Λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε έναν φίλο, γνωστό ή συνάδελφο που έχει περάσει από τη δουλειά του σέρβις. Έχουμε ακούσει ιστορίες κι ιστορίες για ενοχλητικούς πελάτες, κακούς εργοδότες, ζώα υπεύθυνους κι άλλα τόσα. Είναι κι εκείνοι όμως που το έχουν όντως σαν καριέρα και το αγαπούν. Μία απ’ αυτούς είμαι κι εγώ κι έρχομαι τρέχοντας να καταρρίψω όλα αυτά που νομίζατε ότι ξέρετε για το σέρβις ή την εστίαση. Οπότε θα σας παρακαλούσα να απομυθοποιήσουμε λίγο τα πράγματα και να τα κάνουμε λίγο πιο ρεαλιστικά, δεν είναι όλα ρόδινα και σίγουρα μα σίγουρα, δεν έχει ο πελάτης πάντα δίκιο.

 

1. Δεν γυαλίζονται/ σκουπίζονται όλα

Γυαλίζονται μόνο τα μαχαιροπίρουνα, για ευνόητους λόγους. Πιάτα και ποτήρια, απλώς μένουν να στεγνώσουν μέσα στην μπασκέτα από το πλυντήριο κι έπειτα τοποθετούνται στα ράφια.

 

2. Όταν σφυρίζετε και φωνάζετε δεν ερχόμαστε επίτηδες

Όταν δεν είστε ευγενικοί κι ωρύεστε για να σας ακούσουμε, με σφυρίγματα και χτύπημα δαχτύλων, δεν ερχόμαστε επίτηδες. Σας εκνευρίζουμε επίτηδες, έτσι ακριβώς όπως εκνευρίζετε εμάς και φροντίζουμε να μην υπάρχετε στο οπτικό μας πεδίο.

 

3. Φυσικός πορτοκάλι

Ποτέ, κανένας δεν έκατσε να στύψει 5-6 πορτοκάλια για να φτιάξει έναν φυσικό χυμό. Γεμίζει το ποτήρι με πάγο σαν να μην υπάρχει αύριο κι είναι μισό του κουτιού και 2-3 πορτοκάλια, αναλόγως πόσο θέλει για να γεμίσει το ποτήρι.

 

4. Ο αναποφάσιστος θα φάει καντήλι

Όσο και να λέμε ότι δε μας πειράζει, κατά βάθος σας κράζουμε όλοι μαζί, όταν δεν ξέρετε τι θέλετε και μας φωνάζετε στο τραπέζι 100 φορές μέχρι να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.

 

5. Πουρμπουάρ

Ένα μεγάλο ποσοστό βγάζει τα εβδομαδιαία έξοδα από τα φιλοδωρήματα, ωστόσο πριν αφήσετε ρωτήστε μας διακριτικά αν τα κρατάμε εμείς ή το μαγαζί, γιατί αν ισχύει το δεύτερο δεν έχουμε ορεξούλες να γεμίζουμε (κι άλλο) ξένες τσέπες.

 

6. Σκουπιδάκια στο πιάτο

Αν δούμε ένα ξεχασμένο φυλλαράκι βασιλικού στο πιάτο, εννοείται πώς δε θα ξαναπάει στη λάντζα για πλύσιμο. Απλώς θα το βγάλουμε, θα το ξύσουμε να φύγει και βου α λα, καθαρό πιάτο.

 

7. Εσείς που έρχεστε όταν κλείνουμε

Η περισσότερες επιχειρήσεις δεν επιτρέπουν να διώχνεις πελάτες επειδή σε 5′ κλείνει η κουζίνα. Οπότε να ξέρετε, σας βρίζουμε από μέσα μας κι επίτηδες σας βγάζουμε όλα τα πιάτα μαζί. Να καθαρίσει να φύγει η κουζίνα που πάλι βάρεσε δωδεκάωρο και να τελειώνουμε κι εμείς κάποια στιγμή.

