Έφτασε, επιτέλους, η εποχή που το κρύο έχει κάνει μόνιμη την παρουσία του. Οι κουβέρτες έχουν ξεθαφτεί απ’ τα συρτάρια κι οι κούπες με τα ζεστά ροφήματα κυριαρχούν σε κάθε γωνιά του σπιτιού.  Ανυπομονείς να επιστρέψεις σπίτι και με μια μεγάλη βουτιά να βρεθείς στον καναπέ, αγκαλιά με τα μαξιλάρια και τη χουχουλιάρικη κουβέρτα σου. Δε θες να σε ταράξει τίποτα.

Δυστυχώς, τις καθημερινές μέρες δε διαθέτεις τον κατάλληλο χρόνο για να απολαύσεις αυτές τις τρυφερές και ζεστές στιγμές. Οι υποχρεώσεις είναι αμέτρητες και σε περιμένουν να δώσεις το παρόν. Λίγες ώρες απομένουν για να προσφέρεις στον εαυτό σου αυτό που ζητά.

Μόνο μία είναι η ιδανική ημέρα που δε διακόπτει τίποτα την προσωπική σου χαλάρωση. Φυσικά κι αναφέρομαι στην πολυαγαπημένη ημέρα όλων, το Σάββατο!

Το Σάββατο δεν είναι απλώς μια ημέρα της εβδομάδας, είναι ολόκληρη ιδέα. Έχεις το χρόνο που επιθυμείς, για να κάτσεις αναπαυτικά στον καναπέ σου και να χαλαρώσεις ώρες ολόκληρες. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να διακόψει τη στιγμή αυτή, μόνο αν εσύ επιτρέψεις κάτι τέτοιο. Με το που μπαίνεις στο σπίτι σου, πετάς τσάντα και πανωφόρι και γίνεσαι ένα με το καθιστικό. Ετοιμάζεις κάτι ζεστό να πιεις, ψάχνεις τα ντουλάπια να βρεις κάτι να φας και βάζεις την αγαπημένη σου ταινία να παίζει. Επιτέλους, η πιο απολαυστική στιγμή της ημέρας κι η πιο πολυαναμενόμενη κατέφθασε.

Πλέον, δε βρίσκεσαι στη φάση που ήσουν παλαιότερα και το Σαββατόβραδο ήταν συνώνυμο με αχαλίνωτο clubbing και διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Κάποτε, το μόνο που σε ένοιαζε εκείνη την ημέρα ήταν αν είναι σιδερωμένο το ρούχο που θες να φορέσεις και ποια μαγαζιά θα επισκεφτείς (εννοείται πληθυντικός αριθμός). Τώρα, αυτό που σε νοιάζει, πρωτίστως, είναι οι φόρμες–πιτζάμες που θα φοράς όλη μέρα και τι θα φας μες στη νύχτα.

Δεν περνάει στιγμή απ’ το μυαλό σου να σηκωθείς από εκεί που βρίσκεσαι και να βγεις έξω. Ούτε καν για να πας στο σπίτι ενός κοντινού σου προσώπου, που μόλις σου το πρότεινε. Η ησυχία κι η γαλήνη που σου προσφέρει απλόχερα ο ζεστός χώρος σου, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη φασαρία και την ηχορύπανση που επικρατούν στους δρόμους. Κάθε μέρα ανυπομονείς να φύγεις απ’ αυτήν την οχλαγωγία και τώρα θα βγεις έξω για να την ξανασυναντήσεις; Όχι, βέβαια!

Όμως, υπάρχει κι ένα, άλλο, πιθανό σενάριο. Να καλέσεις κάποιους κοντινούς σου ανθρώπους για παρέα στο σπίτι, να τα πείτε και να τα πιείτε στην ωραία ζεστούλα. Παραμένεις με τα αναπαυτικά σου ρούχα, απολαμβάνεις την ωραία ατμόσφαιρα που έχεις δημιουργήσει από πριν, με τη μόνη διαφορά ότι έχεις για συντροφιά αγαπημένα σου πρόσωπα. Τα άτομα αυτά ενστερνίζονται τις ίδιες ιδέες με σένα για ένα αξέχαστο βράδυ Σαββάτου. Με τις φόρμες σας κι ένα μπουκάλι κρασί μοιράζεστε όσα δεν έχουν ειπωθεί μεταξύ σας λόγω περιορισμένου, ελεύθερου χρόνου και κουτσομπολεύετε λίγο τα καινούρια άτομα που ήρθαν στη δουλειά ή κάποιους παλιούς συμμαθητές.

Η ώρα περνάει και η υπέροχη αυτή μέρα έρχεται στο τέλος της. Η αίσθηση πως δεν έχεις να βάλεις ξυπνητήρι την επόμενη ημέρα κάνει ακόμη καλύτερο το συναίσθημα ελευθερίας και χαλάρωσης που σου έχει προκληθεί.

Δε σε νοιάζει όσο αργά κι αν πάει η ώρα για να κοιμηθείς, γι’ αυτό το λόγο προσπαθείς να εκμεταλλευτείς αυτό το βράδυ όσο μπορείς. Δε θες να τελειώσει. Πίνεις το κρασί σου και παρακολουθείς την αγαπημένη σου σειρά χωρίς κανένα άγχος για το επόμενο πρωινό ξύπνημα. Τη στιγμή που ξαπλώνεις στο κρεβάτι κι επεξεργάζεσαι λίγο περισσότερο το βράδυ που πέρασε, σκέφτεσαι κι ανυπομονείς ήδη για το επόμενο Σάββατο.

Για την ημέρα αυτή που θα μοιραστείς άπλετο χρόνο με τον εαυτό σου, καθώς και με αγαπημένους φίλους. Ποιο είναι, λοιπόν, το νόημα αν «φύγει» το Σαββατόβραδο χωρίς να έχει σημάδι ο καναπές απ’ τις πολλές ώρες που κάθεσαι εκεί;

Συντάκτης: Χρύσα Κωστοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου