινωνικός, αλλά ούτε και να τους προσβάλλεις με τα λόγια σου. Έτσι αισθάνονται ότι κατάφεραν να ενταχθούν στην παρέα και έγιναν συμπαθείς, ενώ, παράλληλα τονώνουν έως έναν βαθμό την αυτοπεποίθησή τους που μέχρι πρότινος ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μπορεί οι άνθρωποι ανοιχτά-βιβλία να ανοίγονται σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που είναι απλώς περαστικοί και θα φύγουν με το επόμενο τρένο, αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται κατακριτέα και με εμπάθεια. Άλλωστε μπορεί να μην μιλάμε απλώς για ανθρώπους με χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλά και για ανθρώπους που έχουν κουραστεί να περιμένουν κάποιον που θα τους δώσει την ευκαιρία να ανοιχτούν και θα καταλάβει τι θέλουν, τι αισθάνονται, ποιοι είναι, με αποτέλεσμα να τα σερβίρουν όλα στο πιάτο εξαρχής, δίνοντας έτσι στον άλλον σαφή εικόνα σχετικά με το πρόσωπο που έχει απέναντί του.

Αξίζουν, λοιπόν, μια ευκαιρία. Αξίζουν και δικαιούνται προσοχή και αποδοχή, προκειμένου να αρχίσουν σιγά σιγά να συμφιλιώνονται με τον ψυχισμό τους και να αποκτήσουν ανθρώπους που πραγματικά τους ακούν, τους θέλουν δίπλα τους και πρωτίστως τους εκτιμούν. Δεν τους αξίζει ούτε να τους κοροϊδέψεις, ούτε να τους χλευάσεις. Άλλωστε άπαξ και συμβεί αυτό, θα σταματήσουν να ανοίγονται εδώ κι εκεί, αφού θα έχουν αποκτήσει πια και την αυτοεκτίμηση που τους λείπει και ανθρώπους που επιτέλους ασχολήθηκαν μαζί τους, άκουσαν τις επιθυμίες, τους ενδοιασμούς, τους φόβους και τις ανησυχίες τους.

Συντάκτης: Γεωργία Ιορδανοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.