 

8. Δεν τρώμε σχεδόν ποτέ

Το ότι οι υπάλληλοι της εστίασης τρώνε καλύτερα απ’ όλους είναι ένας μύθος! Δεν τρώμε σχεδόν ποτέ κι αν φάμε είναι αναλόγως τι δίνει η επιχείρηση κι αν θέλει να δώσει φαγητό στο προσωπικό. Κι αυτό πάλι, όχι σε τραπέζι με σαλατούλα και ψωμί, στα όρθια, στα γρήγορα, γιατί το μαγαζί έχει δουλειές και πρέπει να φάνε κι άλλοι.

 

9. Δε φτύνουμε σε πιάτα

Κακά τα ψέματα, όσο ενοχλητικός και να είναι ο πελάτης, ό,τι και να μας έχει κάνει, είναι άνθρωπος σαν εμάς και θα τον εξυπηρετήσουμε το ίδιο. Μπορεί να βρίζουμε και να νευριάζουμε, αλλά ποτέ δεν παίζουμε με το φαγητό/ποτά του, ούτε με τα λεφτά του.

 

10. Πιάτο ημέρας

Δεν είναι κάποιο σπέσιαλ που βγήκε για να υπάρχει μια έξτρα επιλογή. Επινοήθηκε για να φεύγει από την κουζίνα κάτι που είναι έτοιμο να χαλάσει. Έτσι ώστε να μην πεταχτεί και ζημιωθεί η επιχείρηση. Τι πιο έξυπνο από το να το πουλήσεις ως πιάτο ημέρας;

 

11. Δε με νοιάζει ποιος είσαι

Δεν πα’ να είσαι και ο Joe Biden της Αμερικής; Θα σε σερβίρω με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που θα σερβίρω και τον μπάρμπα Μήτσο της γειτονιάς με τα προβατάκια του. Είμαι εκεί για να περάσεις όμορφα, όχι για να δείξεις τη δύναμή σου.

 

12. Επαναλαμβανόμενοι πελάτες

Δε μας νοιάζει, αν έρχεσαι κάθε μέρα, αν έχεις γνωρίσει το αφεντικό. Χαιρόμαστε που έρχεσαι συχνά, αλλά αν ζητήσεις εκπτώσεις και κάνεις σαν να σου ανήκει το μαγαζί, θα γίνεις ο «πάλι ήρθε ο μ@λακ@ς».

 

13. Φρέντο μέτριο και φρέντο μέτριο με καστανή

Δεν παίζει κάτι τέτοιο. Ειλικρινά, θα βγουν και τα δύο με λευκή ζάχαρη. End of story.

 

14. Τα παιδιά σας

Όσο γλυκά και να είναι, όσο και να παίξουμε μαζί τους, όταν τα αφήνετε ελεύθερα να τρέχουν πάνω κάτω, εμποδίζοντας τη δουλειά μας, θέλουμε να τα πνίξουμε.

 

15. Ακούμε τα πάντα

Κυριολεκτικά, ξέρουμε κι ακούμε τα πάντα. Ειδικά αν είναι κάτι juicy κουτσομπολιό. Απλώς έχουμε εκπαιδευτεί στο poker face και δε σας ξεφτιλίζουμε.

 

Οι σερβιτόροι είναι φίλοι μας και δουλεύουν για να συντηρηθούν έτσι ακριβώς όπως ένας δικηγόρος ή ένας γιατρός. Είμαστε εκεί να σας εξυπηρετήσουμε με όλη μας τη διάθεση και χαρά, να περάσετε όμορφα, να φάτε, να πιείτε του σκασμού και να φύγετε ευχαριστημένοι. Ποτέ, κανένας, σερβιτόρος δεν ήθελε το κακό κανενός από τους πελάτες του. Έτσι, λοιπόν, όπως σεβόμαστε εσάς και την παρέα σας, τη καλοπέρασή σας, να σέβεστε κι εσείς εμάς που βγάζουμε το μεροκάματό μας.

 

Συντάκτης: Αθανασία Κεχαγιά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου